YUNUS PEHLİVANLI

Tarih: 10.08.2022 11:41

185 KÖYE HİZMETTE GEREKLİ ÜÇ UNSUR

Facebook Twitter Linked-in

Özel İdarenin bu hizmetleri yerine getirebilmesi için gereken 3 ana unsur ise; yeterli bütçe, yeterli iş makineleri, deneyimli ve yeterli operatör.

            Ne yazık ki Özel İdarede bu 3 ana unsurunda tam yeterli olduğunu söylemek güç. Kırıkkale İl Özel İdaresine gelen kaynak 5779 sayılı kanunun 4. Maddesine göre: “…. ayrılmış bulunan il özel idare payının; a) Yüzde 50’lik kısmı illerin nüfusuna, b) Yüzde 10’luk kısmı illerin yüzölçümüne, c) Yüzde 10’luk kısmı illerin köy sayısına, ç) Yüzde 15’lik kısmı illerin kırsal alan nüfusuna, d) Yüzde 15’lik kısmı illerin gelişmişlik endeksine, göre” belirlenmiş kriterler nispetinde İller Bankası tarafından dağıtılıyor.

            Sivas’ın 1268 köyü, Şanlıurfa’nın 1186 köyü, Kastamonu 1091, Erzurum 999, Samsun 986, Balıkesir 945, Manisa 864, Diyarbakır 835, Konya 783, Çorum’un 765 köyünün yanında Kırıkkale’nin 185 köyü olması, İllerin nüfus büyüklüğü sıralamasına göre 81 Vilayet arasında en alttan16. sırada olması, İllerin Gelişmişlik Sıralamasına göre (2017 verisi) 81 il arasında en üstten 33.sırada olması doğal olarak İl Özel İdaresine gelen kaynağında düşük olmasını sağlayan sebeplerden “bazıları”.

            Özel İdarenin İş makineleri sayısına baktığımızda da envanterinde 49’u iş makinesi, 33 adeti kamyon grubu olmak üzere toplam 123 tane aracı görünüyor. Ancak bunların 58 tanesinin yaş itibariyle ekonomik ömürlerini doldurduğu, 42 tanesinin ise ömürlerini doldurmak üzere olduğu ve toplamda verimli olarak iş yapabilecek 25-30 aracının olduğu görünüyor. Yine bunları kullanacak deneyimli operatör sayısının da çok yeterli olmaması İdareyi zorlayan hususlardan olsa gerek.

            Tüm bu olumsuzluklara rağmen, İdarenin imkanlar nispetinde 185 köye hizmet götürmeye devam etmesi, İlçelerimize yapılan Kilit Parke ve Beton Santralleri elbette takdire şayan bir durumdur.

                                    UÇAN BALON EKMEKLER

            Haziran ayında Kırıkkale Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı Yeşil Vadi Şehit Musa Saydam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde döner sermaye işletmesi olarak hizmet veren Uygulama Otelinde ekmek üretimine başlanmış ve Üretim merkezinin kurulmasıyla birlikte günlük 5 bin ekmek üretimi hedeflendiği açıklanmıştı. Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in "Türkiye'de 81 ilde 100 noktaya, meslek lisemize ekmek fabrikası kuracağız. Ve günlük 1 milyon ekmek üretim kapasitesiyle o liselerin çıkışındaki satış büfelerinde vatandaşlarımızın düşük fiyatla ekmek almasını sağlayacağız" sözleriyle devam eden açıklama ve proje umarım devam ediyordur. Devam ediyordur diyorum çünkü Uygulama Otelinin imkanlarının yetersizliği gerekçesiyle ekmek işi Kız Meslek Lisesine devrolmuş.

             Fırıncılar kusura bakmasın ama (birçok fırının ekmeği) adeta içine helyum gazı doldurulmuş uçan balon gibi. İnşallah bu proje söylendiği gibi hayata geçer ve 60-70 bin emeklinin yaşadığı bu şehirde, halkımızın özlediği, içi dolu-dolu ekmeğe kavuşuruz. Ve bu girişim çok yetersizde olsa, kısmen de olsa piyasada denge unsuru olur.

Yunus PEHLİVANLI 

 

            


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —