Yasalar hiçe sayıldı

Yasalar hiçe sayıldı

Kırıkkale şehir içi taşımacılığında ?Ballı hat? olarak bilinen Kampus hattındaki minibüs sayısının arttırılması ve sonrasındaki gelişmeler üzerine ortaya atılan iddialar mide bulandırmaya devam ediyor. Hattaki plaka sayısının arttırılması dâhil tüm işleml

Eşe dosta peşkeş çekilen kampus hattında 

Yasalar hiçe sayıldı

Kırıkkale şehir içi taşımacılığında ?Ballı hat? olarak bilinen Kampus hattındaki minibüs sayısının arttırılması ve sonrasındaki gelişmeler üzerine ortaya atılan iddialar mide bulandırmaya devam ediyor. Hattaki plaka sayısının arttırılması dâhil tüm işlemler usulsüz olarak yapılmış. Belediye kanunları hiçe saymış

TÜM İŞLEMLER USULSÜZ

Kampus hattındaki sorunlar bir türlü bitmiyor. Hattaki minibüs sayısının arttırılması ve sonrasındaki gelişmeler üzerine ortaya atılan iddialar mide bulandırmaya devam ediyor. Aslında İl Trafik Komisyonunun talebi İçişleri Bakanlığının onayı ile yapılması gereken ticari plaka sayısının arttırılması işleminden başlayan usulsüzlüklerin diz boyu olduğu ileri sürülüyor. Kamuoyunda ?Ballı hat? olarak bilinen kampus hattında tam bir keyfi uygulama yapılıyor. Belediye yönetimi tarafından son olarak yapılan uygulamanın tamamen usulsüz olduğu kamuoyunda yüksek sesle konuşuluyor. Ticari plakaların verilmesinde uyulacak usul ve esaslar hakkında kararların sabit olmasına rağmen Belediye yönetiminin kararların hiç birisine uymayarak piyasa değeri 400-425 bin lira olan hatları eşe dosta adeta peşkeş çektiği kulaktan kulağa konuşuluyor.

BELEDİYE SUÇ İŞLİYOR

Son bir yıla kadar hatta çalışan minibüs sayısı 39 iken son olarak verilen 10 hat ile birlikte bu sayı 64?e çıktı. Minibüsçüler Odasının itirazına rağmen İl Trafik Komisyonu kararıyla tahsis edilen 10 hattın tahsisinde kamunun ciddi oranda zarara uğratıldığı ileri sürülürken şehrin nüfus sayısının artmasına bağlı olarak hat sayısının da arttırılması il trafik komisyonunun kararı ve İçişleri Bakanlığı?nın onayı gerekirken bu işlemin tamamen göz ardı edilerek uygulandığı, ayrıca ticari plaka verileceklerin durumu ve özellikleri kanunda belirlenmişken Belediye yönetiminin bunu da dikkate almayarak aralarında

Kendilerine yakın bazı esnafların da bulunduğu kimi şahıslara adeta peşkeş çekercesine vermesinin aslında suç niteliği taşıdığı öne sürülüyor.

ASLINDA YASA AÇIK VE NET

İllerde ticari plakaların verilmesinde uyulacak usul ve esaslar açık ve net olmasına rağmen belediyenin belirlenen usul ve esasların hiç birisine uymadığı açıkça görülüyor. Ticari plaka verilecekler, ticari plaka sayısının tespiti, ticari plaka verilmesinde uygulanacak usul ve benzeri uygulamaların göz ardı edilmesinin kanuna aykırılık içerdiği ise ilgililerce açıkça ortaya konuyor. Belediye yönetiminin suç işlediği yönünde iddialar ise ayyuka çıkmış durumda. Tüm işlemler usulüne uygun yapılmış olsa bile plaka için ihaleye çıkılması ve en az iki gazetede ihale ilanının yayınlanması hususunun göz ardı edildiği öne sürülüyor. ?İlin ihtiyacı dikkate alınarak ticari plaka sayısı trafik komisyonunca tespit edilecek ticari plakanın serbest piyasadaki tahmini bedelinin yüzde 80?nine tekabül eden muhammen bedeli, müracaat şekli, süresi, ihale zamanı ve diğer hususlar mahalli vasıta ve en az iki gazete aracılığı ile kamuoyuna duyurulur? şeklindeki ibareye rağmen buna uyulmadığı belirtiliyor.

UYULMASI GEREKEN DİĞER MADDELER ŞÖYLE;

Ticari plaka verilmesinde öne çıkan ve önemli maddelerden bir tanesi de Tespit edilen ticari plakaların dağıtımı ile ilgili. ?Ticari plaka almak isteyenlerin vereceği kapalı teklif zarfları trafik komisyonunun huzurunda açılır ve en yüksek bedeli teklif edenlerden başlamak üzere o dönem için teklif edilen miktarda ticari plaka verilir? şeklindeki hükme de uyulup uyulmadığı merak ediliyor. ?Tüm bu hükümlere uyulmasına karşın satıştan elde edilecek gelirin yüzde 90?nı Trafik Hizmetleri Geliştirme fonu hesabına, yüzde 10?u ise Türk Polis Teşkilatı Güçlendirme Vakfı hesabına dönem sonunun takip eden bir ay içerisinde aktarılır? ?Ticari plaka alacakların bu işi yapıp yapmadıklarına bakılması şeklindeki hükme de uyulup uyulmadığı tartışılıyor. Belediye yönetiminin son olarak 25 araç tahsisinde yasal yollardan yapıp yapmadığı merak ediliyor. İddialara göre belediye belirtilen bu hususların hiç birisine uymadı.

BELEDİYE MİLYONLARCA LİRA ZARARA UĞRATILDI

Kırıkkale Belediyesinin milyonlarca lira zarara uğramasına yol açtığı iddia edilen ve kamuoyunu yakından ilgilendiren kampus hattında, 10 plakanın satışı konusunda ortaya atılan iddialarla ilgili yaptığımız araştırmada, belediye yönetimi son bir yıl içinde yeniden tahsis edilen 25 araçtan sadece 10 tanesinden 175 bin lira ile 200 bin lira arasında belediyeye bağış yapmaları konusunda anlaşıyor.

Ancak daha sonra 4 araç sahibi parayı vermekten vazgeçiyor. Bunu öğrenen diğer 6 araç sahibi de belediyeye para vermek istemiyor. Buna karşılık belediye her 3 kişiye bir araç daha tahsis ederek verilen parayı geri almalarının önüne geçmiş oluyor.

Oysa söz konusu 25 araç ihale yapılarak hat tahsis edilmiş olsaydı Kırıkkale Belediyesinin kasasına 7 ila 10 milyon lira arasında para girecekti.

HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİLDİ

Kırıkkale kamuoyunda bu hatları siyasetçisinden muhasebecisine, kömürcüsünden uncusuna, petrolcüsüne, sanayicisine kadar kamuoyunun yakından tanıdığı bazı kişilerin

piyasa değerinin yarı fiyatına sayılabilecek, hem de ihalesiz bir biçimde alarak başkalarının üzerine geçirdikleri dilden dile konuşuluyor. Kampus hattının her birinin 400-425 bin lira arasında el değiştirdiği düşünülürse Belediye yönetiminin belediyeyi milyonlarca lira zarara uğrattığı kamuoyunda alabildiğine tartışılıyor.



Anahtar Kelimeler: 0