Bilindiği üzere mahalli basın üzerinde durulması gereken en önemli konulardandır. Zira yerel basının özelliği genellikle yayın yapılan yer ve yakın çevresi hakkındaki konu ve hadiselere önem vermesidir. Genel basının önem atfetmediği, teferruat olarak gördüğü hususlar mahalli basında manşetten yer alabilmektedir. Bu da normal bir hadisedir. Mahalli basını değerli kılan da bu özelliğidir. Dolayısıyla mahalli basının yazdığı hadiseler, genel olaylar içerisinde kaybolup gidecek, unutulacak meseleleri kayda geçirmesi bakımından önemlidir.
Ülke tarihi yazılırken, memleketin kılcal damarlarına kadar yayılmış olan bu basının yazdıkları, kayıt altına aldıkları bizim için önemlidir. Yerel toplumun değer yargılarını, hadiseler karşısındaki bakış açılarını ve tavırlarını aksettiren yerel basın bu bakımdan önemlidir. Dolayısıyla yerelde halkın duygu ve düşüncelerini, reflekslerini aksettirmesi bakımından önemli bir husustur. Bölgenin tarihi, sosyolojisi, halkın psikolojisi, siyasi anlayışı, idareye karşı tavırları, sempati ve antipatilerini takip edebileceğimiz yer mahalli basındır.
Genel basında olduğu gibi yerel basında da önemli iki ayrım vardır. Birincisi başyazar ve köşe yazarlarının olaylara bakışı, ikincisi ise haberlerin veriliş tarzıdır. Bu iki husus yerel basının tavrını aksettiren önemli göstergelerdendir. Aynı yerde yerel yayın yapan birden fazla gazete varsa bu durum daha da önemli bir husustur. Çünkü bölge halkının olaylara bakışlarındaki farklılıkları ortaya koyması bakımından bilhassa önemlidir. Tek gazetenin olması halkın kabul veya retlerini tek elden aksettirmektedir. Bu da araştırmacıyı yanıltabilir. Ancak birden çok basın organı varsa mahallin temel fikri yapısını daha gerçekçi bir şekilde ortaya koyabilmemize yardımcı olacaktır.
Dolayısıyla bölge tarihi, sosyolojisi vs. bakımlardan daha sağlıklı bilgiler ortaya konulacak ve yorumlar ona göre yapılacaktır. Yerel basın tarihçinin (özellikle yerel tarihçinin) adeta arşivi gibidir. Gazetecinin sadece haber vermek veya bazı konularda kendince yorumlar yapmak suretiyle ortaya koyduğu hususlar tarihçi için çok önemli birer materyaldir. Tarihçi onu alarak kendi mesleğinin usulleriyle yeni bir anlayışla, yeni bir yorumla tarihçiliğe katkıda bulunacaktır. Yerel basının kaynak değeri bakımından bir diğer hususiyeti de şudur: Arşiv belgeleri nasıl ki kronolojik olarak olayları anında veya birkaç gün arayla tespit ederse, basında böyledir. Yani olayların olduğu gün net bir şekilde bellidir ve geçmiş zamandaki basım tekniği açısından ertesi gün halka sunulur. Bu bakımdan da kronolojik bakımdan sağlıklı ve doğru tespit için basın önemlidir.
Bu bağlamda Kırıkkale´nin en ciddi, sorumluluklarının farkında olarak yayın yapan Pusula Gazetesi de tarihteki yerini almıştır. Pusula Gazetesi sahibi Mehmet Altundağ´ı ve onun şahsında gazete çalışanlarını bu sorumluluklarını yerine getirerek yayın yaptıkları için tebrik ediyorum. Gazetemizin daha uzun yıllar yayın yaparak Kırıkkale´ye ve Türkiye´ye hizmet edeceğini biliyor ve başarılar diliyorum.