Yeni bir ruhla Anadolu büyüyecek
Kırıkkale Ensar Vakfı tarafından organize edilen ?Düşünce Dünyamızın Mimarlarını Tanıyoruz? adlı konferansa katılmak üzere Kırıkkale´ye gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yeni bir ruhla Anadolu´nun daha da büyüyeceğini söyledi.
İLK KEZ YAPILDI
Ensar Vakfı Şubesi tarafından hazırlanan ve Gençlik ve Spor Bakanlığınca kabul edilen ?Düşünce Dünyamızın Mimarlarını Tanıyoruz´ projesi kapsamında eğitimci yazar Vehbi Vakkasoğlu tarafından Necip Fazıl Kısakürek´in tanıtılacağı konferanslar serisinin ilki, dün Nur Camii Külliyesi Konferans Salonunda düzenlen törenle açıldı.
ÇOK SAYIDA DAVETLİ KATILDI
Törene Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş´un yanı sıra Vali Ali Kolat, Milletvekili Abdullah Öztürk, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileriyle çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından başlayan programda ilk olarak imam Kamil Lâçin tarafından Kur´an-ı Kerim tilaveti yapıldı. Daha sonra günün anlamını belirtmek üzere Ensar Vakfı Şube Başkanı Kadir Başer konuşma yaptı.
ÇOK MUTLUYUZ
Vakıf olarak bu projeyi hayata geçirmekten dolayı son derece mutlu olduklarını vurgulayan Başer, ?Amacımız, ilimizdeki ortaöğretim öğrencilerine toplumumuza fikirleriyle yön vermiş, bıraktıkları eserlerle günümüze ışık tutan ve geleceğe de ışık tutacak, milli ve manevi değerlerimizin timsali olan fikir ve düşünce dünyamızın bazı örnek şahsiyetlerini çok yönlü olarak tanıtmaktır. Bu amaçla her ay aşağıda isimlerini belirttiğimiz şair, yazar, düşünür ve fikir adamlarımızı karşılarında belirttiğimiz aylarda tanıtacağız? dedi.
İLERİYE TAŞIYACAĞIZ
Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Nurettin Topçu, Erdem Beyazıt, Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu, Mehmet Akif Ersoy, Hayrettin Karaman gibi kişilerin ülke adına önemli işlere imza attığına dikkat çeken Kurtulmuş, ?Bizler bu gibi değerli şahsiyetlerin ortaya koyduğu fikirlerine gereken saygıyı göstererek, onların bu eserlerini daha da ileriye taşıma gayreti göstermeliyiz. Ensar Vakfı´nın tamda bu noktada yapmış olduğu bu proje geleceğe yönelik önemli bir çalışma olacaktır? dedi.
HARİTALAR ÜZERİNDE GİTMEDİK
Bizim bu çizgimizde Türkiye´de 150-200 yıldır gelen hâkim anlayışın, bu müstevilerle gönül dünyaları itibariyle bu mandacı anlayışla ilgili dört temel fark vardır. Bizler, bu ülkede yaşayan insanlarımıza maneviyatçılığı asla terk etmeyiz. Bugünün değerlerine sahip çıkmadan asla başarılı olamayız. Biz bu topraklara bağlıyız. Geleceğimizi hiçbir zaman dışarıdan gelenlerin belirlediği haritalar üzerinde gösterilen yol üzerinde gitmedik. Bu ülkenin, bu medeniyetin çizmiş olduğu yol haritasında gizli olamaz? dedi. Konuşmaların ardından Vali Ali Kolat ve eğitimci yazar Vehbi Vakkasoğlu tarafından günün anısına Kurtulmuş´a plaket takdim edildi.
YENİ ANAYASA
Programın çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, anayasa komisyonu hakkında sorulan sorulara ?CHP´nin buradan çekilmesini esefle karşılıyoruz, hiçbir şekilde doğru bulmuyoruz. CHP, bunu hiçbir şekilde millete anlatamaz? diye cevap verdi. Anayasa Mutabakat Komisyonuna ilişkin gelişmelerin sorulması üzerine Kurtulmuş, 1982´de anayasanın kabul edildiği ertesi gününden itibaren bu darbe anayasasının millet tarafından eleştirildiğini, bu anayasanın Türkiye´yi taşımadığını söyledi.
ATILMASI GEREKİR
Türkiye´nin sivil demokratik, toplumcu, özgürlükçü yeni bir anayasaya ihtiyacının olduğunu herkesin söylediğini belirten Kurtulmuş, "Bunu CHP de diğer partiler de söylüyor. Türkiye´de anayasa hakkında, siyasal hayatı hakkında ya da Türkiye´nin yönetimi hakkında fikri, sözü olan herkes ilk söze başladığında, ´Bu anayasa artık Türkiye´ye dar geliyor´ diyor. Dolayısıyla şu dar gömleğin bu milletin sırtından bir an evvel çıkarılıp çöp tenekesine atılması lazım" ifadesini kullandı.
ÇOK YERİNDE
Kurtulmuş, CHP de dâhil olmak üzere bütün siyasi partilerin yeni bir anayasanın gerektiğini hatta CHP´nin, çok yerinde bir tespitle ´sadece anayasa değil aynı zamanda Türkiye´nin bütün anti demokratik mevzuattan da temizlenmesi gereğini´ dile getirdiğine işaret etti. Kurtulmuş, milletin isteğini, milletin iradesiyle oluşan bu parlamentoda çözmek için adım atılması konusunda her türlü ön yargıdan uzak olarak, "Herkes eteklerindeki taşları döksün, sepetlerindeki pamuğu ortaya koysun.?
SADECE PARLAMENTODA
Kurtulmuş, ?Kim sivil demokratik bir anayasa yapılması için ne biliyorsa, neye inanıyorsa inandığı şekilde söylesin. Bu anayasanın içeriğiyle ilgili de insanlar istediği şekilde görüşlerini ifade etsinler. Sadece parlamentoda değil sivil toplum kuruluşları üzerinden topluma da yansısın. Aynı şekilde üniversiteler, araştırma merkezleri anayasayla ilgili görüşlerini dile getirsinler" dediklerini anlattı.
CHP FİKİRLERİNİ SÖYLEMEDEN ÇEKİLDİ
Kurtulmuş, "Tam da böyle bir havayı yakaladığımızı zannettiğimiz bir anda, 1920´deki Teşkilat-ı Esasi´yi bir tarafa bırakırsanız Türkiye´nin siviller tarafından yapılmış bir anayasa metni olmadı. Dolayısıyla hep darbe ürünleriyle mi anayasa metinleri yazılacak? Gelin sivil irade yeni bir anayasa yapsın. Bu anayasa yapma iradesinden kaçan kim olursa olsun millet bunu görür ve cezalandırır. Çok net söylüyorum. CHP´nin yapmış olduğu hele hele başta sağlanmış olan bu anlayış birliğine, fikri birliğe yakışmadı, uygun olmadı.
BİR ANAYASA
Türkiye´nin bu kadar sıkıntıları varken Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışmalarına devam ediyor olması, aynı zamanda Türkiye´de de ciddi bir şekilde siyasal kanalların açık olmasını da sağlayan bir müesseseydi. CHP´nin buradan çekilmesini esefle karşılıyoruz, hiçbir şekilde doğru bulmuyoruz. CHP, bunu hiçbir şekilde millete anlatamaz. Millet, CHP´yi anayasa kaçkını bir parti olarak görür. ´Tam da sivil, demokratik bir anayasa yapılacaktı, burada CHP fikirlerini söylemeden çekildi. Bu süreci, bir yerde sabote etti´ diye millet bunu görür ve gereğini yapar."
MİLLET ÖNEMLİ
Anayasa Mutabakat Komisyonunun oluşmasında AK Parti´nin yine demokratik tavrını ortaya koyduğunu belirten Kurtulmuş, ?Şunu söylemedik, ´Bizim 317 tane milletvekilimiz var. Her parti milletvekiline göre bu anayasa komisyonunda temsil edilsin.´ Bütün partiler, sayıları ne olursa olsun buna bakılmaksızın, üçer temsilci versin, ortak bir anlayış içerisinde anayasa yapılması için kollarımızı sıvayalım, tartışalım, bizim fikirlerimiz var, sizin de farklı fikirleriniz olabilir. Biz illa ki, ´Bizim fikrimiz budur. Bu olmazsa, olmaz´ demiyoruz. Ama gelin ne olur bu milletin istediği, bu talebi yerine getirelim.?
MİLLETİMİZ GÖRÜR
?Türkiye´yi yeni bir anayasaya kavuşturalım. ´Hayır, biz bunu istemiyoruz. Biz bu anayasa yapım sürecinde yokuz´ derseniz, aslında bunun Türkçede bir tane manası var. ´Biz Türkiye´nin demokratikleşmesi, demokrasi bakımından daha ileriye gitmesi sürecinde yokuz´ demektir. Eğer siz yeni bir anayasa yapılmasını istemiyorsanız, yeni bir anayasa yapım sürecine katkıda bulunmuyorsunuz, bunun bir başka manası da şudur, ´Siz 1982 Anayasası´na retorik karşı olsanız da bu anayasanın değişmemesi gerektiğine inanıyorsunuz´ demektir. Bütün bunları milletimiz görür. Her şey milletin gözü önünde oldu. Keşke CHP böyle bir tavrın içerisinde olmasaydı."
ESEFLE KARŞILIYORUZ
Türkiye´nin bu kadar sıkıntıları varken Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışmalarına devam ediyor olması, aynı zamanda Türkiye´de de ciddi bir şekilde siyasal kanalların açık olmasını da sağlayan bir müesseseydi. CHP´nin buradan çekilmesini esefle karşılıyoruz, hiçbir şekilde doğru bulmuyoruz. CHP, bunu hiçbir şekilde millete anlatamaz. Millet, CHP´yi anayasa kaçkını bir parti olarak görür" dedi. Kurtulmuş daha sonra Nur Camii´nde öğlen namazını kıldıktan sonra Ankara´ya gitmek üzere ilimizden ayrıldı.