YAŞLANAN ŞEHİR: KIRIKKALE

YAŞLANAN ŞEHİR: KIRIKKALE

Türkiye, 2024 yılında 1.51’lik bir sayıyla tarihinin en düşük doğum oranını yaşamıştır. Bu durum Türkiye için oldukça büyük bir krizin habercisidir...

YAŞLANAN ŞEHİR: KIRIKKALE

Türkiye, 2024 yılında 1.51’lik bir sayıyla tarihinin en düşük doğum oranını yaşamıştır. Bu durum Türkiye için oldukça büyük bir krizin habercisidir. Bugüne kadar Avrupa Birliği ülkelerine göre Türkiye’nin en büyük avantajı genç nüfusu olmuştur. Fakat bu sene AB’nin doğurganlık hızı 1.56 ile Türkiye’den daha fazladır. Bu trendin devam etmesi durumunda Türkiye’nin, Avrupa Birliği ülkelerinden daha hızlı yaşlanacağı söylenebilir. 

Ekonomik şartların çocuk yetiştirmeye elverişsizliği, düğün masraflarının yüksekliği, kadınların iş hayatına dâhil olması gibi etmenlerin doğum oranlarını etkilemesi olağan bur durum olmasına rağmen genel perspektif yerine Kırıkkale’yi incelersek durum daha içler acısıdır. 

Kırıkkale’nin doğurganlık oranı bu sene 1.21 ile Türkiye ortalamasının dahi altındadır. Bir başka deyişle, bebek doğum oranları azalmaktadır, bunun sonucunda da Kırıkkale’nin nüfusu yaşlanmaktadır. Kırıkkale’nin artık gençlerini göç verdiği ise bilinen bir gerçektir. Eskiden küçük Almanya lakabı ile sürekli göç alıp her 4 yılda nüfusunu 2’ye katlayan Kırıkkale’nin, artık o hâlinden eser kalmamıştır. 

TÜİK’in 2022 yılındaki araştırmasına göre şu an Türkiye’de 538 bin Kırıkkaleli bulunmaktadır. Fakat Kırıkkale’nin merkez nüfusu 188 bindir. Geri kalan Kırıkkaleliler, başta Ankara olmak üzere farklı şehirlerde ikamet etmektedir. 

Peki neden? Ankara’da kiralar bu kadar yüksekken, ulaşım bu kadar büyük bir sorunken neden Kırıkkaleliler sakin şehrimizi, baba ocaklarını bırakarak o kaosa dâhil olmaktadır? Sebebi gayet açık: Kırıkkale’nin gençleri kendi memleketlerinde iş bulamadıkları için göç etmek zorundalar. 

Yukarda bahsettiğimiz konuları birleştirirsek, Kırıkkale’de bir yandan doğum oranı düşerken diğer yandan da genç nüfusu şehri terk etmektedir. Bu durum böyle devam ederse gelecekte Kırıkkale’deki ilk okulları yaşlı bakım merkezine çevirmek tek çare olacaktır.

Kırıkkale’yi bekleyen krizi çözmek için belediye ve valiliğin iş birliği içerisinde politikalar üretmesi şarttır. 

En başta yıllardır Kırıkkale’nin belini büken işsizlik sorununa çare bulunmalı, bunun için de yerli sermaye desteklenerek Kırıkkale’nin yeniden büyümesine yönelik teşvikler devreye sokulmalıdır. 

Bunun dışında, belediye ve valiliğin Kırıkkale gençlerini evlenme ve çocuk sahibi olmaya teşvik etmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Öncelikle, “Gençler neden evlenmiyor?” bunu düşünmeliyiz. Evlilik masraflarının bu kadar yükseldiği bir dönemde gençler maalesef evlilik hayallerini birkaç sene ötelemekten başka çare bulamamakta. İlk olarak bu sorun çözülmelidir. Belediyenin kendi imkânlarıyla düğün masraflarını düşürmeye girişmesi şarttır. Kendi düğün salonuyla vatandaşa ucuza düğün imkânı sunmasının yanı sıra özel düğün salonlarına tavan fiyat uygulaması getirmesi de düğün masrafını korkulacak seviyeden daha makul seviyelere çekmek için gereklidir. 

Yine belediyemizin evlenen çiftlere düğünde altın takması da kültürel bağlarımıza uygun küçük bir jest olacaktır. Belediyedeki haberlere göre belediye bünyesinde kreş kurulmasına yönelik çalışmalar başlamış olsa da bu çalışmaların teşvik edilmesi gerekmektedir. Çünkü günümüz toplumlarında kadınların iş hayatına katılımı bir gerekliliktir ve çalışan kadınların da doğal olarak çocuklarına bakma imkânları azalmaktadır. Bu durumu tolere edebilmek için kreşlerin aktif varlığı önemlidir. 

Kırıkkale Belediyesi’nin bu günlerdeki bir uygulaması olan yeni doğan çocuklara hediye sepeti göndermesi, bahsettiğimiz kriz karşısında devede kulak sayılabilecek bir destektir. Umarım belediyemiz bu yazıdan sonraki süreçte bu desteğini tekrar gözden geçirerek ihtiyaçlara yönelik daha iyi bir program çıkartır. 

Doğurganlığın azalmasında boşanmalar da önemli bir etmendir. Bu duruma karşı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının çalışmaları olsa da valiliğimizin bu konuda daha hassas olması gerekmektedir. Aile terapilerinin ve boşanma süreçlerindeki bireylerin arabuluculara erişimlerinin kolaylaştırılması, teşvik edilmesi bu konuda gerekli adımlardır. 

Ayrıca çocuklar için güvenli bir şehir inşa edilmesi büyük önem arz etmektedir. Günümüzde, ne yazık ki, bağımlılık ve zararlı alışkanlıklar gençlerimizin etrafında kara bulutlar gibi dolaşırken, bu konuda valiliğin daha çözüm odaklı olması gerekmektedir. Şahsi fikrim, kolluk güçlerini her sokakta görebilmek, her sokağın ışıklandırılmış olması güvenli bir şehir için taleplerimdir. 

Sonuç olarak, Kırıkkale’nin geleceği için işsizlik, düşük doğum oranları ve güvenlik bütün idari birimlerin asli sorunları haline gelmiştir. Kırıkkale’nin ve elbette ülkemizin geleceği için tüm bu sorunlara yönelik çözümlerin ivedilikle hayat geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. Şu da çok iyi bilinmelidir ki, bu sorunlara çözüm üretip bu çözümleri de ileriye dönük sürekli işler hâle getirecek olan mülki amirler ve belediye başkanları Kırıkkale halkının yalnızca bugününü değil yarınını ve daha da ilerisini kurtaracak olan kahramanlardır ve tarih, bu insanları her zaman hayırla yâd edecektir. 



Anahtar Kelimeler: YAŞLANAN ŞEHİR: KIRIKKALE