14 KİŞİ KATILDI
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş. Yaptığı açıklamada, ?Müdürlüğümüzde Suni Tohumlama Kursu Düzenlenmiştir. Hayvancılığı geliştirmek ve hayvan ırkının ıslahı amacıyla ilimizde 17-21 Haziran tarihleri arasında İl Müdürlüğümüzde Suni Tohumlama kursu düzenlenmektedir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ve Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün düzenlemiş olduğu Suni Tohumlama Kursu, Resmi Veteriner Hekimler ve Özel Sektörde çalışan Veteriner Hekimlerden oluşan 14 kişinin katılımıyla gerçekleşmektedir.
Kurs, Kırıkkale Üniversitesi Döllenme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalında Öğretim Görevlisi olan Yrd. Doç. Dr. Numan AKYOL tarafından verilmektedir.?
TEORİK DERSLER
?İl Müdürlüğünde yapılan teorik dersler sonrası mezbahada yapılan uygulamalarla da katılımcılar açısından faydalı bir kurs olması amaçlanmaktadır. Kursa katılan Veteriner Hekimler kurs sonunda Suni Tohumlama Sertifikalarını alarak suni tohumlama yapma yetkisi kazanacaklardır. Suni tohumlama; uygun tohumlama zamanında, dişi hayvanın genital kanalına spermaların hijyenik koşullarda ve usulüne uygun şekilde nakledilmesidir. Bu uygulama tüm dünyada özellikle süt sığırı çiftliklerinde rutin bir işlem olarak uygulanmaktadır. Suni tohumlama uygulamaları ülkemizde Bakanlık tarafından düzenlenen eğitimlerde başarılı olan nitelikli veteriner hekim ve bunların sorumluluğunda veteriner sağlık teknisyenleri tarafından yapılmaktadır.?
SUNİ TOHUMUN AVANTAJLARI
?Suni tohumlamanın avantajları arasında; özel yöntemlerle dondurulmuş spermanın dünyanın her tarafına taşınabilir olması böylece yerli veya ithal en kaliteli boğalara ait spermalara rahatlıkla ulaşma imkanı bulunması yer almaktadır. Doğal aşımla bir boğadan elde edilecek yavrudan çok daha fazlası suni tohumlama yöntemiyle elde edilebilir. Yüksek verimli ve ekonomik açıdan önemli özellikleri aktarabilen hayvanların kullanılma imkanı sağlar. Suni tohumlamada spermanın alındığı boğalar uluslararası sağlık ve teknik standartlara sahip laboratuarlarda, suni tohumlamada kullanılacak spermaların gerekli analizleri yaptıktan sonra kullanılmakta ayrıca boğanın üzerinde uygulanan kontroller sayesinde hastalıkların ortaya çıkma ve yayılma ihtimali önlenir.?
TOHUMLAR SAKLANABİLİR
?Suni tohumlama sayesinde çok kaliteli bir boğadan toplanan spermalar yıllarca saklanabilir. Suni tohumlama, doğal aşıma göre bir çok bakımdan daha avantajlıdır ve gittikçe yaygınlaşmakta olan bir uygulamadır. Kırıkkale il sınırları içerisinde suni tohumlama sayısı yıllara göre artan bir seyir göstermektedir. Bakanlığın vermiş olduğu Suni Tohumlama Sertifikasına sahip serbest çalışan ve Resmi Veteriner Hekimlerin 2012 yılında Kırıkkale?de yapmış olduğu tohumlama sayısı 4200 olarak kayıtlara geçmiştir. Bilinçli yapılan her uygulama hayvan başına alınacak yavru verimine, dolayısıyla hayvan sayısına yansımaktadır. Bu durum dikkate alındığında yetiştiricileri bilgilendirmek ve suni tohumlamayı yaygınlaştırmak ekonomiye doğrudan katkıda bulunacaktır. Kurs sonunda suni tohumlama yetkisi kazanan Veteriner Hekimler öncelikle ilimiz hayvancılığına sonrada Ülke hayvancılığına faydalı olacağına inanmaktayız.? dedi.