Tarih: 19.09.2011 09:06

SU MAYMUNU KÜ?DE İNCELENİYOR

Facebook Twitter Linked-in

3 YIL İNCELEME YAPILACAK

Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nahit Pamukoğlu, Türkiye`de ilk kez canlı olarak Edirne`de yakalanan su maymunun doğu ve batı popülasyonlarının karşılaştırılması için bilimsel incelemeye alındığını söyledi. Bulgaristan`daki yetiştirme çiftliklerinden kaçıp Meriç ve Tunca nehirlerini takip ederek Edirne`ye ulaştığı sanılan Güney Afrika kökenli `su maymunu` Türkiye`de ilk kez canlı olarak Edirne Çevre ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yakalanmıştı. Müdürlük tarafından özel kafese konularak koruma altına alınan su maymunu, bu tür hayvanlar üzerinde 3 yıldır inceleme yaparak rapor hazırlayan Kırıkkale Üniversitesi tarafından teslim alındı.

 

ÇALIŞMA MOLEKÜLER VE MORFOLOJİK

Kemirgenlerin en büyüğü olarak bilinen su maymununu almak için Edirne`ye gelen Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nahit Pamukoğlu, doğu ve batı popülasyonları arasında karşılaştırma için su maymununun bilimsel incelemeye alınacağını söyledi. Su maymununun ilk kez canlı olarak yakalandığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Nahit Pamukoğlu şunları söyledi: `Doğu ve batı popülasyonları arasındaki farklar tespit edilmeye çalışılıyor. Bu moleküler çalışmalarla birlikte morfolojik yönden de vücut büyüklüğü ve kafatası boyutları bakımından, iskelet bakımından farklılık var mı` Molekülerle karşılaştırıp, moleküler farklılıklarla bunu morfolojik farklılıklarla desteklenip desteklenmediğini görmek istiyoruz. Bu çalışma da popülasyonların en önemli özelliği Avrupa`dan kaçarak gelen bu hayvanlar Türkiye için aslında bu alanların iyi olduğunu gösteriyor. Meriç ve Tunca nehirleri ve bunun yanında Doğu da Iğdır ve Kars`taki Aras ve Kura nehirlerinin hala temiz olduğunu gösteriyor. Burada bir kirlilik söz konusu olursa, bir süre sonra bu hayvanlarında burayı terk edeceği anlamına gelir. Bir anlamda bu türlere indikatör tür de diyebiliriz. Esas çalışmamız daha çok moleküler ve morfolojik düzeyde"

 

HAZIRLANACAK RAPOR BAKANLIĞA VERİLECEK

Canlı olarak yakalanan su maymununun araştırma sürecini daha da arttıracağını belirten Yrd. Doç. Dr. Nahit Pamukoğlu, `Dokular ölmeden, nekroze olmadan alınan doku ve kan örnekleri incelememizin daha da gerçekçi olmasını ya da incelememizin sonuçlarının daha da doğru olmasını sağlayacak. Araştırma süresi yaklaşık 2 yıldı, 1 yıl daha uzatmaya alındı. Üç yıllık bir rapor hazırlanacak. Rapor sonucunda farklılık olup olamadığı, bu hayvanın biyolojik ve ekolojik özellikleri tespit edilerek, yeni adı Orman ve Su işleri Bakanlığına bu raporumuz teslim edilecek. İlk verilere göre, Avrupa ve Türkiye popülasyonları arasında biyolojik açıdan çok büyük farklılık yok. Ancak Avrupa`dan birkaç moleküler düzeyde örnek alabilirsek, oradaki örneklerle Türkiye`deki örnekleri arasında bir farklılık olup olmadığını tespit edebiliriz. Şu an Türkiye`nin doğusu ile batısı arasındaki farklılık olup olmadığı tespit edilmek amacıyla yapıldı. Sonuçlar hala araştırma aşamasında olduğu için bu örnekten alacağımız, diğer örneklere göre belli olacak. Ondan sonra inşallah net sonucu raporumuz bittikten sonra sunacağız" diye konuştu. Daha sonra canlı olarak yakalanan su maymunu özel bir kafese konularak bilimsel inceleme için Kırıkkale Üniversitesi`ne getirildi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —