Tarih: 15.12.2017 11:11

Yılda 75 bin MPT-76 üreteceğiz

Facebook Twitter Linked-in

ÇİÇEĞİ BURNUNDA GENEL MÜDÜR AHMET TAŞKIN CİDDİ PROJELERLE ÖNEMLİ YATIRIMLARIN YAPILACAĞINI SÖYLEDİ

Yılda 75 bin MPT-76 üreteceğiz

Türkiye´nin ilk ve tek silah ve savunma sanayi kuruluşu olan MKE Kurumu Kırıkkale Fabrikaları ile ilgili önemli adımlar atılıyor. Yaklaşık 5 ay önce kurumun başına atanan Genel Müdür Ahmet Taşkın ciddi projelerle önemli yatırımların yapılacağını söyledi.

MKE KURUMU YILLARCA İHMAL EDİLDİ

Bir zamanlar bünyesinde yaklaşık 20 bin personel barındıran ve sadece silah ve mühimmat değil birçok alanda faaliyet gösteren MKE Kurumu fabrikaları yılların ihmali ve teknolojide geri kalması yüzünden ayakta kalma mücadelesi veriyor. Kırıkkale´nin varoluş vesilesi Makine Kimya Endüstri Kurumunun başına atanan Genel Müdür Ahmet Taşkın kurumun yeniden ayağa kalkması ve eski işlevini kazanması için ciddi projelerle önemli yatırımların yapılması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Taşkın dünyanın beğenisini kazanan Milli Piyade Tüfeği MPT-76´nın üretim kapasitesini yıllık 75 bine çıkaracaklarını bildirdi.

TÜRKİYE´NİN İLK YERLİ MİLLİ TÜFEĞİ

Taşkın Geçtiğimiz günlerde 3 bin 500 adedinin daha Kara Kuvvetleri Komutanlığına sevk edilen Türkiye´nin ilk yerli milli piyade tüfeği MPT-76´ile ilgili önemli çalışmaların yapıldığını bildirdi. Hâlihazırda 45 bin MPT-76 üretmek için Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile anlaşma yapıldığını belirten Taşkın, bunun 20 binini kurumun yapacağını. 15 binini Kalekalıp, 10 binini de Sarsılmaz Silah Sanayi AŞ´nin yapacağını ifade etti. MPT-76´nın her ne kadar geliştiricisi MKE Kurumu olsa da silahın haklarının SSM´ye ait olduğunu söyledi.

ÜRETİM KAPASİTEMİZ YILLIK 25 BİN

Silah fabrikasının kapasitesinin yıllık 25 bin olduğunu, fabrikanın genel üretim miktarının 15 ile 20 bin arasında değiştiğini bir sürü yedek parça ve farklı farklı silahlar ürettiklerini anlatan Taşkın, ?25 bin adet dediğimiz şey MPT-76´ya endekslenerek ortaya çıkan çalışma saati. Biz bundan önceki senelerde mevcut kapasitemizin yüzde 60-70´ini kullanabilmişiz. Şu anda bunun çok daha fazlasını üretmemiz lazım. Ordumuz, emniyet güçlerimiz bunun çok daha fazlasını bizden istiyor. Kapasitemizi artırabilmek için çeşitli çalışmalar yaptık. Sadece bu yıl tezgâh yatırımı olarak yaptığımız yatırım 20 milyon lira civarında. Şu an itibarıyla önümüzdeki yıl için hedefimiz 70 bin silah teslim etmek. Ondan sonraki yıl da 90 bin silah teslim etmek. Bunların çalışmalarını arkadaşlarımız tüm detaylarını yaptı. Bunu yaparken alt yüklenicileri de kullanacağız? dedi.

ENERJİNİN AĞIRLIĞI MPT-55´E HARCANACAK

Tüm bu çalışmalar sürerken enerjinin ağırlığını MPT-55 için harcanacağını ifade eden Taşkın, ilerleyen günlerde yeni bir sipariş daha alacaklarını ancak enerjilerini, daha ziyade MPT-55 üretmeye kullanacaklarını belirterek, özetle şöyle konuştu888 "MPT-55 de ordumuzun ihtiyacı olan bir silah. En önemli farkı MPT-55´in tüm haklarına MKE sahip. Bir de daha iyi kazandığımız bir silah. Ülkenin ihtiyacı olan MPT-76 diğer üreticiler tarafından üretilebildiği için biz kabiliyetimizi ve kapasitemizin çoğunluğunu MPT-55´e ayıracağız."

TREN AKS´I ÜRETMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Türkiye´nin tek dikişsiz boru üretimini yapan ancak Erdemir´e satılan Çelik Çekme Boru Fabrikası ve arazisi için ciddi çalışmaların yapıldığını belirten Taşkın burasıyla ilgili önemli adımların atıldığını söyledi. Erdemir´in tren rayı, çelik fabrikasının ise tren tekerleği ürettiğini belirten Taşkın burada tekerlek aksı üretmek için çalışmaların sürdüğünü bildirdi. İzmir´de vagon imalatı üzerine çalışan bir firmayla buradaki mevcut yapının yeniden değerlendirileceğini burada tren aksı üretimi için çalışmaların revam ettiğini sonuçlandığında ilgili çalışmaların hemen başlayacağını söyledi.

SİLAH MÜZESİ MERKEZE TAŞINACAK

MKE Genel Müdürü Ahmet Taşkın göreve geldiği ilk sıralarda Silah Fabrikası içindeki müzeyi ziyaret ettiğini müzede bulunan silah ve diğer objelerin daha güzel ortamda sergilenmesi gerektiğini düşünerek şehir merkezine taşınması için çalışma yapıldığını bu konuda Kırıkkale valisi Mehmet İlker Haktankaçmaz ve Belediye Başkanı Mehmet Saygılı´nın da desteğiYle silah müzesinin merkezdeki Destek Tesisleri lokali ve düğün salonunun bulunduğu yerin modern bir şekilde düzenlenerek müzeye dönüştürülebileceğini ifade etti. Taşkın, buraların müze yapılmaması için haklı bir gerekçenin de olmadığını ifade etti. Taşkın, lokal kısmının kapalı, düğün salonu kısmının da açık müzeye dönüştürüleceğini kaydetti. Şehirle MKE´nin bu sayede daha yakın olacağını müzeyi gezme oranının ve dışarıdan gelen konuk sayısının artacağını söyledi.

KURUMDA YENİDEN YAPILANMAYA GİDİYORUZ

Yaklaşık 30 yıl özel sektörde değişik kuruluşlarda idareci olarak çalıştığını anlatan Taşkın, iki yıllık bir aradan sonra dönemin Milli Savunma Bakanı Fikri Işık´ın isteğiYle Makine Kimya Endüstri Kurumu Genel müdürlüğüne atandığını ve ilk iş olarak kurumda yeniden yapılanmaya gitmenin kaçınılmaz olduğu gerçeğini gördüğünü söyledi. Kırıkkale´deki fabrikalar başta olmak üzere kuruma ait diğer illerdeki kurum ve kuruluşlar ile iş yerlerini titiz bir şekilde incelediğini hatta bu alanda faaliyet yapan profesyonel bir firmaya kurumu incelettiklerini aldıkları netice doğrultusunda yeniden yeni bir yapılanma çalışması içine girdiklerini bildirdi. Genel Müdür Taşkın, tabi ki yeni yapılanmaya giderken hedeflerin doğru seçilmesi gerektiğini de ifade etti.

MKE´NİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL

MKE Kurumunun özelleştirilmesi diye bir hususun gündemde olmadığını belirten Genel Müdür Taşkın, bir anlamda özerkleşme yolunda yeniden yapılanmaya gidildiğini kaydetti. Özerkleşmeye giderken tüm ayrıntıların iyi değerlendirileceğini belirten Taşkın, ?MKE Kurumunun özelleştirilmesi diye bir şey yok, özerkleşmeye gidilebilir bunu da iyi yapmak ve hedefleri iyi belirlemek gerekir? dedi. Genel Müdür Taşkın, ayrıca kurum içinde işçi transferi şeklinde bir yol izlenmeye başladığını söyledi. Taşkın, gerekirse Ankara-Kırıkkale arasında taşıma yaparak bu sayede mevcut yapının harekete geçeceğini bildirdi. Bu arada Taşkın, Makine Kimya Endüstri Kurumu olarak 2023 hedeflerinin 5 milyar lira ciro olduğunu bunun üçte birinin ihracat gelirinden sağlanacağını sözlerine ekledi.

HABER: Murat Karadağ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —