Yapılandırma fırsatını kaçırmayın

Yapılandırma fırsatını kaçırmayın

Vergi borçlarında yapılandırma fırsatıyla ilgili Kırıkkale Defterdarı İbrahim Bayraktar açıklama yaptı.

Vergi borçlarında yapılandırma fırsatıyla ilgili Kırıkkale Defterdarı İbrahim Bayraktar açıklama yaptı. Bayraktar, “Kamuya ait borçların yapılandırılmasına ilişkin süreç yaklaşık 2 aydır devam etmekle birlikte, 31 Ağustos 2021 tarihinde son bulacak” dedi.

İNTERNETTEN VE BİZZAT YAPILABİLECEK

Bayraktar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Kamuya borcu bulunanların gecikmeksizin, kanunun getirdiği imkanlardan faydalanmak üzere müracaat etmeleri son derece faydalı olacaktır. Müracaatlar ise daha önce belirtildiği gibi Gelir İdaresi Başkanlığının (www.gib.gov.tr) internet adresi üzerinden yapılabileceği gibi bizzat vergi dairelerimize müracaat edilerek te yapılabilmektedir.  Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7326 sayılı Kanun 9 Haziran 2021 tarihli ve 31506 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.”

DURUMA UYGUN HALE GETİRİLEBİLECEK

“Kanunun getirdiği imkanlara kısaca değinecek olursak, bu kanun ile vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükü azalacak, borçlar taksitler halinde ödenebilecek. Vergiler, vergi cezaları, idari para cezaları ve ecrimisillerle ilgili ihtilaflar sonlandırılacak, devam eden vergi incelemeleri ve takdir işlemleri için kanundan yararlanılabilecek, beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlıkla veya kendiliğinden beyan yapılabilecek. Geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak. İşletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilebilecektir.”

FAZLALARIN TAHSİLİNDEN VAZGEÇİLECEK

“Daha önceki yapılandırma kanunlarından faydalanıp ödemesi devam edenlerde müracaat edebileceklerdir. Yapılandırılan borçların tamamının peşin veya ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarları üzerinden ayrıca indirim yapılacaktır. 31 Aralık 2021 tarihine kadar süresi geçmiş araç muayenelerinin yaptırılması halinde aylık %5 fazlaların tahsilinden vazgeçilecektir. Tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, 9/6/2021 tarihi itibarıyla aktiflerine kayıtlı bulunan taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerini, Yİ-ÜFE değerindeki değişimi dikkate almak suretiyle, 31/12/2021 tarihine kadar yeniden değerleyebilecektir.”

VERGİ İNCELEMESİNE MUHATAP OLMAYACAKLAR

“Matrah ve vergi artırımı imkânı veriliyor. Mükelleflerimiz daha önceki beyanlarını belli oranlarda arttırırlarsa o takdirde geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesine muhatap olmayacaklar. Örneğin bir kurumlar vergisi mükellefimiz 2019 yılında 600.000 lira kazanç beyan etti ve buna ilişkin kurumlar vergisini ödedi. Ancak, hesaplarında her hangi bir hata, kusur veya eksiklik var mı diye bir tereddüdü varsa bu yıl için 120.000 lira ilave beyanda bulunacak. Bu tutar üzerinden %20 oranında hesaplanan 24.000 lira vergi ödeyerek vergi inceleme riskinden kurtulacak. Söz konusu mükellef daha önce vergi idaresine karşı yükümlülüklerini zamanında yerine getirmişse, ilave beyan üzerinden %20 yerine %15 oranında hesaplanan 18.000 lira vergiyi ödeyecek.”

TAMAMININ İLK TAKSİT ÖDEME SÜRESİ

“7326 sayılı Kanunla ilk defa getirilen düzenlemeye göre matrah ve vergi artırımı sonucunda tahakkuk eden vergilerin tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi halinde bu vergilerden de %10 indirim yapılacak. Örnekte yer alan mükellef, 2019 yılı için yaptığı kurumlar vergisi matrah artırımı sonucu 18.000 lira olarak tahakkuk edecek vergisini Eylül ayı içinde peşin olarak öderse, %10 indirimle birlikte ödeyeceği vergi 16.200 lira olacak.

Mükellefimiz zarar beyan ettiyse veya hiç matrah beyan etmemişse, bu durumda da kanunda öngörülen asgarî tutarlar üzerinden matrah artırımında bulunabilecek.”

İNCELEME VE TARHİYATA MUHATAP OLUNMAYACAK

“Bu kapsamda mükellefler; Gelir ve Kurumlar vergileri, Gelir/Kurumlar Stopaj Vergisi, Katma Değer Vergisi , açısından 2016-2020 yılları için matrah veya vergi artırımında bulunabilecekler. Kira geliri elde etmesine rağmen beyan etmeyen veya eksik beyan eden mükelleflerimiz de bu imkândan yararlanabilecek. Matrah ve vergi artırımları 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılabilecek. Matrah ve vergi artırımı sonucu hesaplanan vergiler, peşin veya ilk taksit Eylül 2021 ayından başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami 6 taksitte ödenebilecek. Bu tutarların Kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmesi halinde bu vergi türlerinden inceleme ve tarhiyata muhatap olunmayacak.”