KIRBAŞ KATILDI
Toplantıya, Çorum Valisi Sabri Başköy, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şahin, Faruk Fıratlıoğlu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Şahin, Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürleri Recep Kırbaş, teknik elemanlar, STK temsilcileri ile çok sayıda muhtar ve çiftçi katıldı.
DOĞAL KAYNAKLARIN KORUNMASI
Kırbaş, “Yılın temel amacı, açlık ve yoksullukla mücadele ve doğal kaynakların korunması açısından aile çiftçiliğinin öneminin vurgulanmasıdır. Dünyanın dikkatini çiftçi ailelerine ve küçük ölçekli çiftçiliğe çekmek, açlığın ve yoksulluğun ortadan kaldırılması konusunda girişimlerin küçük ölçekten başlaması gerekliliği ile gıda güvenliği ve beslenmenin sağlanması, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi, doğal kaynak ve çevre yönetimi açısından etkinliğin sağlanması hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra, küçük aile işletmeciliğinin sürdürülebilirliğinin ve kırsal kalkınmanın etkin bir parçası olmasının sağlanması amaçlanmaktadır.”dedi.
EN BÜYÜK NİMETİN
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Çorum Valisi Sabri Başköy, Allah`ın insanlığa verdiği en büyük nimetin toprak olduğunu ifade etmiştir. Başköy, "İnsanımızı kırsal kesimde aile çiftçisi olarak nasıl tutabiliriz? Bu insanları üretime daha fazla katabilme noktasında nasıl tedbirler alabiliriz? Bu çalıştaylarda bu gibi konular müzakere edilecek, öneriler getirilecek, bölgesel anlamda başlayan bu çalışmalar daha sonra Ankara`da toplanacak ve Türkiye raporu çıkacak, nihayetinde bu raporlar Birleşmiş Milletlere gidecek. Ben inanıyorum ki fazla uzun sürmez bu raporlar uluslararası sözleşmeye dönebilir. Çünkü bu çok ciddi bir meseledir” demiştir.
KIRSAL TURİZMİN TEŞVİK EDİLMESİ
Başköy,” Türkiye`de kırsal nüfusun payı ve istihdamda tarım sektörünün payı zaman içerisinde azalmakla beraber önemini muhafaza etmektedir. 1990 yılında Türkiye`de istihdam edilenlerin %46`sı tarım sektöründe çalışırken, günümüzde yaklaşık %24`ü tarım sektöründe çalışmaktadır. Ülkemizde hala çalışan 4 kişiden biri tarım sektöründe istihdam edilmektedir. Bu noktada, Bakanlık olarak istihdama katma değer sağlayacak organik tarım, iyi tarım uygulamaları, hayvancılık ve kırsal turizmin teşvik edilmesi ve aile çiftçiliğinin iyileştirilmesi, modern tarım uygulamaları gibi konularda çalışmaların düzenlenmesine önem ve destek verilmektedir.”dedi.