BOZKIRIN SULU TARIM HAYALİ GERÇEK OLUYOR? KIZILIRMAK HAMZALI SULAMASI İLE 95 BİN 510 DEKAR ZİRAİ ALAN SUYA KAVUŞACAK?
"SU"lakyurt´un hasreti bitiyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü inşaat çalışmaları devam eden Kızılırmak Hamzalı Sulaması ile bozkırın sulu tarım hayalini gerçeğe dönüştürüyor. Sulakyurt´un kıraç tarım arazileri suyla buluşacak. Bölgeye adeta bereket gelecek.
BOZKIRDA SULU TARIM YAPILACAK
Bozkırda sulu tarımın en önemli projelerinden birisi olan Kızılırmak Hamzalı Sulaması Projesi´nde sona yaklaşıldı. Kalecik, Sulakyurt ve Kızılırmak´ta bulunan zirai alanlara sulama suyu verecek olan proje kısım kısım hizmete alınmaya devam ediyor. Proje çerçevesinde 2015 sulama mevsimine kadar Mahmutlar´da 4.800 dekar, Buğra´da 3.650 dekar ve Hamzalı İletim Kanalı´nın tamamlanması ile de 1.760 dekar olmak üzere toplam 10.210 dekar alan sulamaya hazır hale getirilmişti. İçinde bulunduğumuz 2016 yılında ise 22.180 dekar alanın sulama şebekesi tamamlanarak toplam 32.390 dekar alan sulama mevsimine yetiştirildi.
PROJE 2017´DE DEVREYE GİRECEK
Toplam fiziki gerçekleşmesi yüzde 78 seviyesine ulaşan projede bu yılsonuna kadar 63.120 dekar alanı sulayacak şebeke sistemi de tamamlanarak, 2017 yılı sulama mevsiminde 95.510 dekar zirai alan suya kavuşmuş olacak.
YEŞİLLİ´DE 100 BİN LİRALIK TASARRUF
Proje kapsamında Yeşilli Köyü´nde kendi imkânlarıyla pompaj yaparak arazilerini sulamaya çalışan köylüler de büyük bir enerji maliyetinden kurtulacak. Yöredeki vatandaşlar buraya verilen su sayesinde aylık yaklaşık 100 bin liralık enerji maliyetini vermeyecekler.
ÇELTİK ÜRETİMİ 6 KAT ARTACAK
Kızılırmak Hamzalı Sulaması ile toprak ve su kaynaklarının değerlendirilmesi adına ciddi mesafelerin kat edileceğini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise ?Projenin tamamlanması ile sulama alanında büyük artış yaşanacak ve özellikle yöredeki çeltik üretimi 6 kat artacak. Ayrıca su sayesinde daha farklı ürünler ekilebilecek ve bölgede ürün çeşitliliği artacak? değerlendirmesinde bulundu.
VERİM YÜZDE 90´LARA ULAŞACAK
Bakanlık olarak kıt su kaynaklarının israfına sebep olan klasik sulama sistemlerini terk ettiklerini ve 2003 yılından itibaren borulu damlama ve yağmurlama sistemlerine geçtiklerini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu ?Kızılırmak Hamzalı Sulaması da en modern sistemlerle inşa ediliyor. Eski sistemlerde çiftlik verimi yüzde 60´larda oluyordu. Buna şebekedeki sızma, buharlaşma, işletme kayıpları ilave edildiğinde verim yüzde 50´lere kadar düşüyordu. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından klasik sulama metotları yerine devreye alınan modern kapalı sistem yağmurlama ve sulama metotları ile verim yüzde 80-90´a ulaşıyor? diye konuştu.