Üniversitenin fare kulaklı misafirleri
Kırıkkale Üniversitesi kampüs alanının ilk inşası sırasında yapılan ancak kullanılmayan 300 metre uzunluğundaki kapalı kanal, yaklaşık 15 yıldır yaz aylarında böcekle beslenen fare kulaklı yarasaların akınına uğruyor. Buradaki böcek popülasyonu ile beslenen yarasalar kışın buradan ayrılıyor. Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) yerleşkesinde, merkezi kalorifer tesisatı için oluşturulan ancak kullanılmayan 300 metre uzunluğundaki kapalı kanal, yaklaşık 15 yıldır yaz aylarında böcekle beslenen fare kulaklı yarasaları konuk ediyor.
15 YILDIR TAKİP EDİLİYOR
Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Albayrak tarafından keşfedilen yarasalar, 12 yıldır "Kırıkkale Memeli Familyası Bilimsel Çalışmaları"na kaynak oluşturuyor. Fare kulaklı yarasalar üzerinde kan değerleri çalışılması yaptıklarını söyleyen Albayrak, bunun bilinmesinin önem taşıdığını belirtti.
TÜRKİYE´DE 38 TÜRÜ BULUNUYOR
Türkiye´de 38 yarasa türü bulunduğuna, bunlardan birinin meyve, diğerlerinin böcekle beslendiğine dikkati çeken Albayrak, "Orta Anadolu´da çoğunlukla böcekçi yarasalar var. Kırıkkale´de de birkaç yarasa türü var. Böcekçi fare kulaklı yarasalar, tünek yeri olarak merkezi kalorifer tesisatı için yapılan kapalı kanalı tercih ediyor. Burada binden fazla yarasa olduğunu düşünürsek ortalama her gece 7,5 kilogram böcek yeniyor. Bu sayı ve yenilen böcek miktarı çok önemlidir. Çünkü yarasalar burada olmasa, kimyasallar kullanılsa buna para da yetmez. Bu yarasalar adeta bir nimettir. Bu popülasyonların korunması gerekir.? diye konuştu.