Üniversitede Mutfak Kültürü Etkinliği

Üniversitede Mutfak Kültürü Etkinliği

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ’NDE SIRA DIŞI ETKİNLİK

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ’NDE SIRA DIŞI ETKİNLİK

Üniversitede Mutfak Kültürü Etkinliği

Kırıkkale Üniversitesi’nde öğrenci topluluğunun düzenlediği etkinlikte çeşitli ülkelerden yemekler tanıtıldı. Ortadoğu Kültürünü Tanıtma ve Araştırma Topluluğu (OKTA) tarafından düzenlenen etkinlikte 8 ülkenin mutfaklarına ait örnekler sunuldu. 

KÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde gerçekleştirilen “Ortadoğu ve Komşu Ülkelerde Mutfak Kültürü” temalı etkinlikte Türkiye’nin yanı sıra Filistin, Irak, Tunus, Cezayir, Kazakistan, Kırgızistan, Afganistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ülkelerinin mutfakları tanıtıldı. 

ÜNİVERSİTEDEN VE GENÇLİK SPOR MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN GENİŞ KATILIM

Gençlik ve Spor Bakanlığı Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı ÜNİDES tarafından desteklenen proje çerçevesinde, 7 Mayıs Çarşamba günü düzenlenen etkinliğin açılışı İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdussamed Yeşildağ tarafından yapıldı. Etkinliğe Bölüm Başkanları, öğretim üyeleri, çok sayıda öğrenci, akademik ve idari personel katıldı. Ayrıca açılışta Kırıkkale Gençlik ve Spor Müdürü Hamza Güneş ile Kırıkkale Üniversitesi Genç Ofis yetkilisi Yasemin Ergen de yer aldılar. Kırıkkale Üniversitesi’nde yabancı öğrencilere Türkçe öğrenimi derslerini yürüten TÖMER Başkanı Doç. Dr. Yasemin Kuşdemir, Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Öznur Özdarıcı, Dr. Öznur Ermez ile Türkçe dersi alan yabancı öğrenciler de etkinlikte hazır bulundular. 

DOKUZ ÜLKENİ YEMEKLERİ TANITILDI

Etkinlik, 9 ülke bayrağının asılı olduğu, ülkelere ait yemek liste ve tariflerinin yer aldığı panolar, afişler, flamalar ve balonlara süslenmiş fakülte ana koridorunda icra edildi. Bu yönüyle bir şenlik ve festival havasında geçen etkinliğin sorunsuz geçmesi dikkatlerden kaçmadı.

ÇEŞİT ÇEŞİT YEMEKLER

OKTA Topluluğu üyesi öğrencilerinin özveriyle hazırladıkları ve sunumunu yaptıkları yiyecek ve içecekler arasında Türk mutfağından yaprak sarması, içli köfte, çiğköfte, un helvası, turşu, şalgam, Osmanlı şerbeti ikram edilirken; KKTC mutfağını temsilen narlı irmik tatlısı ve su muhallebisi sunuldu. Irak’tan falafel, mahallebi, dolma; Filistin mutfağından humus, tabule; Tunus mutfağından kakbarka, fricase; Kırgızistan mutfağından borsok, brizol, samsa ve vinegret; Kazakistan mutfağından hinkali, napalyon ve lagman; Afganistan mutfağından Karun pilavı (Kabuli veya Özbek pilavı olarak da biliniyor); Cezayir mutfağından da Cezayir böreği, mışıvkı tatlısı ve Cezayir çayı ikram edildi. Yemek sonrası konuklara çay ve kahve ikram edildi.

DEKAN YEŞİLDAĞ’DAN, DAHA KAPSAMLI ORGANİZASYON TALEBİ

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdussamed Yeşildağ, böyle bir etkinliğin fakültede ve üniversitede bu denli geniş katılımlı bir mutfak etkinliğinin ilk defa gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, topluluk üyesi öğrencileri ve akademik koordinatörünü tebrik ettiğini, bir dahaki seferde daha geniş katılımlı daha büyük bir organizasyon beklediklerini ifade etti.

GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRÜ HAMZA GÜNEŞ’TEN BÜYÜK DESTEK

Gençlik Spor İl Müdürü Hamza Güneş de Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ÜNİDES programı çerçevesinde böylesine faydalı projeleri desteklemesinin çok anlamlı ve yerinde olduğunu ifade ederek, Bakanlığın bu şekilde Öğrenci topluluklarının projelerini desteklemeye devam edeceğini, kendisinin de Kırıkkale Gençlik ve Spor Müdürü olarak gençlerin yanında yer aldığını ve onların bu şekilde güzel faaliyetlerde bulunmasından ötürü mutluluk duyduğunu belirtti. 

FİLİSTİN STANDINDA KONSERVE 

Öte yandan etkinlikte Filistinli öğrenciler de yer aldılar. Kırıkkale Üniversitesi’nde Türkçe öğrenimi gören ve muhtelif bölümlerde okuyan Filistinli öğrenciler Filistin mutfağına ait stantta yemek bulunmasını istemediklerini belirttiler. Onun yerine hâlen Filistin’de yemek olarak yenen konserve örneklerini gösterdiler. Zira Filistin’deki drama dikkat çekerek Gazze’de yemek kıtlığı yaşandığını, orada yemek bulamayan insanların açlıkla karşı karşıya kaldıklarını veya buldukları konserve yemeklerini tüketmek zorunda olduklarını belirtip, Filistinlilerin hayat şartlarının zorluklarını dile getirdiler. 

KIRIKKALE PASTACILAR AŞÇILAR KEBAPÇILAR DERNEĞİ DE YER ALDI

Organizasyona Kırıkkale Pastacılar Aşçılar Kebapçılar Derneği de destek verdi. Dernek Başkanı Özgür Dönmez, üniversitede öğrencilerinin tertip ettiği mutfak etkinliğine katkıda bulundukları için mutlu olduğunu dile getirdi. Dönmez, dernek olarak bu tür sosyal etkinliklere katılmayı sürdüreceklerini ifade etti. Bu arada dernek üyesi şef Erhan Akkoç da yapımını üstlendiği hazırlanması oldukça zahmetli olduğu belirtilen Kazakistan mutfağının yemeklerinden Hinkali, Napolyon, Lagman ve Kazak Salatasının sunumunu gerçekleştirdi.

DESTEK OLANLARA TEŞEKKÜR EDİLDİ

OKTA Topluluk başkanı İlayda Yıldırımoğlu ise Topluluk olarak ilk defa böyle geniş katılımlı bir etkinlik düzenlediklerini, bu etkinliğin yürütücülüğünü yaptığı Ortadoğu Kültürünü Tanıtma Topluluğunun etkinlik amaçlarına uygun bir faaliyet olduğunu, bu yüzden ÜNİDES tarafından desteklenmeye layık bulunduğunu belirterek, etkinliği başarıyla gerçekleştirdikleri için çok mutlu ve heyecanlı olduklarını dile getirdi. Başkan Yıldırımoğlu ayrıca yemeklerin hazırlanması sırasında yorulduklarını ama bundan şikâyetçi olmadıklarını ve tatlı bir keyif aldıklarını ifade etti. Bundan dolayı da etkinlikte rol alan topluluk üyeleri İremnur Bilsel, Batuhan Şahin, Leman Ada Sazak, Nazmiye Altınok, Melek Sude Özbildirici, Sümeyye Erbek, Şahide Koçak, Berfin Koca, Emin Cengiz, Turgut Yiğit Göktürk, Selin Su Şahin, Busenur Erol, Esra Ünal, Taha Can Ekinci, Burak Sağlam ve Ece Yağlıcı’ya ve yardımcı olan ailelerine ve diğer arkadaşlarına özverili katkılarından dolayı teşekkür ettiğini belirtti. 

TÜRKİYE MUTFAĞI DEĞİL, TÜRK MUTFAĞI

Bu arada etkinliğe konuk olarak katılan bazı öğrenciler tarafından, Türkiye’ye ait panoda yer alan “Türkiye Mutfağı” afişine itiraz edilerek “Türk Mutfağı” yazılması gerektiği ileri sürüldü. Öğrenciler bu konuda organizasyon akademik koordinatörü Prof. Dr. Halil İbrahim Gökbörü’ye itirazda bulundular. Prof. H. İ. Gökbörü, öğrencilerin itirazının haklı olduğunu, bu hususun gözden kaçtığını, doğrusunun “Türk Mutfağı” olması gerektiğini belirtti ve yapılan itirazı haklı bularak hatırlatmayı yapan öğrencilere dikkatleri için teşekkür etti.

Ayrıca haber kaynağı için link: Kırıkkale Üniversitesi



1

Üniversitede Mutfak Kültürü Etkinliği

2

Kırıkkale Üniversitesi Özbekistan’da Yeni Anlaşmalara İmza Attı

3

"Liselerde Bilim Uygulamaları" Projeleri Hayata Geçirildi

4

Öğrenciler Dünya Robot Yarışmasına Hazırlanıyor

5

Bahçeşehir Kolejinden Uluslararası Arenada Gururlandıran Başarı!

6

12 ALANDA EĞİTİM KURSLARI DÜZENLENDİ

7

137 ÖĞRETİM ÜYESİ CÜBBELERİNİ GİYDİ