Yasaklı köpeklerini kayıt Yaptırmayanlara ceza!

Yasaklı köpeklerini kayıt Yaptırmayanlara ceza!

Tarım ve Orman Bakanlığı9. Bölge Müdürlüğü Kırıkkale Şube Müdürlüğü tarafından yasaklı köpekler hakkında basın bildirisi yayımlandı. Yasaklı

 

Tarım ve Orman Bakanlığı9. Bölge Müdürlüğü Kırıkkale Şube Müdürlüğü tarafından yasaklı köpekler hakkında basın bildirisi yayımlandı. Yasaklı köpeklerini 6 ay içerisinde kayıt ettirmeyen vatandaşlar hakkında yetkili kurumlarca yasaklı köpeklere el konulacak ve hayvan başına 11 (On Bir Bin) Türk lirası cezai işlem uygulanacak.

MAĞDURİYETLERİN ÖNLENMESİ

Müdürlük tarafından konu hakkında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi, “Bilindiği üzere 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu “hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı. Istırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak” amacıyla 24.06.2004 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

SATIŞINI VE REKLAMINI YAPMAK YASAK

Geçen zaman zarfında uygulamaya yönelik eksik ve yetersiz kalınan hususların önüne geçebilmek için 14.07.2021 tarih ve 31541 sayılı Re. Ga. 7332 sayılı kanun ile Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasını Dair Kanun” yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.  Bakanlıkça belirlenen tehlike arz eden hayvanları üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaktır.’’ hükmü yer almaktadır.

HAYVAN BAKIMEVİNE GÖTÜRÜLÜR

14 üncü maddenin birinci fıkrasının (1) bendi uyarınca, tehlike arz eden hayvanların belirlenmesine ilişkin Bakanlıkça yapılacak düzenleme yürürlüğe konuluncaya kadar; Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio türlerini veya bunların melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, barındıran, besleyen, takas eden, sergileyen, hediye eden ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapana hayvan başına on bir bin Türk lirası idarî para cezası verilir. Bu hayvanlara el konulur ve bu hayvanlar belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülür.”

BİLGİ VERİLİR VE KAYITTAN DÜŞÜRÜLÜR

“Birinci fıkra kapsamına giren hayvanları bu madde yürürlüğe girinceye kadar sahiplenmiş olanlardan, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı aylık süre içinde hayvanlarını kısırlaştıran ve buna dair belgeyle birlikte Bakanlığa başvurarak veri tabanına kayıt ettirenler hakkında, birinci fıkrada veya 28 inci maddenin birinci fıkrasının (j) bendinde öngörülen idari yaptırım hükümleri uygulanmaz. Kısırlaştırma işlemi için maddenin yürürlüğe girmesinden önce gebe kalmış hayvanların doğum yapması, yavruların dört aylık olması beklenir. Bu hayvanların ölümü halinde Bakanlığa bilgi verilir ve kayıttan düşürülür.”

AĞIZLIK VE TASMA TAKMA ZORUNLULUĞU

“Kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamaz, halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulamaz. Ağızlık ve tasma takma zorunluluğu ile halkın yoğun olarak bulunduğu yerlere ve çocuk oyun alanları ve parklarına girme yasağı maddenin yürürlüğe girmesiyle birlikte uygulanmaya başlanır. Bu fıkra hükümlerine aykırı hareket edenlere, on bir bin Türk lirası idarî para cezası verilir. Bu fıkrada belirtilen yasaklara aykırılığın tekrarı halinde, idarî para cezası verilir ve hayvanlara el konulur ve hayvan, konulabileceği bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülür.”