Tarih: 06.06.2014 09:08

Temizlik hepimizin birinci görevi

Facebook Twitter Linked-in

YAŞADIĞINIZ YERİ TEMİZ TUTUN

Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Evliya Çelebi İlköğretim Okulunda program düzenlendi. Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında ortaokul öğrencileri ve öğretmenleri tarafından atık malzemelerden hazırlanan kostümlerle defile düzenlendi.Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce Evliya Çelebi İlköğretim Okulunda gerçekleştirilen defilede, Hacılar Seher Vuslat Aytemiz Ortaokulu`ndan 20 öğrenci, kostümleri tanıttı.Vali Kolat, burada yaptığı konuşmada, “İnsanoğlu yaşadığı yeri, işini, çevresini, suyunu ve havasını temiz tutmaz ise boğulacak bir noktaya gelinebilir” dedi.Türk milletinin örfünde, geleneklerinde ve inancında çok güzel sözlerin olduğunu anlatan Kolat, “Temizlik imandandır. Aslan yattığı yerden belli olur gibi buna benzer güzel sözlerimiz var. Bu anlamda her şeyden önce temiz olmayı temiz kalmayı, kirli olmayı ve kirli kalmayı birbirinden ayırabilirsek iyi bir yaşanabilir çevre kurmuş oluruz” şeklinde konuştu

 

SANAYİ ATIKLARI ÇEVREYİ KİRLETİYOR

Kolat konuşmasının devamında, “1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde toplanan Birleşmiş Milletler, 5 Haziran Gününü Dünya Çevre Günü olarak kutlanacağı kararını almıştır. İnsanoğlu yaşadığı çevreyi temiz tutmazsa, işini temiz yürütmezse, suyuna, havasına ve çevresine sahip çıkmazsa boğulacak bir noktaya gelir ve ondan sonrada bu işten nasıl kurtuluruz diye çare aramaya başlar. Bizim kendi örfümüz, âdetimiz ve geleneklerimizde de temizlikle ilgili çok güzel sözler var. Temizlik imandan gelir, aslan yatağından belli olur deriz. Bu anlamda her şeyden önce temiz olmayı temiz kalmayı, kirli olmayı ve kirli kalmayı birbirinden ayırt edebilirsek temiz yaşanacak ortamı da hep beraber kurmuş oluruz.İnsanoğlu maalesef geliştikçe, ilerledikçe birçok sanayi atıkları, ilaçlar aklınıza gelebilecek her türlü atıkları görüyoruz ve iç içe yaşıyoruz. Bu anlamda bilinçlenmek çok önemlidir.”

 

ÇOCUKLARA ÇEVRE BİLİNCİ AŞILAMALIYIZ

“Çocuklarımızın bu bilinçle yetişmesi halinde ömür boyu bu bilinci yaşatırlar ve kendileri de o şuur içinde hareket ederler. Bu anlamda çocuklarımıza her şeyden önce temiz kalmayı, çevreyi kirletmemeyi, elimizi yıkamayı, dişimizi fırçalamayı, yerlere poşet, izmarit gibi unsurları atmamamız gerektiğini, yeşil bir çevre edinmemiz gerektiğini öğretmeliyiz. Bu çocuklarımız yarının iş adamı, sanayicisi, fabrikatörü, eğitimcisi olursa orada da aynı hassasiyeti muhakkak göstereceklerdir. Bir cam şişesinin doğada 4 bin yıl, plastiğin bin yıl, cikletin 5 yıl, kola kutusunun 10 yıl, sigara filtresinin 2 yıl yok olmadığını, dünyadaki mevcut suların ancak %1’inin kullanılabilir su olduğunu, bin litre yağın bir milyon litre içme suyunun kirlettiğini örnek olarak söyleyebiliriz. Bu tür hususlara dikkat ettiğimiz zaman alışveriş yaparken, tüketirken, harcarken bu bilinç içerisinde hareket edersek dünyamıza sahip çıkarız. Bu vesileyle bu güzel ortamı oluşturan yetkililere teşekkür ediyorum.” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —