Temizlik yaparken hastalanmayın

Temizlik yaparken hastalanmayın

Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Meral Saygın, baharın gelmesiyle hanımların ev temizliği yaparken çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

 

KÜÇÜK ÇOCUKLAR TAKİP EDİLMELİ

Baharla birlikte ev temizliği yapmaya başlayan ev harımlarının temizlik yaparken çok dikkatli olmalarını isteyen Saygın özellikle evdeki küçük çocukların çok iyi takip edilmesi gerektiğini söyledi. Ortalıkta bırakılan temizlik maddelerinin çocuklar tarafından içecek zannedilip içildiğini hatırlatan Saygın, bazı maddelerin bilinçsizce karıştırılması nedeniyle de zehirlenmelerin yaşandığını söyledi. Doç. Dr. Saygın, yaptığı açıklamada, bahar aylarında temizlik maddelerinden zehirlenmelerin artığını, temizlik maddelerine bağlı zehirlenmelerin, kimyasalların kazara içilmesi veya ürünlerin yanlış kullanılması sonucu meydana geldiğini söyledi. Özelikle bahar aylarında temizlik, badana, taşınma olaylarının sık olduğunu hatırlatan Saygın, bu gibi işler yapılırken hem temizliği yapanların hem de ortamdaki küçük çocukların çok iyi takip edilmesi gerektiğine işaret etti.

TEMİZLİK MADDELERİ ORTALIKTA BIRAKILMAMALI

Ev veya herhangi bir mekan temizliği yapılırken sağlığa zararlı olan temizlik maddelerinin ortalıkta bırakıldığını söyleyen Doç. Dr. Saygın, Bu sıvı maddeleri bazen çocuklar su veya farklı bir içecek zannederek alıp içebiliyorlar. Bunu önleyebilmek için öncelikle annelerin çocuklarını kontrol altında tutmaları gerekir. Çamaşır suyu ve tuz ruhu karıştırıldığı zaman ortaya çıkan klor gazlarının solunum depresyonu yapıp zehirlenmelerine neden olur. Özellikle tuvalet, banyo gibi kapalı, havalandırması az, dar alanlarda çok şiddetli zehirlenmeler, solunum depresyonları oluyor. Hatta hayatını kaybeden ev hanımları bile oluyor şeklinde konuştu.

ZEHİRLENEN KİŞİ KESİNLİKLE KUSTURULMAMALI
Halk arasında zehirlenmelerden sonra birçok yanlış yapıldığına dikkat çeken Saygın, özellikle sindirim kanalıyla korozif etki gösteren maddeler alındığında hastaların kusturulmaması gerektiğinin altını çizerken, Halkımız yanlış bir inançla bu tip zehirlenmelerde hastayı kusturmaya çalışıyorlar. Bu kötü bir etki yapıyor. En yakın sağlık kuruluşuna başvurmak ve hastayı kusturmamak gerekli. Zehirlenen kişi korozif etki gösteren maddeyi yuttuktan sonra aynı şekilde çıkaracak ve doku zedelenmesi ikinci kez olacak. Yani yakıcı irritant (tahriş edici) bir maddeyi yutuyor yemek borusundan gidiyor bu. Siz onu kusturursanız aynı şekilde aynı korozif etki gösteren madde çıkacak. Çıkarken de yine deriyi zedeleyecek. Onun için kesinlikle kusturulmaması lazım” dedi.



1

Haberimiz Ses Getirdi: 12 Kişi Gözaltına Alındı

2

YÜKSEK İHTİSAS’TA NELER OLUYOR?

3

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

4

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

5

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

6

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

7

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"