OSMAN ÖCAL

Tarih: 12.04.2016 22:39

Osmanlı Nüfus Defterlerinde Kırıkkale-1840

Facebook Twitter Linked-in

   Şu an elimde bulunan eserle ilgili kısa bilgiler vermeden önce eserin kıymetine vurgu yapmak amacıyla konu ile alakalı birkaç özdeyiş örneği vermek istiyorum.

 

   ??Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez.´´ (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)

 

    ??Büyük devletler kuran ecdâdımız büyük ve şümullü medeniyetlere de sahip olmuştur. Bunu aramak, tetkik etmek, Türklüğe ve cihana bildirmek bizler için bir borçtur. Türk çocuğu ecdâdını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.? (Mustafa Kemal Atatürk)

 

   ??Her şeyden evvel kendinizin dikkatle ve itina ile seçeceğiniz vesikalara dayanınız. Bu vesikalar üzerinde yapacağınız tetkikâtla her şeyden ve herkesten evvel kendi inisiyatifinizi ve milli süzgecinizi kullanınız.? (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)

 

   ??Dünü bilmeyen bugünü anlayamaz; bugünü anlamayan yarını göremez, yarını inşâ edemez; hattâ dünden gelen hamlelerin nedenlerini bile düşünemez.´´ (Abdülbâki Gölpınarlı)

 

   ??Geçmiş inkâr edilemez; geçmişine taş atanın, geleceğine gülle atarlar.´´ (Bahtiyar

Vahabzâde)

 

   ??Tarihinin sürekliliğini kaybeden bir millet, her şeyini kaybetmeye mahkûmdur. Hâfızası parça parça kopmuş bir akıl hastası gibi, geçmişiyle, hâtıralarıyla ve benliğini terkib eden bütün varlık unsurlarıyla ilgisi kesilmiştir. Yabancı tesir ve müdâhalelere, yabancı korumaya hazır ve muhtaç bir hâlde, önce bağımsızlığını sonra da bütün millî şahsiyetini ve varlığını kaybeder.´´ (Peyâmi Safâ)

 

   ??Bundan birkaç yüz sene evvel uyananlar,

Bugün hâlâ uyuyanları görsün.

Efsânesi kaybolsa kıyâmet koparanlar,

Tarihini okkayla satanları görsün!´´ (M. Cemal Kuntay)

 

??Bahseder gerçi duyanlar o onulmaz yaradan.

Derler ki: İnsanda derin bir yaradır köksüzlük

Budur âlemde hudutsuz ve hazin öksüzlük.´´ (Y. Kemal Beyatlı)

 

   Değerli büyüklerimiz böyle demişler ve tarihi geçmişimizi sahiplenmemiz gerektiğine vurguda bulunmuşlar. Her Türk genci mutlaka ama mutlaka geçmişiyle ilgili doğru bilgileri öğrenmeli ve günümüzün karanlık dehlizlerinden kendisini muhafaza edebilmeli. Aksi takdirde gerek ferdi gerek toplumsal olarak emperyalist ve asimilasyoncu şer güçlerin oyuncağı olmaktan kendimizi kurtarmamız mümkün değildir.

 

   Günümüzde yaygın seyreden gerek hümanizm gerek aman sendecilik gerek mankurtluk hastalığı ile kendi kendimize yeterli olabilmenin tek ilacı kimlik ve tarihimize bakış açımızdadır.

 

   Elimizdeki eser, daha önce bölgemizin tarihi ile ilgili eserler veren Sayın İsmail Uçakçı beyden ödünç edinilmiş ve Kırıkkale tarihimizin bir bölümüne ışık tutan  ?? 1840 Osmanlı Nüfus Defterlerinde KIRIKKALE´´ adını taşıyor. Değerli yazarlar Ahmet Ergün, Mehmet Akif Terzi ve Mehmet Ali Alacagöz tarafından kaleme alınmış.

 

   Belki birçok Kırıkkalelinin haberdar dahi olmadığı, uzun bir zaman diliminde büyük emek harcanarak ortaya konan 458 sayfalık eserde önemli dört ana bölüm mevcut. Birinci kısımda Tarihte Kırıkkale, arkasından devam eden Birinci bölümde Osmanlı Devletinde sayımlar, 1840 tarihli sayımda Kırıkkale bölgesinde idari yapı, 1840 tarihinde Kırıkkale´de nüfus yer almış.

 

   İkinci bölümde nüfus defterlerinin transkribeleri: Kırşehir Sancağı Denek Kazası, Kengiri Sancağı Keskin Kazası, Kırşehir Sancağı Konur Kazası, Kırşehir Sancağında Haremeyn Aşireti, Kırşehir Sancağında Cerit ve Köçerli Aşiretleri (Gümüşgan Madeni) köy isimleriyle beraber nüfusları ve bu nüfusa dâhil olan kişi isimlerine yer verilmiş.

 

   Üçüncü bölümde ise ikinci bölümde adları verilen kişilerin lakapları köyleri ve nüfusuna kayıtlı olduğu kaza isimleri bulunmaktadır. Ayrıca eserin başında 1840 yılına göre Kırıkkale bölgesinin kaza ve aşiretlerine bağlı köylerin bulunduğu bir harita bulunmaktadır.

 

   Eseri tüm olarak incelediğimizde bazı eksikliklerin olduğunu görmemize rağmen yakın geçmişini bilmesi bakımından her Kırıkkalelinin mutlaka okuması gerektiğini düşündüğümüz bir eser. Önemle tavsiye edilir.

                                                                                               


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —