YUNUS PEHLİVANLI

Tarih: 11.11.2014 08:12

Şehir Plancısı ve Emniyet Müdürü

Facebook Twitter Linked-in

23 Temmuz’da Kaletepe Mahallesi Alpaslan Pehlivanlı Bulvarındaki bazı sorunlarla ilgili bir yazı yazmıştım. O günden bu yana ilgililerden ve yetkililerden bu konuyla ilgili herhangi bir geri dönüş olmadığını belirteyim.

Evet, gelelim Tepebaşı mahallesine.   

Tepebaşı mahallesindeki Köprüler Caddesi ve Kazım Karabekir caddesini mahalle sakinleri biliyordur. Ben bilmeyenlere şöyle tarif edeyim. Samsun yolundan aşağı inerken, Çarşamba pazarının bir üstündeki cadde Köprüler caddesi. Köprüler caddesinin bir üstündeki ve Kubbeli camiine doğru inen caddenin adı ise Kazım Karabekir Caddesi.

Kırıkkale’nin birçok yerinde olduğu gibi bu iki caddenin üzerinde de son derece hızlı bir yapılaşma devam ediyor. Bu iki caddenin Samsun yoluna doğru olan kısımlarında ise yapılaşmanın hızını tarif etmek zor.

Yapılan binaların kimisi 10 kat, kimisi yerine ve kot durumuna göre, 5-6-7 kat olarak ha babam de babam yükselmekte. Şu anda birçok köyümüz 20-30 haneli, bilemediniz 50-60 hanelidir. Bu yapılan binaların bir tanesi neredeyse bir köy kadar haneye sahip vaziyette.

Müteahhitler kusura bakmasın ama hepsi ellerine geçirdikleri arsaya ne kadar çok daire yaparım, kottan nasıl daha fazla yararlanabilirim, ikinci katlarda çıkmaları ne kadar uzatabilirimden başkasını düşünmüyor.

Peki.

-Köprüler ve Kazım Karabekir caddelerinde müteahhitler bir yerde 30-40 daire yapıyorsa hiç olmazsa 20-30 kişinin aracı için, kapalı otopark yeri bırakmış mı?

-30-40 dairelik bir binada en az 70-80 tane çocuğun olacağı düşünülürse, bu çocukların bırakın oynayabileceği bir alanı –nefes alabilecekleri- bir yerleri var mı?

-Bu kadar yoğun bir yapılaşmanın olduğu yerde hiçbir park ya da yeşil alan bırakılmaz mı?

-Son bir-iki yıl içinde, bu iki cadde üzerinde ve Çarşamba pazarına doğru inen ara caddeler üzerinde, belki de 400-500 dairelik bir yapılaşma söz konusu. Böylesine dar ve bakımsız caddeler üzerine veya yakınına böylesine hızlı bir yapılaşma ruhsatı verilmesi doğrumudur? Buraların alt yapısı bu hızda ki bir yapılaşmayı kaldırır mı? Bunları bilmem.

 Ama bu caddelerden geçerken içimin karardığını hissediyorum. Son derece bunaltıcı, insanın üzerine üzerine gelen binalar ve beton yığınlarını görüyorum. Bu caddelerin daracık, zik zaklı ve birçok noktada delik deşik olmuş yollarında, arabasıyla zıplaya zıplaya giden şoförleri görüyorum.

Tabii

Bu olumsuz tablodan, şehir plancısı tek başına sorumlu olmasa da, diğer birçok sorumlunun dahli olsa da,  ben “ nerdesin ey şehir plancısı “ diye onun kulağını çınlatıyorum. Ayrıca bu yazıyı okuyup ta abarttığımı düşünenler varsa bu caddeleri gezmeye davet ediyorum.

Emniyet Müdürü

Kısaca ve özet olarak. Emniyetle, asayişle ya da trafik düzeniyle ilgili herhangi bir konuda yazdığımız yazılardan sonra telefonla hemen dönüş yaparak konuyla ilgilenen Emniyet Müdürü Hasan Onar beye özellikle teşekkür ediyorum. Kamu yararına ve değişik birçok konuda yazı yazarken diğer müdürlerden ve bazı siyasilerden aynı hassasiyeti görmemek elbette hoş değil. Bundan sonra bu duyarsızlığı eleştiren sivri bir yazı yazdığımda kimse kusura bakmasın. Ve o yönetici kendine sorsun;( bu yazıya ben niye muhatap oluyorum ) diye.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —