Türk Metal Üyelerin Alın Terini Korumak İçin Kararlı Adım Attı
Kurul, kamuoyuna yaptığı açıklamada, MESS’in sunduğu tekliflerin üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak için kabul edilemeyeceğini duyurdu. 15 Ekim 2025’te başlayan 2025-2027 dönemi Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında bugüne kadar 5 oturum gerçekleştirildi. Görüşmelerde 54 madde ve iki yönetmelikte anlaşma sağlanırken, 38 madde ve bir yönetmelikte uzlaşma sağlanamadı. Anlaşmazlık konularının başında ücret artışları ve sosyal haklara bağlı parasal maddeler yer aldı.
MESS’in Teklifi Üyelerin Ekonomik Koşullarını Karşılamıyor
Türk Metal Sendikası açıklamasında, sosyal diyalog anlayışını terk etmediklerini ve çalışma barışını tehdit eden bir tavır sergilemediklerini vurguladı. Ancak MESS’in yaptığı son teklif, birinci altı ay için saatlik ücretlerde %10’luk artış ve sosyal yardımlarda %25’lik artış içeriyor, diğer altı aylık dönemler için ise herhangi bir teklif sunulmamıştı. Sendika, bu teklifleri üyelerinin ekonomik koşullarını karşılamadığı gerekçesiyle reddetti.
Türk Metal Resmi Arabulucu Sürecini Başlattı
Açıklamada ayrıca, sendikanın sözleşme masasını terk ettiği ve resmi arabulucu sürecini başlattığı bildirildi. Türk Metal, üyelerinin haklarını korumak ve emeğin adaletini savunmak için önümüzdeki günlerde yasal ve meşru eylemleri gerçekleştirmekten çekinmeyeceğini belirtti. Sendika, açıklamasını “MESS’in teklifleri kabul edilemez. Sendikamız, üyelerinin hak ve çıkarlarını korumaya kararlıdır” ifadeleriyle sonlandırdı.