Tarih: 01.02.2014 09:02

Tarla Faresi ile mücadele

Facebook Twitter Linked-in

KAYIPLARA YOL AÇAR

Yavrular iki ay içerisinde cinsel olgunluğa ulaştığını ve doğum yapabildiğini belirten Şener “Gebelik süresi 3 haftadır. Tarla fareleri 6 ila 10 arasında yavru doğurabildikleri gibi, yılda 4 - 6 doğum yapabilirler. Bu da bir dişi farenin yılda yaklaşık 150 ila 350 arasında yavru yaptığı anlamına gelmektedir. Yeni doğan yavrular 15-20 gün sonra zarar yapmaya başlarlar, doğan yavrular, Özellikle bölgemizde hububat ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini ayrıca meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini ve kök boğazını yemek, kemirmek suretiyle zarar yaparlar. Ergin bir tarla faresinin günde ortalama 25 gr. yeşil, 15 gr. kuru yem yiyebildiği dikkate alınırsa, ekonomik yönden ne derece önemli kayıplara yol açabildikleri ortaya çıkar”

 

MÜCADELE ÖNEMLİ

“Hava koşulları ve diğer etmenler göz önüne alınarak, İl Müdürlüğümüzce kontrol ve yerinde tespit amaçlı oluşturulan Teknik Ekiplerce de, tarla faresi popilasyonun yer yer artacağı ve zararının çoğalacağı tespit edilmiş olup, bu zararın ortadan kaldırılması için tarla faresine karşı geniş çaplı mücadele yapılmasının gerekliliği anlaşılmıştır. Tarla faresinin çoğalması doğal düşmanlarla ve diğer önlemlerle azaltılabilmesine karşın kimyasal mücadelede çok önemlidir. Tarla faresi mücadelesi yılın her ayında yapılabilir”

 

ZEHİRLİ YEM

“Ancak en etkili olanı, kışa girmeden önce sonbaharda veya kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbaharın erken devrelerinde yapılan mücadeledir. Yeşil aksam tarlayı kapladıktan sonra mücadele güçleşir ve başarı şansı azalır. En uygun ve etkili mücadele zamanı tarla farelerinin kıştan çıktıkları İlkbahar dönemidir. Ancak fare yoğunluğu fazla ise Sonbahar döneminde de mücadele yapılabilir.  Tarla faresine karşı kimyasal mücadelede zehirli yem kullanılır”

 

TEMAS HALİNDE OLUN 

“Tarla farelerinin çoğalmasını tilki, baykuş, yılan, atmaca, doğan, şahin kartal, sansar, kokarca gibi hayvanlar önlerler. Çiftçilerimizin özellikle tarım ilacı kullanırken Doğal dengeyi bozmayan doğa dostu ilaçları tercih etmeleri bu canlıları korumaları gerekmektedir” diye konuştu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş ise tarla faresinin yoğun olduğu köylerde mücadelenin ancak toplu olarak yapılması halinde başarılı olacağını söyledi. Kırbaş “Köyünüzde topluca yapacağını ve ancak bu şekilde ürünlerin uzun yıllar tarla faresi zararına karşı korunabileceğini bu amaçla il müdürlüğümüzde tarla fareleri için zehirli yem bulundurulduğunu çiftçilerimizin mücadele için il müdürlüğümüzle temas halinde olmaları gerekiyor” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —