KOP İdaresi ‘Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Programı’ kapsamında eşzamanlı iki önemli çağrı programına birden çıkıyor. ‘Enerji Verimliliği Uygulamalarının Desteklenmesi’ ve ‘Jeotermal Uygulamaların Desteklenmesi’ projeleri için 2021 Yılı Mali Destek başvuruları başladı. proje.kop.gov.tr adresi üzerinden online yapılabilecek başvurular için son tarih 29 Mart.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölgenin yenilenebilir enerji verimliliğini artırmak ve mevcut kapasitelerden maksimum fayda elde edilebilmesini sağlamak amacıyla ‘Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Programı’ için 2021 Yılı Mali Destek Programı Proje başvurularını almaya başladı. Kamu kurum ve kuruluşlarının başvurabileceği proje önerileri ‘KOP Proje Havuzu Sistemi’nden online olarak yapılabilecek.
KOP İdaresinin; bir yandan bölgede yapılan tüm kamu yatırımlarının planlanması, izlenmesi ve koordinasyonunu gerçekleştirirken, diğer yandan da Kalkınma Programlarına uyumlu, bölge için öncelikli alanlarda mükerrerlik oluşturmayacak yenilikçi destek program ve projelerini hayata geçirmeyi kendisine temel amaç edindiğini söyleyen KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami ŞAHİN, bu amaca uygun ve özellikle istihdam artırıcı proje başvurularının 29 Mart 2021 Pazartesi gününe kadar KOP Proje Havuzu Sisteminden yapılabileceğini söyledi.
“Enerjide Yüzde 50’ye Varan Tasarruf, Turizm ve Hayvancılıkta Rekabet Avantajı”
Dünya ölçeğinde enerji kaynaklarının azalma trendinde olmasının ülkeleri bu alanda farklı politikalar geliştirmeye mecbur bıraktığını belirten KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin, “Mevcut enerji kaynaklarını sürdürülebilirliği, artan nüfus ve ekonomideki gelişmeler göz önüne alındığında enerji kaynaklarına sahip olma konusundaki rekabeti ve aynı zamanda bu kaynakları daha etkin ve verimli bir şekilde kullanmayı zorunlu hale getirmektedir. Zira sürdürülebilir enerji politikaları açısından verimlilik olmazsa olmaz bir değerdir. Fosil yakıtlar bakımından dışa bağımlılığı devam eden ülkemizde enerji alanında verimlilik gibi alternatif yöntemlerin geliştirilmesi son dönemde yapılan yasal ve kamusal düzenlemelerle kayda değer ilerlemeleri beraberinde getirmektedir. Bu doğrultuda enerjinin etkin ve maksimum fayda ile kullanımına yönelik bölgede yürütülecek enerji verimliliği uygulamaları sonucunda bazı sektörlerin yüzde 50’ye varan tasarruf sağlayabilecekleri düşünülmektedir. Bölgedeki mevcut jeotermal kaynaklarının turizme kazandırılması ve bölgedeki en önemli faaliyetlerin başından gelen tarım, organik tarım, sera ısıtma ile hayvancılık alanında balık çiftlikleri, ahır, kümes ısıtma gibi faaliyetlerde kullanımı yaygınlaştırılarak bölge üreticilerimizin önemli bir rekabet avantajı sağlaması hedeflenmektedir.” dedi.
“Kriterleri Karşılayan Projelere Hibe Desteği Verilecek”
‘Enerji Verimliliği Uygulamalarının Desteklenmesi Projesi’ çağrı programının KOP Bölgesinin tamamında, ‘Jeotermal Uygulamaların Desteklenmesi Projesi’ çağrı programının ise jeotermal kaynağı bulunan Aksaray, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’ta uygulanacağını ifade eden Başkan Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Enerji Verimliliği Uygulamalarının Desteklenmesi Projesiyle KOP Bölgesindeki enerji verimliliğini artırarak enerji kullanım oranının düşürülmesi, mevcut enerji maliyetlerinin azaltılmasını planlıyoruz. Bu kapsamda; ‘Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik verimlilik artırıcı inovatif iyileştirme uygulamaları’, ‘Mevcut sistemlere yönelik verimlilik artırıcı inovatif iyileştirme uygulamaları’, ‘Geleceğin teknolojisini (kinetik enerji ve potansiyel enerjiyi alternatif enerjiye dönüştürme) günümüze yansıtan verimlilik artırıcı proje uygulamaları’, ‘Kamu Kurumlarında enerji verimliliği olanaklarının araştırılması ve/veya pilot uygulamalar’, ‘Enerji maliyetlerinin, verimliliğin arttırılması yolu ile azaltılması’, ‘Ar-Ge çalışmaları tamamlanmış, verimlilik artırmaya dayalı yenilikçi demonstrasyon faaliyetlerinin desteklenmesi’ ve ‘Enerjinin etkin ve verimli kullanımına yönelik bilinçlendirme faaliyetleri’ başlıklarında yapılan başvuruları öncelikli olarak değerlendireceğiz.
Jeotermal Uygulamaların Desteklenmesi Projesi kapsamında ise ‘Üretim süreçlerinde jeotermal kaynak kullanımının yaygınlaştırılması’, ‘Jeotermal enerjiye yönelik yenilikçi uygulamaların geliştirilmesi’, ‘Enerji maliyetlerinin azaltılmasında jeotermal kaynakların kullanılması’, ‘Jeotermal kaynağın kullanımında hibrit ve yenilikçi sistemlerin yaygınlaştırılması’ faaliyetlerini içeren proje teklifleri öncelik kriteri olarak belirlendi.”
Çağrı programlarına ilişkin başvuru rehberleri ve online başvuru ekranına 29 Mart 2021 Pazartesi günü mesai bitimine kadar proje.kop.gov.tr adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.