Tarih: 14.10.2024 11:00

YÜKSEK İHTİSAS’TA NELER OLUYOR?

Facebook Twitter Linked-in

YÜKSEK İHTİSAS’TA NELER OLUYOR?

Personel sayısı ve kaliteli hizmetiyle bir dönemin bölge hastanesi olan Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi’yle ilgili son dönemlerde ortaya atılan korkunç iddialar, gün geçmiyor ki Kırıkkale kamuoyunda gündemi meşgul etmesin. Önce “yeşil reçeteli” “Lyrica” adlı hapın usulsüz şekilde raporlanması iddiasıyla başlayan olaylar silsilesine bir de kurum içinde “yasak ilişki” iddiası gündeme bomba gibi düştü. Bazı kurum çalışanlarının, Yüksek İhtisas Hastanesi’nde “yasak ilişkiler” içerisinde olduğu iddiaları, Kırıkkale kamuoyunda seslerin yükselmesine sebep oldu. Başhekim Uz. Dr. Yusuf Albayrak’ın, hastaneyle ilgili birçok sorunu çözüme kavuşturmuşken bu iki önemli konunun üzerine daha hassas bir şekilde gitmesi bekleniyor.

“LYRICA” İÇİN USULSÜZ RAPOR İDDİASI

Bağımlılık yaptığı ve usulsüz kullanımının tespit edilmesiyle birlikte narkotik bir vaka haline gelen “Lyrica” ve muadili ilaçlar için usulsüz rapor ve reçete hazırlandığı iddiaları, son günlerde Kırıkkale gündemini meşgul etmeye başladı. Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi’nde bir doktorun aynı aileden üç kişiye aynı ilacı raporlamasıyla ortaya çıkan olaylar silsilesinin altından korkunç gerçekler patlak verdi. 

YÜKSEK İHTİSAS’IN DUVARLARINDA “YASAK İLİŞKİ” SESİ YANKILANIYOR

Uyuşturucuya karşı büyük bir savaş veren ülkemizde ulaşılmasının kolaylaşmasıyla birlikte “sentetik hap” bağımlılarının sayısı her geçen gün artarken, gazetemize gelen ihbarlar, Yüksek İhtisas Hastanesi’nde bu konuda hiç de hassas davranılmadığını gözler önüne seriyor. Özellikle (ismi tarafımızca bilinen) bir doktorun aynı aileden üç kişiye “Lyrica” raporlamasıyla patlak veren olaylar silsilesinde bir de hastane içerisinde gerçekleştiği iddia edilen “gayrı ahlaki yasak ilişkiler” ortaya çıkınca Kırıkkale kamuoyu sesini yükseltmeye başladı. Hastanedeki birçok kronik soruna neşter vuran Başhekim, Uz. Dr. Yusuf Albayrak’ın, bu iki önemli konunun üzerine daha hassas bir şekilde gitmesi kamuoyunun en büyük beklentisi.

TÜRKİYE’DE DE YEŞİL REÇETEYLE SATILIYOR

Epilepsi, sinir ağrıları ve anksiyete gibi rahatsızlıkların tedavisi için kullanılan ve “pregabalin” adı verilen etken madde içeren bu ilaçlar, bağımlılık ve kötüye kullanma potansiyeli olduğu için 2019’dan bu yana Türkiye’de de yeşil reçeteyle satılıyor. İddiaya göre, bu ilaçları usulsüz raporlarla ve reçetelerle elde eden bazı kötü niyetli kişiler, yasadışı yollarla internet üzerinden ya da “torbacı” olarak tabir edilen kişiler aracılığıyla bu ilaçların piyasaya dağıtımını sağlıyorlar.

