Tarih: 02.09.2016 22:14

Tarım Kredilerinde de yapılandırma başladı

Facebook Twitter Linked-in

Tarım Kredilerinde de yapılandırma başladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, tarımsal amaçlı olarak bakanlıktan kullanılan kredilerle ilgili olarak yeniden yapılandırma süreci başladı. 19/08/2016 tarih ve 29806 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunun 11´inci maddesinin (11) numaralı fıkrası aşağıdaki açıklamalar doğrultusunda uygulanacak olan süreçle ilgili olarak bilgilendirme yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz, kredi kullanan vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için belirtilen tarihlere riayet etmeleri gerektiğini bildirdi.

AÇIKLAMALARA DİKKAT EDİLMELİ

Yılmaz, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: ?Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kredi kullandırılan tarımsal amaçlı kooperatiflerin muaccel hale gelen kooperatif ve ortakların borçlarının yeniden yapılandırılarak beş yıl süreyle taksitlendirilmesine dair 19/08/2016 tarih ve 29806 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunun 11´inci maddesinin (11) numaralı fıkrası aşağıdaki açıklamalar doğrultusunda uygulanacaktır.?

KANUNUN YAYIMI TARİHİNDEN SONRAKİ SÜRELERE HERHANGİ BİR FAİZ, ZAM VE KATSAYI UYGULANMAZ

?6736 sayılı Kanunun 11. Maddesi ve ortak hükümleri? Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, tarımsal amaçlı kooperatiflere veya bu kooperatiflerin ortaklarına 30/06/2016 tarihinden önce kullandırılan ve bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla muaccel hale gelen kredilerle müteakiben yeniden yapılandırılan kredi alacaklarının bakiye asılları ile ödenmeyen alacağın vadesinin başlangıç tarihi itibarıyla bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Bakanlıkça bu Kanunun yayımlandığı tarihte kredilere uygulanan sözleşme faiz oranı olan yıllık %3 oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın; bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuruda bulunularak ilk taksit 2016 yılı Kasım ayından başlamak üzere ve her yıl ilk taksitin tekabül ettiği ayda toplam beş eşit taksitte ödenmesi şartıyla bu alacakların ödenen kısmına isabet eden fer´ilerin tahsilinden vazgeçilir. Bu fıkra hükümlere uygun ödeme yapıldığı takdirde Kanunun yayımı tarihinden sonraki sürelere herhangi bir faiz, zam ve katsayı uygulanmaz.?

SON TAKSİTİN VADESİNDE ÖDENMESİ ZORUNLUDUR

?Bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce dava konusu edilmiş ve/veya icra takibi başlatılmış alacaklar için, borçlunun bu fıkra hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunması halinde davalar sonlandırılır ve icra takipleri durdurulur. Bu takdirde borçluların mahkeme ve icra masrafları ile vekâlet ücretini ilk taksit tutarı ile birlikte ödemeleri şarttır. Yeniden yapılandırma işlemi borcun maddi ve şahsi teminatının sukutunu icap ettirmediği gibi borçlunun müşterek borçlu ve müteselsil kefillerine de kefaletten çekilme hakkını vermez. Bu Kanun değişikliğine göre ödenecek taksitlerin ödeme süresinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde süre tatili izleyen ilk iş günü mesai saati sonunda biter. Bu fıkra kapsamında ödenmesi gereken taksitlerden birinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının bu fıkra hükümlerine göre izleyen taksit ile birlikte ödenmesi şartıyla bu fıkra hükümlerinden yararlanılır. Bu fıkraya göre ödenmesi gereken taksitlerden; gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile bildikte ödenmesi şartıyla bu fıkra hükümlerinden yararlanılır. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi, ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde bu fıkra hükümlerinden yararlanma hakları kaybedilir. Son taksitin vadesinde ödenmesi zorunludur.?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —