Tarlada çalışan çocukları tedavi ettiler

Tarlada çalışan çocukları tedavi ettiler

PROF. DR. DÜLGERGİL YOZGAT´TA TARIM İŞÇİLERİNE YÖNELİK PROJE UYGULAMASI YAPTI

PROF. DR. DÜLGERGİL YOZGAT´TA TARIM İŞÇİLERİNE YÖNELİK PROJE UYGULAMASI YAPTI.

Tarlada çalışan çocukları tedavi ettiler

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü, mobil diş ünitesi ile güneydoğu illerinden gelip Yozgat´ta çalışan mevsimlik tarım işçilerine diş sağlığı hizmeti veriyor. Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü ile ortak yürütülen projede çadırda yaşayan tarım işçilerini ziyaret eden sağlık ekipleri çocukların dişlerini kontrol edip, diş çekiyor, dolgu yapıyor, çürümeyi engelleyen florjel sürüp, diş fırçası ve macun dağıtıyor.

BAKANLIK BU İŞİN ÜZERİNDE DURUYOR

Proje yürütücülerinden Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil, Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü ile ortak yürütülen program ile ilk defa mobil diş ünitesi ile kırsal alanda kalan tarım işçilerine diş sağlığı hizmeti sunduklarını belirterek, ?Tarım İşçileri 3 milyonu bulan bir nüfus, özellikle güneydoğu ve doğu bölgelerinden gelen vatandaşlarımızı içeriyor. Türkiye´nin tarım politikasına çok ciddi bir rolleri var ve yalnızca halk sağlığı müdürlüğü olarak ta bakanlık bu işin üzerinde duruyor. Türkiye´de ilk defa burada şuanda koruyucu diş sağlığı anlamında 3-15 yaş arası çocuklar hedeflenerek bir şeyler yapıldı? dedi.

SKORLAMA YAPILIYOR

Çadırlarda yaşayan çocukların muayene edildiğini ifade eden Prof. Dr. Dülgergil, ?Bu standart bir muayene formatı değil, Dünya Sağlık Örgütünün 2013 yılında en son yayınladığı muayene formatında çocuklar muayene ediliyor. Bu önemli bir çalışma çünkü bakanlığa ham ve özgün veri veriyoruz. Yani bu çocukların, kaç tanesinde ne çürük var değil yalnızca, bu çocukların diş eti problemleri nedir ve bu çocukların acil tedaviye ihtiyaçları var mı bununla ilgi skorlama yapıyoruz. Nereden geldikleri ile ilgili skorlama yapıyoruz buda önemli çünkü büyük bir kısmı Şanlı Urfa, Adıyaman, Gaziantep bunun gibi değişik bölgelerden, köyleri farklı oluyor, ilçeleri farklı oluyor.?  

KORUYUCU UYGULAMA

?Bu yapıldıktan sonra, hiçbir çürüğü yoksa çocuğun yalnızca diş fırçası veriliyor. Ayak üstü hijyen eğitiminde sonra gönderiliyor. Ama bir tane bile çürüğü varsa, süt dişi çürüğü dahi olsa mutlaka yüzde 5´lik sodyum florür diye yani vernik diye tabir ettiğimiz bakanlığından geçen yıldan itibaren 5 yaş grubu için anaokullarda başladığı programda kullandığımız aynı korucu uygulama çocuğa sürülüyor? diye konuştu.

ÖNEMLİ OLAN DEVAMLILIK

Mobil diş ünitelerin bu konuda çok büyük işe yaradığını vurgulayan Prof. Dr. Dülgergil, ?Uzun zamandan beli çadırlarda kalıp ağız diş sağlığı konusunda yeterince hizmet alamayan şehirden uzakta olan bu çocuklara hiç olmazsa acil tedavi anlamında neler yapabiliriz ile ilgili bir şey denemek istedik dün itibari ile ve burada bu cihazı kullanmaya başladık. Havanın biraz sıcak olmasına rağmen bir kere süt dişi çekimleri yapıldı. Çünkü enfeksiyona sebep çok ileri çürükler. Çocuklarda apseye kadar varan çok ciddi enfeksiyonlara sebep oluyor. İkincisi daimi diş çürükleri meşhurdur. Daimi diş çürüklerine burada dolguda yapıldı. Daha önceden çürümüş dişlere sahip çocukların yeni dişleri yani daimi dişleri çürümesin diye koruyucu yöntemde yapıldı. İnşallah benzer bir uygulamayı Ağustos ayı Eylül ayı başı gibi tekrarlarsak biz gerçekten bir şey yapmış diye bileceğiz. Önemli olan devamlılık ve biz bunu devam ettirmek istiyoruz? şeklinde konuştu.



1

KIRIKKALE’DE BİR İLK!

2

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

3

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

4

Artık randevu daha kolay

5

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

6

Pes doğrusu!

7

Kovid-19’da kötü değiliz