Yerel Medya Bursa?da biraraya geldi

Yerel Medya Bursa?da biraraya geldi

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve Radyo-Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Bursa Valiliği tarafından ortaklaşa düzenlenen `Yerel ve Bölgesel Medya Eğitim Semineri` Bursa`da gerçekleştirildi. 2 gün süren etkinliğe Gazetemiz İm

YAKLAŞIK 300 GAZETECİ KATILDI

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Radyo-Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Bursa Valiliği tarafından ortaklaşa düzenlenen `Yerel ve Bölgesel Medya Eğitim Semineri` Bursa`da gerçekleştirildi. Seminere, Bursa, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Kütahya, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Van, Çorum ve Kırıkkale ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren yerel televizyon, radyo ve gazete mensupları ile Balkan ülkelerinde Türkçe yayın yapan basın kuruluşlarında çalışan Türk gazeteciler ile KKTC ve Azerbaycan basınında çalışan gazeteciler katıldı. Semineri 300`den fazla gazeteci takip etti.

 

YENİ BASIN KANUNU ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR KANUN

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, Basın Kanununun özgürlükçü bir kanun olduğu ve değiştirilmesi konusunda hiçbir medya mensubunun talebi olmadığını belirtti. Ancak önlerinde ele almaları gereken birkaç konu bulunduğunu, bunlardan birinin de internet medyası alanındaki düzenlemeler olduğunu ifade etti. Konuşmasında BYEGM`yi güçlendirmek amacıyla yapılan düzenlemelere de değinen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, hem yurt dışı teşkilatının sayısını artırdıklarını hem de yurt dışındaki temsilciliklerindeki basın müşavirlerinin, ataşelerinin niteliğini daha da güçlendirme yoluna gittikleri belirterek Türkiye içinde mevcut 7 il müdürlüğüne ilaveten 10 ilde daha Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü kurulması kararını Bakanlar Kurulu`ndan geçirdiklerini, bunlardan bir tanesinin de Bursa`da kurulacağını, ayrıca ilk etapta 80 uzman yardımcısı almak için sınav açacaklarını, toplam sayının 200 olacağını belirtti. RTÜK Başkan Vekili Taha Yücel, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, RTÜK`ün 3 Mart 2011 tarihli 6112 Sayılı Yasa ile tümüyle yenilendiğini hatırlatarak önümüzdeki dönemde çıkacak yönetmeliklere ilişkin şu bilgileri verdi.

  

HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ EN TEMEL İHTİYAÇ

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya konuşmasında sosyal bir varlık olan insanın en temel ihtiyaçlarından birinin haber alma özgürlüğü olduğunu, bunu da basın mensuplarının karşıladığını söyledi. Karakaya, hiç kimsenin televizyon ekranlarının, gazetelerin, internetin olmadığı karanlık bir dünyada yaşamak istemeyeceğini vurgulayarak, "Özgür basının olmadığı, sansür ve yasaklarla manipule edilen haberlerle avutulmayı hazmedemeyiz. Buradan iftiharla belirtmek isterim ki; bugün ülkemizde her alanda faaliyet gösteren güçlü ve özgür bir medya mevcuttur. Gazetelerimizde, televizyonlarda, internet haber portallarında, bütün gazeteciler herhangi bir yasakla karşılaşmadan görüşlerini, düşüncelerini rahatlıkla dile getirebiliyorlar. Her alanda büyük bir atılım içinde olan ülkemizde, medya sektöründe de büyük değişim ve gelişmeler yaşanmaktadır. Hem yazılı basın hem de görsel basın alanında yapılan yasal düzenlemelerle bu gelişmenin önü açılmış, medya sektörüne bu düzenlemelerle destek olunmuştur." dedi.

 

MEDYADA TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜK

Seminerin RTÜK Üyesi Prof Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu başkanlığındaki ilk oturumda, "Medyada Temel Hak ve Özgürlükler" konusu ele alındı. Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, "Medya İfade Özgürlüğünün Sınırları ve Türkiye Örneği", Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nusret İlker Çolak, "Kitle İleşitim Hukuku", TRT Haber Kanalı Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken, "Medyada Sorumluluk Bilinci ve Kişi Hakları Anlayışı", Al Jazeera TV Türkiye Temsilcisi Omar Radi Khashram, "Bursa`yı Dünyaya Nasıl Tanıtırız" konulu birer konuşma yaptı. "Yerel ve Bölgesel Medya Sorunları"nın ele alındığı başkanlığını RTÜK Başkan Vekili Taha Yücel`in yaptığı ikinci oturumda, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Haluk Şükrü Akalın "Medyada Kullanılan Dil", Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı "Yerel ve Bölgesel Medyanın Önemi", Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Güleryüz "Yerel Bölgesel Radyo ve Televizyonların Sorunları", gazeteci Yavuz Baydar "Medyada Etik ve Özdenetim" konularını ele alındı.

 

BAKAN?A BURSA TANITIM ALBÜMÜ HEDİYE

Ayrıca, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Halit Eren, hazırladıkları ve hakkında bilgi verdiği "Bursa Tanıtım Albümü"nü, izleyiciler arasında bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç`a takdim etti. Günün üçüncü ve son oturumunun başkanlığını ise İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Suat Sezgin yaptı. BYEGM Basın Yayın Dairesi Başkanı Bahattin Akyön, "Basın Kartı Yönetmeliği Beklentiler Sorunlar ve Çözümleri", TV8 Ankara Temsilcisi Erkan Tan, "Güzel Konuşma Sanatı", Samanyolu Televizyonu Ankara Temsilcisi Abdullah Abdülkadiroğlu, "Yerel Haberciliğin Yaygın Medya`da Önemi", Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şeker "Sayfa Tasarımı" ve Murat Aydın "Yargı ve Basın İlişkileri" konusunda sunum yaptı.

 



Anahtar Kelimeler: 0