Tarih: 22.02.2011 10:41

TÜRK METAL BİLGİLENDİRİYOR

Facebook Twitter Linked-in

SSK eski Genel Müdürü Uzman Celal Kozan dün Türk Metal Sendikası Baki Yeşiloğlu Konferans Salonu?nda ?Torba Yasası ve Emeklilik? konusunda konferans verdi. Saat 17. 30?da başlayan konferansa sendikaya üye olan işçiler katıldı. Kozan, Uzun Vadeli Sigorta Kolları hakkında Mamullük, Yaşlılık ve Ölüm konularına değindi.

 

EMEKLİ OLMA HAKKI

Konferans öncesi açılış konuşması yapan Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Mürsel Öcal, sendikanın konferans salonunu daha önce söz vererek faaliyete geçirdiğini söyledi. Üyelerine her zaman sahip çıkacaklarını belirten Öcal, işçilerin çocuklarına özel kurs açtıklarını söyledi. İşçilere emeklilik konusunda bilgiler veren Kozan, Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları Prim Oranlarını anlattı. Emeklilik aylığına da değinen Kozan, emekli olacak kişinin bir aylık maaşı üzerinden duruma göre hesaplanacağını dile getirdi. Emekli olmadan önce işçilerin gelir gider hesaplaması yapması uyarısında bulunan Kozan, aynı zamanda pirim gelirlerin de çalışanların dikkatli olması gerektiğini söyledi. Bir işçinin kısmen priminin artırabileceğini belirten Kozan, özürlü ve normal işçinin emekli olma haklarının nasıl olacağını anlattı.

 

250 BİN ÇIRAĞIN DA MAAŞI DÜŞECEK

Kozan daha sonra şunları kaydetti: ?Torba Kanun ile ayrıca asgari ücrette yaş kademesi değiştirilince çırak statüsünde çalışan yaklaşık 250 bin işçinin de maaşı düşecek. Çırak olarak çalışanlar halen brüt asgari ücretin yüzde 30`unu, yani 229 lira alarak çalışıyorlar. Yeni kanunla çırakların maaşı 178 liraya düşürülüyor. Yani maaşları zaten düşük olan çırakların geliri 51 lira daha azalmış olacak.

 

İŞ KAZASI-MESLEK HASTALIĞI

Eski topluluk sigortalılarına 01.10.2008 gününden beri yapılan eziyete son veriliyor. Ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi akdetmemis ülkelere götürülen Türk isçileri için işverenler, sadece kısa vadeli (is kazası-meslek hastalığı) ile GSS primi ödüyorlar, bu işçilerin uzun vadeli yani emeklilik primlerini ödemiyorlardı. İsteyen işçi, emeklilik primini kendi cebinden isteğe bağlı olarak ödüyordu ama ödediği isteğe bağlı primler SSK`ya değil Bağ-Kur`a sayılıyordu. Yani bize Sosyal Güvenlik Reformu olarak sunulan reformla yurtdışına götürülen işçiler, ameleler hem emeklilik primlerini kendi ceplerinden ödemek zorunda bırakılmıştı hem de kendi ceplerinden ödedikleri emeklilik primleri Bağ-Kur`a ödenmiş sayıldığından daha geç ve daha az emekli aylığı ile emekli olacaklardı. Yapılan yarım düzenlemeyle işçiler, emeklilik primlerini yine kendi ceplerinden ödemeye devam edecekler ama ödedikleri primler SSK`ya sayılmaya başlanacak.

 

65 YAŞINDAN BÜYÜK OLANLAR

25`inci madde ile yapılan düzenlemeyle 5510 Sayılı Kanun ile 01.10.2008 gününden beri; eski adıyla Tarım Bağ-Kur ve Tarım SSK`lılardan aylık gelirleri asgari ücretten az olanlar sosyal güvenlik kapsamı dışında tutulmuştu. Şimdi bunlara bir de 65 yaşından büyük olanlar eklenmiş oldu. Artık, 1.10.2008 gününden beri kendilerinden emeklilik primi istenmeyen (ama 01.01.2012 gününden sonra mecburi GSS primi ödeyecek olan) ve emekli olmadan mümkün olmayan 10 milyonluk tarım kesimi (gerek çiftçi gerekse de çiftçi yanında amele olanların) arasına 65 yaşından büyük olanlar da eklenmiş oldu. Kısa süre sonra bunun sıkıntılarını da yaşarız. Zira, ileride bu kesim emekli aylığı gibi bir hakkı olmadığında ve çalışma güçlerini de kaybettiklerinde yaşayacak para bulamayacaklardır? ifadelerini kullandı.

Daha sonra işçilerle soru cevap bölümüne geçilen konferansta, işçiler bilmedikleri konuları

Kozan?a sordu ve bilgi edindiler.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —