Üniversite, MKE'nin mutfağı olacak
Kırıkkale Üniversitesi'nin şehirde bulunan Makine Kimya Endüstrisi Kurumu Fabrikalarının AR-GE mutfağı olacağını belirten Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Ekrem Yıldız, mutfakta kazanın kaynamaya devam ettiğini söyledi.
HER KESİMDEN KATILIM VAR
Kırıkkale Üniversitesince (KÜ) düzenlenen 1. Uluslararası Savunma Sanayi Sempozyumu başladı. Kırıkkale Üniversitesi mavi salonda başlayan ve 2 gün sürecek sempozyumun açılışına Kırıkkale Valisi Ali Kolat, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, İl Jandarma Alay Komutanı Harun Karabulut, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürü İzzet Artunç, Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Ekrem Yıldız, davetliler, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
EN BÜYÜK 10 EKONOMİ ARASINA GİRMEK
Açılışta konuşan Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ARGE ve Teknoloji Yönetimi Dairesi Teknoloji Yönetimi Grup Müdürü Deniz Demirci, Türkiye'nin 2023 için çok ciddi hedefleri olduğunu, en büyük hedefin ise dünyada en büyük 10 ekonomi arasına girmek olduğunu dile getirdi. Türk Savunma Sanayi birçok ülkeye savunma ürünleri ihraç ediyor. Önümüzdeki dönemde ihraç ürünleri içerisinde yurt içi katılımın artırılması ve ihracatın daha sistematik bir hale getirilmesi hedefleniyor. Gelişmiş ülkelerde savunma bütçelerinin yüzde 5-15 arasındaki bir oranının ARGE'ye ayırdı. Ülkemiz için yüzde 5 oranı bile esas alınsa, yıllık 500 milyon doların üzerinde bir kaynak ihtiyacının ortaya çıkacak. 2023 yılında Türk savunma sanayini ilk 10 ülke arasına sokmayı hedefliyoruz. Bu yolda, 2016 yılı savunma ve havacılık ihracatının 2 milyar dolar, sektör cirosunun 8 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz.dedi.
TOPYEKÜN SİLAH GÜCÜNDEN
AK Parti Kırıkkale Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kağan Köksal, savunma sanayinin bir ülkenin topyekûn silah gücünden insan gücüne kadar giden bir sürecin tamamını kapsadığını söyledi. Köksal, Savunma sanayindeki AR-GE çalışmalarına baktığımız zaman bir milyar doların üzerinde bir harcama yapılmış. Bu gerçekten önemli bir rakam ama sadece çalışmak değil yeniliklere de başlanmıştır. Savunma Sanayi Müsteşarlığımızın yaptığı çalışmalara bakarsak, bu ARGE çalışmalarının sonucunda en ufak bir parça ya da bütün tanklarımızın modernizasyonu başka ülkelere yaptıran bir ülke iken şimdi Altay tanklarını üreten bir ülke haline geldik. Hürkuş uçağı noktasında büyük bir mesafe aldık. Helikopter üretimini artık tamamen kendimiz üstlendik ve Türkiye'deki Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacından başlayıp dışarıya satmaya başladık. diye konuştu.
KABUK DEĞİŞTİRME SÜRECİNDEYİZ
Kırıkkale ve Savunma Sanayinin birbiriyle özdeşleşmiş iki kavram olduğunu dile getiren Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Genel Müdürü İzzet Artunç da Son 10-15 yıldır büyük bir kabuk değiştirme sürecindeyiz. MKEK, sadece kendi ordusunun ihtiyaçlarını tamamlamaya çalışan kurum olmaktan bugün 30'u aşkın ülkeye ihracat yapan ve dünya perspektifinde marka olan bir ürün yelpazesiyle ürünlerini üretmeye çalışıyor. dedi.
HEP ARZU EDİYORUZ
Sempozyumda konuşan Vali Kolat ise Üniversitelerimizde Savunma Sanayi Enstitüsü'nün olmasını hep arzu ediyoruz. Sağ olsun Rektörümüzü Savunma Sanayi Sempozyumu ile ilk adımı atmış oldular. Bundan önce de zaten Teknokent ve Silah Organize Sanayinin düzenlenmesi ile ciddi adımlar atılmış oldu. Bugün dünyada Savunma sanayi ve askeri harcamaların 1,6 Milyar dolar ve kişi başına düşen miktarda 224 dolar. Hakikaten büyük bir sektör. Bir ülkenin ekonomik ve siyasi anlamda gücünü gösterdiği alan savunma sanayisidir. Bu açıdan da son derece önemlidir. Bütün dünya ülkeleri bu konuda yarışmaktadırlar. Bu konuda yapılan ARGE çalışmaları ve modernizasyonlar büyük bir hızla ilerlemektedir. Biz de bu sektörün önemli odak noktası olan Kırıkkale'deyiz. Bu açıdan da bu sempozyuma katılan, destek veren herkese teşekkür ediyoruz. İnşallah bundan sonra da daha güzel çalışmalar vesile oluruz.şeklinde konuştu.
GÖREVLER ÜSTLENMEKTEDİR
Kolat, Makine Kimya Endüstrisi Kurumumuz sadece savunma sanayiinde değil yerli sanayinin gelişmesinde de önemli görevler üstlenmektedir. Bu açıdan MKE ile Kırıkkale iç içedir. Bir elmanın iki yarısı gibidir. MKE'den emekli olan 25.000 civarında emeklimiz vardır. Bu potansiyelin değerlendirilmesi gerekir düşüncesiyle Kırıkkale'mizde bulunan Güç Birliği Mütevelli Heyetinde alınan bir kararla 2012 yılında İhtisas Silah OSB kurulması ile alakalı bir çalışma başlatıldı. 2015 yılı ağustos ayında alt yapı işleri tamamlanacak. Burada 64 parselimiz var, bu parsellerimiz tahsisi konusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah orada güzel bir çalışma olacak. Burası sadece MKE'ye değil diğer savunma sanayi için çalışan kurumlara alt yüklenici anlamında üretim yapacaktır. Ciddi bir istihdam sağlayacaktır.dedi.