MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ
Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarına göre 50 dekar ve üzeri arazisi olan çiftçilerin mazot ve gübre desteği alabilmesi için toprak analizi yaptırması ve bütün çiftçilerin de analiz yaptırarak gübre kullanması gerektiğini belirtti.Toprak analizinin bitkiye yarayışlı besin maddesi miktarlarını bularak o toprakta yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübre, cins ve miktarlarını ortaya koymak olduğunu ifade eden, Kırbaş, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
ÇİFTÇİNİN KAFASINDA SORULAR VARDIR
“Çiftçinin kafasında daima tarlasında yetiştirdiği ürün için hangi gübrenin, ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanılacağına dair sorular vardır. Bu soruların cevabını başka başka yerlerden aramak yerine toprak analizlerine dayalı bir gübreleme programı uygulamak en doğru ve kestirme yoldur. Bu amaçla Tarım gıda ve hayvancılık bakanlığı 2009 yılından itibaren toprak analizlerini desteklemektedir. Toprak analizi desteğinde 50 dekar sınırı yoktur çiftçimiz 50 dekarın altındaki arazilerini de analiz yaptırarak destek alabilmektedir”
FAZLA GÜBRE ZARAR GETİRİR
“Bitkinin ihtiyacından fazla gübrenin toprağa uygulanmasının gereği yoktur. Üretimden amaç birim alandan elde edilen kazancı artırmaktır. Uygulanan fazla gübre fazla ürün getirmeyeceği için sadece masrafı artırmakta, gider artarken gelir aynı kalmaktadır. Bu durumda birim alandan elde edilen kâr da azalmaktadır En kazançlı gübrelemeyi yapabilmek için öncelikle topraktaki besin maddesi miktarını bilmek gereklidir. İşte bunun için toprak analizi mutlaka yaptırılmalıdır. Toprağa gerektiğinden fazla verilen herhangi bir besin maddesi toprakta bitki besin maddeleri arasındaki dengeyi bozar.”
OLUMSUZ ŞEKİLDE ETKİLER
“Bu ise toprakta fazlalığı meydana gelen bir besin maddesinin, diğer besinlerin bitki tarafından alınmasını engellemesi şeklinde olumsuz bir durumun ortaya çıkmasına sebep olur. Örneğin her yıl gereken miktarın üzerinde uygulanan fosforlu gübreleme ile topraklarda fosfor birikimi meydana gelir. Bunun sonucu olarak, bitkiler tarafından demir, çinko gibi elementlerin alımı fazla fosfor varlığı nedeniyle engellenir ve demir, çinko gibi elementlerin toprakta var olmalarına rağmen eksiklik belirtileri ortaya çıkar. Bu durumda da demir veya çinko eksikliği nedeniyle verim düşüşleri yaşanır.”