YOĞUN UĞRAŞ VERİYORUZ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ‘Tarım Sigortaları’ toplantısı düzenlendi. Toplantıda çiftçilerin tarım sigortasına ilgi göstermediğini belirten Kırbaş, devletin yüzde elli destek vermesine rağmen ilginin çok az olduğunu söyledi. Kırbaş, Kırıkkale’de Tarım Sigortalarını ve bu konuda devletin verdiği destekleri tanıtmak için geçen hafta da Keskin ilçemizde benzer bir bilgilendirme toplantısı yaptıklarını, tarım ve hayvancılığın ilimizde etkin ve karlı bir şekilde yapılması için müdürlük olarak yoğun bir uğraş verdiklerini bildirdi.
DEVLET DESTEK VERİYOR
Tarım Sigortasına devletin % 50 prim desteği vermesine rağmen Kırıkkale’de yeterince ilgi olmadığını, 2013 yılında 122.011 dekar alan ve 4.358 baş hayvan için 7579 poliçe kesildiğini, bunların sigorta bedelinin 58.300 bin TL olduğunu ve bu kapsamda 813.831 TL tazminat ödendiğini ifade etti. Kırbaş’ın konuşmasını ardından TARSİM Ankara Bölge Müdürü İsmail Elmas tarafından Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi’nin işleyişi ve hasar organizasyonu ile ilgili olarak katılımcılara bilgilendirme yaptı.
SİGORTA KAPSAMI HAKKINDA BİLGİ
Elmas, tüm bitkisel ürünler için; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını risklerinin neden olduğu miktar kaybı ile yaş meyve, sebze ve kesme çiçekler için doludan kaynaklanan kalite kaybı, Veteriner Bilgi Sistemine kayıtlı olan süt ve erkek besi sığırları ile mandalar, Genel Şartların A.3 maddesinin (a) fıkrasında belirtilen hastalıklar hariç olmak üzere, her türlü hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum veya cerrahi müdahale (Dar Kapsamlı Tarifede, tüm hastalıkların teminat dışı olduğunu ifade etti.
ACENTELERE YAPTIRILABİLİR
Sigorta kapsamı ile ilgili bilgilendirme yapan Elmas, “^Her türlü kazalardan, yılan ve böcek sokması, zehirli çayır otları ve yeme bağlı zehirlenmeler, her türlü doğal afetler ve güneş çarpması, yangın veya infilâk sebebiyle, meydana gelen ölümler ve mecburi kesim riskleri ile tarife ve talimatlar çerçevesinde süt sığırları için yavru atma riski, TÜRKVET ve Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olan, plakalı, modern ve içinde arı olan aktif kovanlarda; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, sel ve su baskını, kovanların nakliyesi esnasında; sadece gezginci arıcılık için geçerli olmak üzere çarpma, çarpışma, devrilme, yanma vb. nedenler sonucu meydana gelen zararlar, genel şartlar ile tarife ve talimatlar çerçevesinde sigorta kapsamında olduğunu ve sigortaların anlaşmalı acentelere yaptırılabileceğini kaydetti.