Yıl 1970-1980’li yıllar. Asıl adı Yenidoğan Mahallesi olan halkımız arasında Toprak Mahalle olarak anılan ve şu anda Kırıkkale Belediye Otobüslerinin terminali olarak kullanıldığı alan büyük boş bir meydanlıktı. Hatırladığım kadarıyla burada; büyük dut ağacı başta olmak üzere bazı büyük devasa ağaçlar ve onların altına bağlı at arabaları ve faytonlar beklerdi.
Toprak Mahallenin bu geniş alanına zaman-zaman sirk çadırı gibi çadır kurulur ve güya bu çadırın içine her nereden ve nasıl gelmişse!... Deniz kızı gelmiş ve oturmuş olur, bizde para verip o çadıra girer 2-3 dakika (avam tabirle) pullara bezenmiş ve cart bir makyajla süslenmiş o deniz kızını aval-aval seyreder ve çıkardık. Ve en çokta, deniz kızı 2 metre kuyrukla o denizden nasıl çıkmışta nasıl Toprak Mahalleye gelmiş diye şaşırır dururduk.
1970’li yıllardaki bu hatıradan sonra asıl konuya geleyim. Yerel basındaki haberlerde Keskin Belediye Başkanı Ekmel Cönger’in, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi yetkilileriyle görüşmesini okuyunca merak ettim internetten bu hayvanat bahçesiyle ilgili haberleri okudum.
#GaziantepBüyükşehirBelediyesiHayvanatBahçesi internetteki bilgilere göre 1000 dönüm arazi üzerine kurulmuş Türkiye’nin en geniş ve büyük hayvanat bahçesi imiş. Tam 350 türden 8 bin hayvanın barındığı bu hayvanat bahçesini 2024 yılında tam 5 milyon 150 bin kişi ziyaret etmiş.
Burada bir diğer önemli hususta şu ki: bu hayvanat bahçesini ziyaret edenlerin % de 85’i çevre illerden ve yurtdışından gelen ziyaretçilermiş.
Yani 5.150.000 kişilik ziyaretçinin hayvanat bahçesini gezdikten sonra Gaziantep’i hemen terk etmeyeceği lokantalarında yemek yiyeceği, otellerinde konaklayacağı, çarşı-pazarından alışveriş yapacağını ya da yaptığını hesaplarsanız bir hayvanat bahçesinin o şehre nasıl bir katma değer sağladığı sanırım tahmin edilebilir.
Elbette bu hayvanat bahçesindeki 8 bin hayvanın bakımının büyük bir maliyeti vardır. Ancak hayvanat bahçesini görmek için o şehre gelen yerli-yabancı turistlerin bu şehrin genelinin ekonomisine yansıyan katma değeri hesaplandığında bence çok akıllıca bir yatırım olmuş diye düşünüyorum.
Keskin Belediye Başkanı Ekmel Cönger’in Keskin Karıştıran Mesire alanında bir hayvanat bahçesi oluşturmak için Gaziantep Hayvanat Bahçesi yetkililerinden bu anlamda destek istemesi ve Karıştıran Mesire alanına böyle bir park oluşturma çalışmasını çok önemsedim. Keskin Belediyesinin ekonomik gücü elbette bir Gaziantep Büyükşehir Belediyesi gibi değil ancak Keskine kurulacak mütevazi bir hayvanat bahçesinin bile ilgi uyandıracağını düşünüyorum.
Belediyeler artık sadece geçiş yollarına EDS’ler kurdurarak, vatandaşa yazılacak cezadan gelecek paralarla değil, böyle kendine has projelerle gelir elde edebilecekleri ve bulundukları şehre katma değer sağlayacak yol ve yöntemleri aramalılar.