TANAP´ta eş zamanlı çalışma
Kırıkkale´den geçecek olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi kapsamında çalışmalar büyük bir hızla devam ederken, çelik boruların inşaat sahasına nakli ve ?stringing? olarak adlandırılan dizgi çalışmaları eş zamanlı olarak sürdürülüyor.
17 MART´TA TEMEL ATILMIŞTI
Azerbaycan´ın Hazar Denizi´ndeki Şah Deniz-2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi´nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın Türkiye´ye ve Avrupa´ya taşınmasını amaçlayan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi´nin 17 Mart 2015 tarihinde gerçekleşen temel atma töreniyle başlayan inşaat çalışmalarında ilerleme devam ediyor. 1850 km´lik hattın 56 inç çapındaki bölümünde başlayan güzergâh açma çalışmaları sürerken boru depolama alanlarına sevk edilen boruların kaynak yapılarak birbirine bağlanması için yaklaşık 10 ton ağırlığında ve 12 metre uzunluğundaki çelik boruların inşaat sahasına nakli ve ?stringing? olarak adlandırılan dizgi çalışmaları eş zamanlı olarak devam ediyor.
20 İLDEN GEÇECEK
TANAP, Türkiye´nin Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne´nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz iletimi yapacak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı´na bağlanacaktır. Hattın Türkiye içi çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacaktır.
EN BÜYÜK ÇAP VE UZUNLUĞA SAHİP
TANAP Projesi kapsamında ilk gaz akışı 2018´de gerçekleşecek olup, başlangıç için yıllık 16 milyar metre küp olacak taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metre küpe ve ardından 31 milyar metre küpe çıkarılması hedeflenmektedir. TANAP, Türkiye sınırları içerisinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük çap ve uzunluğa sahip doğal gaz boru hattı projesi olacaktır.