BAZI DOKTORLARIN USULSÜZLÜKLERE GÖZ YUMDUĞU İDDİA EDİLİYOR

Birçok doktorun raporlama ve reçeteleme konusunda çekingen ve hassas davrandığı ve etken maddesi “pregabalin” olan “Lyrica, Alzain, Axalid, ve Signature” gibi markalarla satılan ilaçları uyuşturucu madde amacıyla kullananlar, iddiaya göre bu ilaçları usulsüz yollarla temin ediyorlar. Bu konuda bazı doktorların usulsüzlüklere göz yumduğu iddia edilirken, bazılarının da yeterince hassas davranmayarak, hastanın ya da yakınının talebi üzerine “ihtiyaç olmadığı hâlde” bu ilacı raporlayarak ve reçeteleyerek kanunsuz dağıtıma göz yumduğu da iddialar arasında.

“SAHTE REÇETE” YÖNTEMİYLE DE TEMİN EDİLİYOR

Başta “Lyrica” olmak üzere etken maddesi “pregabalin” olan ilaçlara bağımlılığı olan kimi kullanıcıların da “bazı eczane çalışanları” üzerinden ya da “sahte reçete” yöntemiyle hastane çalışanları üzerinden bu ilacı temin ettiği de bir başka iddia olarak Kırıkkale gündeminde yer alıyor. Bu iddiaya göre, “bazı eczane çalışanları”, yaşlı, bilinci tam olarak yerinde olmayan ve yakınları tarafından çok fazla ilgilenilmeyen sürekli hastalarını gözlerine kestirerek “Lyrica” reçetesi geldiğinde, eğer ilaç birkaç kutu reçetelenmişse, hastaya “devletin, doktorun yazdığı kadar ödemediği” yalanıyla bir ya da daha fazla kutuyu kendilerine ayırıp adeta “torbacı” gibi bu ilacı bağımlılara satıyorlar.

KIRIKKALE’DE GEÇEN HAFTA 155 ADET YAKALANDI

Emniyet ve Jandarma’nın narkotik birimleri tarafından sürekli takip edilen ve operasyonlarla yıldırılmaya çalışılışa da iddia edildiği şekilde bilinçli ya da bilinçsiz şekilde, kimi doktorlar, hastane ve eczane çalışanları tarafından piyasaya sürülmesi kolaylaştırılan “Lyrica” ve benzeri ilaçlar, toplum sağlığına da büyük zarar veriyor. Geçtiğimiz hafta içinde Jandarma Narkotik ekipleri tarafından yapılan operasyonda ele geçirilen 155 adet “sentetik hap”, birçok gencimizin felaketine sebep olacaktı. Mücadelesini gece gündüz demeden sürdüren güvenlik güçlerimize destek olmak yerine sentetik haplara ulaşımı kolaylaştıran doktor ve doktorlar hakkında nasıl bir işlem yapılacağını Kırıkkale kamuoyu merakla bekliyor.

BAĞIMLILIK, SOLUNUM YAVAŞLAMASI VE ÖLÜM!

“Yeni Valium” veya “yeni bira” lakabıyla da anılan “Pregabalin” etken maddesi, sakinleştirici veya alkol gibi kullanan kişiyi rahatlatıcı (kafa yapıcı) özelliğinden dolayı uyuşturucu madde bağımlıları tarafından tercih edilirken, doz aşımında veya diğer rahatlatıcı maddelerle birlikte kullanımında aşırı uyuşukluğa veya nefes sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle alkol ve eroin gibi maddelerle birlikte kullanımında solunumu yavaşlatarak durmasına ve hatta ölüme yol açan bu ilaçlar “hafif kafa” olarak da adlandırılan sakinleştirici etkisi sebebiyle kullanıcılarda zaman içinde bağımlılığa da yol açabiliyor. Bağımlıların ilaca erişememesi durumunda ortaya çıkan yoksunluğun belirtileri arasında ruh halinde değişim, öfke, uyarılma, anksiyete, panik gibi psikolojik etkilerin yanı sıra terleme, baş ağrısı ve üşüme yer alabiliyor.

 

ÖZEL HABER: MEHMET ALTUNDAĞ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —