1-Ak Parti tarafından aday belirlemek için yapılan Temayüllere: Temayülde oy kullananlara açıkça -yönlendirme- yapıldığı için artık temayüllerin sağlıklı sonuç ve objektif sonuç verdiğine inanma oranının son derece zayıf olduğu söylenebilir. Temayülde oy kullanmaya gelen çoğunluk temayül sonuçlarına pek inanmıyor.
2-Temayül sonucunun oy kullanılan yerde açılıp-sayılmaması ikinci ve en önemli handikaplardan biri. Temayül oylamasına güveni yok eden bir diğer unsur.
3-Temayülde yapılan bir önemli yanlışlıkta: Temayül yoklamasına girmek isteyen adaylara listeler vaktinde teşkilatlar tarafından verilmiyor. Temayüle katılacak aday-adayı oy kullanacak insanlara kendini ya hiç anlatamıyor ya da çok kısa bir sürede liste ellerine geçince yeterli çalışma yapma imkânı bulamıyorlar. Bu durumda kapasiteli aday-adayları bunu bir -ayak oyunu- olarak değerlendirip bu tür kısır çekişmenin içine girmek istemiyorlar.
4-Temayül gereği gibi objektif işletilemeyince, temayülün inandırıcılığı sağlanmayınca; ( oy tabanı geniş, siyasi kapasitesi bilgi ve birikimi yüksek, tabandan gelen, teşkilatın gerçek bağlıları, yıllarca davaya hizmet etmiş fedakar ve özverili aday-adaylarının) aday-adayı olmaları ya da aday-adayı oldukları takdirde bu güne kadar uygulanan bu temayül sistemiyle ADAY olmaları mümkün görünmüyor.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ:
1-Temayül listesi sadece teşkilat yönetimleri ve kademelerden oluşmamalı.
2-Temayül listesinin % 60- %70’i en eski parti üyeleri, STK’lar, Cemiyetler, Odalar, Cemaatler, muhtarlar, görevden alınmış yönetim kurulu üyeleri gibi mevcut yönetimlerin temayülde hemen etki yapamayacağı kişi ve kuruluşlardan oluşmalı.
Böyle olduğu takdirde teşkilat içinde (temayülden en çok oyu çıkarabilmek adına yapılan) çekişmeler ve parti içi tasfiye operasyonu kısmen ortadan kalkacaktır.
3-Temayülü yapmak üzere gelecek Koordinatörlerin: Mevcut Milletvekilleri, Belediye başkanları ya da İl başkanlarının etkisinde kalmayacak kişilerden oluşması gerekmektedir. Gerekiyorsa Temayülü yürütecek Koordinatörlük görevi tamamen dışardan profesyonel bir kuruluşa verilerek yaptırılabilir. Çünkü (Partinin birinci sırasına oturayım da ne olursa olsun, Parti beni nasıl olsa vekilliğe yada başkanlığa taşır zihniyetindeki adayların çıkmaması isteniyorsa, partiye yük değil partiyi sürükleyecek kapasiteli adayların çıkması isteniyorsa: (TEMAYÜLÜN SON DERECE TARAFSIZ YAPILACAĞI, MEVCUT YÖNETİMLERİN TEMAYÜLDEKİ ETKİSİNİN %30-%40 ORANINDA OLACAĞI, BİR TEMAYÜL SİSTEMİ OLUŞTURULMALIDIR.)
Böyle olursa şayet: OY TABANI GÜÇLÜ YA DA KAPASİTELİ ADAY-ADAYLARININ TEMAYÜLE KATILIMI VE ENERJİLERİNİN VE POTANSİYELLERİNİN PARTİYE KATILIMI SAĞLANABİLİR.)
Teşkilatların Temayüldeki etkisi %30- %40’lara düşürülerek azaltılırsa parti içi çekişme ve partide teşkilatların tasfiye edilmesi kavgaları azalacak belki de yok olacaktır. --ÖZELLİKLE BU DÖNEMDE--İstenen adayın temayülde liste başı çıkarılması için, TEK SES oluşturma çalışmalarının partiye yarar değil zarar verdiği anlaşıldığında, iş-işten geçmiş olacaktır.