Devlet mekanizmasında:
(22) Müsteşar,
(62) Müsteşar Yardımcısı,
(76) Genel Müdür,
(373) Genel Müdür Yardımcısı,
(48) Başkan,
(110) Başkan Yardımcısı,
(2735) Daire Başkanı,
(185) Bölge Müdürü,
(440) Bölge Müdür Yardımcısı ve
(880) İl Müdür’ü
Kadrosu olmak üzere toplam 4931 İdari Kadro bulunuyor.
Bu kadrolar; bazı dönemlerde bakanlık sayısının artırılması, bazı bakanlıkların birleştirilmesi veya İl sayılarının artırılması ile çoğalabiliyor ya da azalabiliyor.
Siyasette güçlü olabilmenizin en büyük yolu, seçmenleriniz için, seçildiğiniz şehriniz için çare ve çözümler üretmenin yolu, iktidarın imkanlarını daha kolay şehrinize taşıyabilmenin yolu BÜROKRASİDE GÜÇLÜ olmanızdan geçiyor.
Ne kadar bilgili bir Milletvekili,
Ne kadar branşınızda uzman bir Belediye başkanı olursanız olun,
Devlet kademesindeki 4931 İdari Kadronun hepsinin: bilgisine, birikimine, yeteneklerine ve yetkilerine sahip olamayacağınıza göre, bürokraside ne kadar çok HEMŞEHRİNİZ-ARKADAŞINIZ varsa, o kadar çok işleriniz kolay yürüyecek, faydanıza olacak imkanlardan daha çok yararlanacaksınız demektir.
Bürokrasi atamalarında çok klasik bir hastalık vardır.
“Ahmet’i şuraya, Mehmet’i buraya getirtelim. Ama yarın vekil ya da belediye başkanı adayı olarak karşıma çıkarsa?” korkusu maalesef yıllardır özgüveni olmayan birçok politikacının tedavisi zor bir hastalığı olmuştur.
Kasaba politikacılarının kendine düstur edindiği; “Dişime gelen, işime gelir” sözüne göre hareket etmeyen, profesyonellerle, uzmanlarla ve liyakat sahipleriyle çalışmaktan korkmayanlar her dönemde LİDER olmuşlardır.
Yunus PEHLİVANLI