Tıp Fakültesi şeker taraması yapacak

Tıp Fakültesi şeker taraması yapacak

MEYDANDA TARAMA YAPILACAK

Tıp Fakültesi şeker taraması yapacak

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi tarafından ücretsiz şeker taraması yapılacak.   

DİYABETE DİKKAT ÇEKMEK İÇİN

Konuyla ilgili olarak KÜ Tıp Fakültesi Hastanesinden yapılan açıklamaya göre 14 Kasım Dünya Diyabet Günü´nde diyabet farkındalığını artırmak, toplumu bilinçlendirmek ve hastaları daha erken teşhis edebilmek için Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji öğretim üyesi Prof. Dr. Şenay Durmaz Arıkan önderliğinde Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Meral Saygın, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aydın Çifçi, Tıp Fakültesi Beslenme uzmanı Dyt. Tuğba Demirel ve üniversitemizin Tıp Fakültesi Öğrencileri el ele vererek geçen sene olduğu gibi bu sene de Sağlık Bakanlığı Kırıkkale İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kızılay Kan Bağışı Müdürlüğü işbirliği ile toplum taraması gerçekleştirilecek.

MEYDANDA TARAMA YAPILACAK

Açıklamada şu ifadelere yer verildi ?Bu sene Cumhuriyet Meydanındaki Sağlık Çadırında ücretsiz parmak ucu kan şekeri ve kan basıncı ölçümleri yapılarak toplum taraması yapılacak, tespit edilen hastaların tedavisinin yanı sıra, sağlıklı beslenme, kahvaltının önemi, kilo kontrolü, egzersizin önemi, yaşam tarzı değişiklikleri, gebelerde diyabet, kan basıncı kontrolünün önemi anlatılacak ve diyabet konusunda gerek broşürlerle gerekse bire bir sohbetlerle halk eğitimi sağlanacak. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye´de de diyabet giderek daha fazla kişiyi etkilemektedir.  Modern yaşam tarzı ile gelen günlük hayatımızdaki ve beslenmemizdeki değişiklikler genellikle 30 yaşından sonra gelişen diyabetin ve giderek bir çığ gibi büyüyen obezitenin en önemli nedenidir. Ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalar diyabet sıklığının %13.7´ye ulaştığını erken diyabet (prediyabet) hastalarını da dâhil edersek veriler yirmili yaşlardan sonra her 3 kişiden birinde diyabet geliştiğini göstermektedir. Obezite için de durum çok kaygı vericidir. Yetişkin çağda obezite sıklığı %32 olarak saptanmıştır. Eğer hemen önlem alınmazsa diyabet önümüzdeki yıllarda daha da artacaktır. Bu hızda artmaya devam ederse IDF verileri 2035 yılında tüm dünyada 600 milyon diyabet hastası olacağını öngörmektedir.?

SADECE KAN ŞEKERİ YÜKSEKLİĞİ DEĞİL

?Diyabet sadece kan şekeri yüksekliği anlamına gelmez. Diyabet uzun yıllar süren ve tüm sistemleri etkileyen ilerleyici bir hastalıktır. En sık hasarı damarlarda yaparak koroner kalp hastalığına bağlı kalp krizine ve kalp yetmezliğine, bacak damarlarında tıkanmalara, ayaklarda iyileşmeyen ve hatta ayak kaybına neden olan yaralara,  beyin damarlarında tutulma sonunda inmeye, kan basıncında yükselmeye, böbrek damarlarındaki hasarlar sebebi ile diyalize kadar giden böbrek yetersizliğine, göz damarlarında bozulma sebebi ile körlüğe, sinirlerdeki tutulmalar sebebi ile ellerde ve ayaklarda hissizliğe ya da şiddetli ağrılara sebep olmaktadır. Hastalık ilerleyici olsa bile tedavideki gelişmeler yüz güldürücüdür.  İnsülinin keşfi ile 1921 yılından bu yana geçen süre özellikle insülin olmazsa yaşamını kaybedecek olan ve genellikle çocuklarda ve gençlerde görülen Tip 1 diyabetli hastalarımız için yaşam şansı tanımıştır. Erişkin yaşta başlayan ve genellikle yaşam tarzı değişikliği ve ilaçlarla kontrol altına alınabilen Tip 2 diyabet hastalarında da hastalığın daha iyi anlaşılması sebebiyle erken tanı önemlidir. Çünkü diyabet eğer erken tanınabilirse önlenebilir bir hastalıktır.