TEMEL ESASLARINDAN BİRİ
Zekat İslam’ın temel esaslarından biri olduğunu ve namazla birlikte Kuranı kerimde emredildiğini belirten Müftü Gerek, “Zekat zenginlerin malında fakirin bir hakkıdır ve bu mutlaka yerine getirtilmesi gerekir. Bu sebeple Ramazan ayında cemaatimizin Müslüman kardeşlerimizin vatandaşlarımızın zekâtlarını verme konusunda titizlik göstermelerini önemle istirham ediyorum. Fitre Ramazan ayı ile bitişik bir ibadettir. Bayram namazına çıkmadan önce verilmesi gerekir. Vaciptir ve evimizde bakmakla yükümlü olduğumuz her bir her nüfus için fitre sadakayı fıtır vermeliyiz” dedi.
DİYANET TARAFINDAN BELİRLENİYOR
Fitre miktarının Diyanet tarafından belirlendiğini belirten Gerek, “Bunun miktarını bu sene Diyanet işleri Başkanlığımız kişi başı 9 lira 25 kuruş olarak belirlemiştir. Bu iki öğün yemek miktarıdır. Gerçekten infak edenler Allah`ın emrini yerine getirmiş olurlar ve infak edenler mallarında ve kazançlarından kaybetmezler infak ettiğinin karşılığını Allah`u teala kat ve kat daha fazlasını verir. Zekat ve sadakayı fıtırların verme konusunda daha dikkatli ve titiz davranılması gerektiğini vurgulayan Müftü Gerek, “Zekat miktarını yüzde 2,5 tur yani 40 ‘ta 1 dir, 100 lirada 2,5 lira şeklinde hesaplanmalıdır”
ZEKAT VERMEKLE MÜKELLEF OLANLAR
“Yada 100 gram altında 2,5 gram altın şeklinde hesap edilmelidir. Bir kimsenin zekat verebilmesi için öncelikle Müslüman olması, hür olması, akıllı olması, buluğ çağına erişmiş olması borcundan ve asli ihtiyaçlarından fazla hakikaten yada hükmen artan bir mala sahip olması yani borçlu kişi elindeki mal borcunu karşılaşamıyor ise o adam zekat veremez. Nisap miktarı nedir mesela 80 gram altına sahip veya paraya sahip olan 40 tane koyunu olan buna benzer nisap miktarı mala sahip olan kimseler borçlarını çıkardıktan sonra kalan malları nisap miktarına ulaşır ise onlar zekat vermekle mükelleftiler. Yoksa malı borcunu karşılamıyor ise o kardeşlerimizin zekat mükellefiyetleri yoktur” ifadelerini kullandı”