Tarih: 19.11.2011 10:18

Van?dan Balışeyh?e zorunlu göç

Facebook Twitter Linked-in

DEPREM HİÇ AKLIMA GELMEDİ

Van`nın Halil Ağa Mahallesi`ndeki evlerinde depreme yakalanan Keleş ailesinden anne Ayşe Keleş (32), çocukları Betül (12), Furkan (10) ve Mert Keleş`in (4) yaşadıkları evin ikinci deprem sonrası yıkılması üzerine, Kırıkkale`nin Balışeyh ilçesinde yaşayan abisi Şahin İşpara`nın yanına geldiler. Anne Keleş, deprem nedeniyle çok büyük korku yaşadığını ve bu korkunun da halen devam ettiğini belirterek, "Evimiz 4 katlıydı ve biz zemin katta oturuyorduk. Öncelikle ses duydum. Deprem hiç aklıma gelmedi. Televizyon ve diğer eşyalar bir anda devrildi. Duvarlardan da parçalar düştü. O anda ne olduğunu ve ne yapacağımı şaşırdım. Çocuklarımın çığlıkları beni daha çok korkuttu. Önce en küçük çocuğum Mert`i daha sonra da diğerlerini alıp kendimizi dışarı attık. Dışarısı ise tarif edilemez haldeydi. Bağıran, çığlık atan insanlar ile yıkılan dökülen evlerin durumu adeta mahşer gibiydi. Telefonla annemleri ve diğer akrabalarımı aramaya çalıştım ama telefonlar kesikti. Akraba ve komşularımızdan çok sayıda kişi vefat etti" dedi.

 

İKİNCİ DEPREMDE EVİMİZ YIKILDI

Deprem sonrasında kendi imkanlarıyla brandalarda kalmaya başladıklarını söyleyen anne Keleş, "İlk depremde oturduğumuz evin duvarları çatladı. Eğer çadırlara alınmamış olsaydık şu an hayatta olmazdık. Çünkü daha sonraki depremde binamız yıkılarak yerle bir oldu. Bizlere çeşitli yardımları ulaştıran devlet yetkililerinden Allah razı olsun. Gelen yardımlardan istifade ettik. Gıda, su, battaniye, ekmek ve daha birçok ihtiyacımız karşılandı. Ama depremin etkisiyle yiyecekler boğazımızdan aşağı inmiyordu. Depremin korkuları halen devam ediyor. Kuvvetli bir rüzgar estiğinde çocuklarım korku duyuyor. Geri dönmek dahi istemiyoruz. Eğer Van`a dönersek aynı şeyler olacakmış gibi tarif edemediğim ve içimi titreten bir korku duyuyorum. Çocuklarım, kız kardeşim ve yengemle birlikte ağabeyime sığındık. Annem ve eşim ise bilet bulamadıkları için henüz Van`dan gelemediler" diye konuştu.

 

BALIŞEYH`E 35 DEPREMZEDE GELDİ

Balışeyh`teki abisi Şahin İşpara da, Van`dan 3 ailenin gelerek kendilerine sığındığını ve Kaymakamlık tarafından kendisine çeşitli yardımlar yapıldığını söyledi. İşpara, yakınları için kiralık ev bulamadığını, bu konuda Balışeyh halkından destek istediğini dile getirdi. Balışeyh Kaymakamı Tekin Erdemir ise Van merkez ve Erciş`ten Balışeyh`e 35 kişinin geldiğini ve bu kişilerin yakınlarına sığındığını söyledi. Erdemir, Van`dan gelen aileleri yakınlarının evlerinde ziyaret ederek baş sağlığı ve geçmiş olsun dileklerinde bulunduklarını anlatarak, "Gelen ailelerin çocuklarına kitap, kırtasiye ve giyim yardımı yapılarak ilköğretim okullarımıza kayıtlarını yaptırdık. Çocukların deprem korku ve travmalarını unutturmaya yönelik olarak okullarımızdaki rehber öğretmenlerimizin bu öğrencilerle daha yakından ilgilenmelerini sağladık. Gelen ailelerin ilçemizde bulunan sosyal tesislere yerleştirilmeleri için de kurum yetkilileriyle girişimlerde bulunduk" dedi.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —