CİHANGİR İYİBİLEN

Tarih: 29.11.2021 09:00

Asgari ücret

Facebook Twitter Linked-in

Esnafın hali;

 

Malum, dünya ve ülkemiz  ekonomik bir buhrandan geçiyor. Her gün bir önceki günü aratmaya başladı, Bu krizi toplumun bütün kesimi  hissetse de daha çok Kobi  yani küçük ölçekli esnaf  hissetmekte. İşletmelerin mal tedariği sürecinde yaşadığı sıkıntıların üstüne birde işletme giderleri  hayli artmış durumda . Önümüzde asgari ücret konusu var Asgari ücrete gelecek zammın oranı aynı zamanda stopaj ve SGK  giderini artırmakta, kiralar zaten esnafın belini büktü. Ticari alanın Kırıkkale’de biraz dar olmasından dolayı özellikle zafer caddesinde kiralar hayli yüksek, dükkan sahiplerinin bu süreç’de taşın altına elini koyarak kiracılarını üzmemesi, kira artışı yapmayarak bir nebze olsun esnafa destek olması gerekir.

Sevgili hemşerilerim önümüzde çetin bir kara kış bizi bekliyor, özellikle dar gelirli kesimin Allah yardımcısı olsun. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıyı bu kış kemiklerimize kadar değil iliklerimize kadar hissedeceğiz gibi görünüyor.

 

 (BAE) Prensinin Türkiye ziyareti;

 

Geçen hafta BAE prensi ülkemize geldi, bir dizi görüşmelerden sonra yaklaşık 10 milyar dolar yatırım yapacağı açıklandı.

Öncelikle paranın dini, ırkı, cinsiyeti olmaz. Avrupanın en ünlü klüpleri(PSG, Manchester City, chelsea..) bugün Arap sermayesinin hatta Rusların elinde, siz hiçbir PSG’liden veya Chealsea’liden klübümüzü Araplara, Ruslara sattılar diye itiraz duydunuz mu? Ülkenin yabancı sermayeye açık olması gerektiğini düşünüyorum. Bu ülkenin şirketlerinin yabancı ortak alması, şirketlerin marka değerini daha da artırır,  yeter ki bazı stratejik yerler satılmasın satılan yerlerde öldüm fiyatına birilerine peşkeş çekilmesin.

Asgari ücret;

 

Önümüzdeki ay asgari ücret görüşmeleri  var, inşallah hem işvereni  hem de  işçiyi, emekciyi memnun edecek bir rakam olur. Özellikle son dönemde artan zamları hayat pahalılığını en çok hisseden kesim olan asgari ücretlinin alım gücü iyice düşmüştür. Tabi bu işin birde sanayici, Kobi boyutu var. Asgari ücretin mevcut hayat şartlarında en kötü 5 bin TL  olması gerektiğini düşünmekteyim, lakin böyle bir fiyatın işletmeye getireceği yük, iş veren tarafında  işci çıkartmak zorunda bırakalabilir. Dolayısı ile her iki tarafı da sıkıntıya sokmayacak bir rakam üzerinde inşallah uzlaşılır. Artık Devletin de  asgari ücretliden aldığı vergiden biraz  fedakarlık yapması gerektiğini düşünüyorum.

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —