Ülke bilimine katkı sağlıyoruz

Ülke bilimine katkı sağlıyoruz

Kırıkkale Üniversitesi'nde Uluslararası Katılımlı XI. Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Kongresi düzenledi.

VETERİNER HEKİMLER KATILDI

Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Derneği tarafından 21-24 Ekim 2014 tarihleri arasında Kemer-Antalya`da Uluslararası katılımlı XI. Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Kongresi düzenlendi.

ÜLKE BİLİMİNE KATKI SAĞLIYORUZ

İki yılda bir yapılan kongrenin açılış konuşmalarını sırasıyla yapan Kongre Başkanı Prof.Dr.Murat Yıldırım, Dernek eski Başkanı Prof.Dr.Mehmet Akan ve Veteriner Fakültesi Dekanı Şevket Arıkan; kongrenin ülke bilimine katkı sağlamasını, verimli ve başarılı geçmesi dileklerini ilettiler.

169 BİLDİRİ SUNULDU

Kongrede 3’ü çağrılı konferans 48 sözlü tebliğ ve 121 poster olmak üzere toplam 169 bildiri sunuldu. Açılış konferansında Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Prof.Dr.Hakan Yardımcı, Genetiği Değiştirilmiş Mikroorganizmalar ve GDO Mevzuatı hakkında güncel konuda bilgi verdi. Ardından ilk Çağrılı konferanstaHollanda Wageningen University and Research Centre Başkanı, Epizone Koordinatörü Veteriner Hekim Prof.Dr. Wim.H.Mvan der Poel "New Emerging Diseases-such as Schmallenbergand New methods in Virology Perspective-Past, Present, Future” konulu sunumunda, yeni ortaya çıkan hastalıklardan Schmallenberg virüsü ve Virolojik teşhiste kullanılan yeni metotların dünü, bugünü  ve yarını konularında dikkat çekici ve ayrıntılı bilgi verdi. Kongrede yine güncel basında yer alan Ebola salgını konusunda Bezm-i Alem Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Veteriner Hekim Prof.Dr.Mehmet Ziya Doymaz  tarafından açıklayıcı bilgilendirme yapıldı. Kongrenin özel oturumunda ise, TÜBİTAK Tarım Orman ve Veterinerlik Araştırma Komitesi Sekreteri Prof.Dr.Mustafa Alişarlı tarafından TÜBİTAK’ta Proje Destekleri konusunda, diğer konuşmacı Prof.Dr. Wim.H.Mvan der POEL tarafından ise, Avrupa’da Proje Destekleri konusunda Avrupa Birliği Projeleri hakkında katılımcılara güncel ve açıklayıcı bilgiler sunuldu.

HAYVANCILIK ÜZERİNE ETKİLERİ TARTIŞILDI

XI. Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji (Uluslararası Katılımlı) Kongresinde hem hayvan hem de insan sağlığını etkileyen patojenlerin ülke hayvancılığı üzerine etkileri tartışıldı. Yine kongrede anti-mikrobiyal ajanlar ve kemoterapi, bakteriyoloji, arı hastalıkları, Epidemiyoloji, Balık Hastalıkları, Genetik Mühendislik ve Biyoteknoloji, İmmünoloji, Mikoloji, Kanatlı Hastalıkları, Viroloji, Zoonotik Enfeksiyonlar konularında da bilimsel tartışmaların yanı sıra, Ülkemizde Antraks, salmonella, mastitis ve balık hastalıklarına karşı geliştirilen yerli aşıların etkinliği tartışıldı.

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ BAŞARIYLA TEMSİL EDİLDİ

Hayvan hastalıklarının tanısında kullanılması düşünülen IFN gamma ELISA ve Lyme hastalığının tanısında kullanılan hızlı immünofiltrasyon testleri hakkında katılımcılar arasında bilimsel veri alışverişi oldu. Ülkemizde son zamanlarda tekrar salgınlarla seyreden Kuduzun yaygınlığı, kabarcıklı deri hastalığının ülke hayvancılığına vermiş olduğu zarar ve bu hastalıklara karşı alınması gereken koruyucu önlemler tartışılmıştır. Hayvanlardan insanlara geçen antraks, brusella, leptospira, tularemi, newcastle, salmonella, Q humması (ateşi) hakkında güncel veriler ve bilimsel çalışmalar araştırıcılar tarafından sunulmuştur. Bilimsel çalışmalarda etkenlerin filogenetiği üzerine yapılmış çalışmaların fazla olması dikkat çekmiştir. Kongrede, Kırıkkale Üniversitesi hem sözlü hem de poster bildirilerle bilimsel olarak ta başarı ile temsil edildi. Katılımcılar gelecekte hem yerli aşı hem de yerli tanı kitlerinin geliştirilmesinin önemini vurgulamışlardır.

KONGRE ONURSAL BAŞKANI REKTÖR PROF. DR. EKREM YILDIZ`A TEŞEKKÜR

Kongre Başkanı Prof. Dr. Murat Yıldırım, her iki yılda bir düzenli olarak yapılan kongrenin bu yıl başarı ile gerçekleşmesi için maddi ve manevi olarak katkılarını esirgemeyen; Kongre Onursal Başkanı Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız ve Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Arıkan’a yine üstün emek ve katkılarından dolayı, Kongre Düzenleme Kurulu olarak Prof. Dr. Mehmet Akan, Prof. Dr. Ahmet Kürşat Azkur, Prof. Dr. Banur Boynukara, Doç. Dr. Nilgün Ünal, Yrd. Doç. Dr. Kaan Müştak, Dr. Asiye Dakman ve Arş. Gör. Emel Bıyıklı’ya teşekkür etti. Kongre dönüşü, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Arıkan ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Murat Yıldırım ve Kongre Bilimsel Sekreteri Prof. Dr. A. Kürşat Azkur Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız`ı makamında ziyaret ederek desteklerinden ötürü plaket takdim ettiler.