Ticaret alanını geliştirecek proje

Ticaret alanını geliştirecek proje

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli en önemli faydası yeniliği ticarileştirmek olan ?Yerel Ekonomik Kuruluşlar İçin AB?de Sektörel Kümelenme Modellerinin İncelenmesi Projesi?nin Kırıkkale?de uygulandığını belirterek ?Sonuçlarını

ÇALIŞMALAR DESTEKLENECEK

Projenin dünyanın birçok kesiminde rekabeti artırma yönünde etkiler verdiğini ve geniş bir kitlede kabul gördüğünü belirten Köstekli yaptığı yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:?Dünyamızda gelişen ekonomik eğilimlere paralel olarak rekabet edebilirlik kalkınmanın en önemli belirleyicisi haline gelmiştir. Birçok ülke tarafından uygulanarak başarılı sonuçları olan ?kümelenme yaklaşımı? günümüzün en çok ön plana çıkan kavramı haline gelmiştir. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan Türkiye Sanayi Strateji Belgesinde AB`ye uyum sürecinde dikkate alınarak, bölgelerin gelişmesine ivme kazandırmak, rekabet gücünü artırmak üzere kümelenme çalışmalarının destekleneceği belirtilmektedir?

GENİŞ KATILIM OLDU

Bu çerçevede, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından desteklenen 2011-1-TR1-LEO03-27294 referans numaralı ?Yerel Ekonomik Kuruluşlar İçin AB de Sektörel Kümelenme Modellerinin İncelenmesi Projesi? Kırıkkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Sahipliğinde uygulanmıştır. Kırıkkale Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Ahiler Kalkınma Ajansı, Konya Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Kırşehir Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Organize Sanayi Bölgesi, Kırıkkale Yeni KSS, Keskin KSS, Kırıkkale Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Mesleki Eğitim Merkezi, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ortaklığında uygulananın Kümelenme proje ile temel olarak, bölgenin gelişmesine ivme kazandırmak, rekabet gücünü artırmak üzere bölgede firmalar arasındaki işbirliği imkânları ve yenilikçilik faaliyetlerinin geliştirilmesi, kamu, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği içerisinde çalışmasına katkı sağlanması öngörülmüştür?

EN ÖNEMLİ FAYDALARI

Almanya, İspanya, Macaristan ve İtalya?da geçtiğimiz günlerde ve farklı tarihlerde küme uygulamalarına ilişkin faaliyetler yerinde ziyaret edilerek ve katılımcılarımıza yönelik çalışma seminerleri düzenlenerek iyi uygulamalar ve deneyimler paylaşılmıştır. Almanya Bavyera eyaletindeki kümelenme örnekleri içerisinde yer alan fabrikalar, bilgi paylaşımı, üretimde uzmanlaşma ve firmalara sağladığı maliyet avantajları ile pazarlama konusundaki işbirliği dünya çapında büyük markaların oluşmasında önemli rol oynamıştır. İspanya`da Sevilla Bölgesinde üniversite, özel sektör, kamu kurum ve kuruluşları, STK` ların işbirliği düzeyinin yüksek olması, Kümelenmenin en önemli faydalarından birisi olan yeni ürün geliştirme ve yeniliğin ticarileşmesini sağlamaktadır. Üniversite Teknoloji Merkezleri yürüttükleri Ar-Ge çalışmaları ile en iyi uygulamaların şirketlere hızlı şekilde yayılımına, yenilikçilik ve rekabet edebilirliklerine önemli katkı sağladıkları görülmüştür?

MEVCUT KÜMELERİ GÜÇLENDİRMEK

Mesleki Teknik Eğitim Kurumlarının ara işgücü ihtiyacının karşılanmasında önemli fonksiyon üstlendikleri, Ajansların girişimcilere yönelik işlerin başladığı yerden bitirilmesini amaçlayan ?one stop desk? gibi uygulamalarla küme içerisinde yer alan firmalar önemli katkı sağladıkları gözlenmiştir. Macaristan` da Macaristan Kümeleri Konfederasyonu (Hungarian Confederation of Clusters) kurulmuştur. Söz konusu konfederasyonun hedefleri; Macaristan`daki yeni kümelerin gelişimine katkıda bulunmak, mevcut kümeleri güçlendirmek ve olası güçlüklere hazırlamak, kümelerin ihtiyaç duyduğu yeni işletme modellerini teşvik etmek, Macar kümelerinin uluslararası tanınırlığını artırmak ve uluslararası ortaklıkları ve kümelerarası işbirliğini teşvik eden çalışmalar yürütmektedir?

TEK BİR SİTE ÜZERİNDEN İLETİŞİM

İtalya`da Vibo Valentia Ticaret odası tarafından İtalya genelinde kullanılan web sitesi ile oluşturulan ağ ile herhangi bir bölgede herhangi bir firmaya ait bilgilere ulaşmak mümkün. Odaya kayıtlı her firmanın iletişim bilgileri, mali durumu bu sitede yer almaktadır. Dolayısıyla İtalya`daki ithalatçı ve ihracatçılara, hizmet sektöründeki firmalara bu site aracılığıyla dünyanın her yerinden ulaşmak mümkündür. Aynı sistem tüm Avrupa Birliği ülkelerinde yakın bir zamanda oluşacak ve tüm Avrupa Birliği ülkelerindeki firmalara tek bir site üzerinden iletişime geçmek mümkün olmaktadır. Tüm bu iletişim ağları uluslararası ticarette çok büyük rol oynamakta alıcıları dünyanın her yerinde satıcılara bir tuşa basarak ulaşabilmekte kendisi için kalite ve fiyat açısında en uygun ürünü tedarik etmektedir. Aynı sektörde bulunan firmalarının bölgesel olarak kendi içinde kümelenmeleri firmaların uluslararası rekabet edebilirliğini önemli seviyede artırmaktadır?

REKABETÇİ KÜME POTANSİYELİ

?Bu örneklerden bir tanesi İtalya`da Gioia Tauro Liman bölgesinde bir limanın balıkçıların ortak kullanımına açılması ve küçüklü büyüklü balık firmalarının burada ortak hareket ederek ticari faaliyette bulunmaları proje kapsamında görülen önemli kümelenme modellerinden bir tanesidir. Söz konusu Avrupa Birliği ülkelerinde yapılan bu çalışmalarda aktarılan bu deneyimlere paralel bölgede sürdürülebilir ve rekabetçi küme potansiyelinin ortaya çıkarılması ve farkındalığın artırılması proje kapsamında özel sektör yetkililerinin aktif rol aldığı süreç ile potansiyel küme kategorileri belirlenmiştir. Proje kapsamında, faaliyet gösteren firma analiz çalışmaları; Kümelenme eksenleri etrafında yapılmış en detaylı çalışmadır?

HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM

?Ortaklarla işbirliği içerisinde yapılan çalışma ve iyi uygulamaların yaygınlaştırılması amacıyla yapılan bu çalışmalar aynı zamanda elektronik ortamda yayınlanarak ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi paylaşımı sağlanmıştır. Bölgenin Gelişmesi ve rekabet gücüne katkı sağlayacak Proje çalışmalarında projenin amacına ulaşmak için başta proje koordinatörü, proje ortakları ve proje ekibi tarafından büyük gayret ve destek sağlanmıştır Bu münasebetle projeye katkı sağlayan herkese teşekkür ediyor, proje sonuçlarının bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum.



1

Emeklinin ikramiyesi eline geçmeden eridi

2

Elindeki Dövizini bozduran bozdurana

3

İstihdama yönelik Yatırım yapılacak

4

Borcunuzu yapılandırma Yaptıysanız gecikmeyin

5

Ani Soğuyan hava tatlı satışlarını patlattı

6

Kırtaş AVM hizmette

7

Toprak Cafe Toprak Mahalleye renk kattı