Tarih: 28.11.2013 10:00

Yağışlı havalarda sinizüte dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

BELLİ ORANDA SALGI YAPAR
Halk arasında çok sık görülen sinüzit hastalığının özellikle hasta, yaşlı ve çocuklar için büyük risk taşıdığını belirten İl Halk Sağlığı Müdürü Feramiş ender Güngüneş, sinüzitden korunmak için tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Güngüneş, vatandaşların soğukta kalınmaması, saçların ıslak kalmaması, yaşanılan ortamın nemi ve ısısının uygun olması, sigaranın dumanına dahi maruz kalınmaması, bulaşıcı enfeksiyonlara karşı kalabalık ortamlarda çok kalınmaması, kış aylarında artan kahve ve çay tüketimiyle birlikte su tüketiminin de artırılması, alerjiye yol açabilecek toz, duman veya diğer irritan maddelerden uzak durulması gerektiğini dile getirdi.

SOLUNUMA DİKKAT EDİLMELİ
Güngüneş konuşmasının devamında “Teşhis ve tedavisi son derece kolay olan Sinüzit hastalığıyla ilgili şu bilgileri verdi; “ Burun çevresindeki sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanmasına sinüzit adı verilir. Bu sinüslerin fonksiyonları tam olarak aydınlatılmış değildir. Ancak sesin resonansının sağlanması, solunum havasının nemlendirilmesi ve ısıtılması ile zararlı partiküllerin tutulması gibi görevleri vardır. Ayrıca baş ağırlığının azaltılması işine de yararlar. Bütün sinüslerin içini döşeyen mukoza her gün belli oranda salgı yaparlar. Bu salgılar burun içine dökülerek oradan da boğaz ve mideye giderler”

SİNÜSLERİN EN BÜYÜK DÜŞMANI BAKTERİ VE VİRÜSLER!
“Bu bölgelerde her zaman iltihaba yol açacak bakteri ve virüs bulunur ancak normal çalışan bir sinüste iltihap her zaman olmaz. Eğer sinüsün normal çalışmasına engel olacak bir durum varsa kolaylıkla sinüs iltihabı (sinüzit) gelişir. Bakteri ve virüs dışında nadiren de olsa mantarlar da iltihap yaparlar. Sinüzit en çok nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonrası gelişir. Bu tür enfeksiyonlarda sinüslerin burun içine açılan delikleri ödem nedeniyle kapanır ve sinüs salgıları burun içine boşalamaz. Ayrıca sinüslerin havalanması da bozulur. Bu durumda sinüs içerisinde kolayca iltihap gelişir” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —