Sporun 99 faydasını biliyor musunuz?

Sporun 99 faydasını biliyor musunuz?

SPOR YAPMANIN FAYDALARI...

SPORUN 99 FAYDASINI BİLİYOR MUSUNUZ

Spor mutlu ediyor

Kırıkkale Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Melike Taşbilek Yoncalık, başta spor olmak üzere her türlü fiziksel aktivitenin insan sağlığını olumlu yönde etkileyen olumlu sonuçları olduğunu belirterek, ?Spor ve diğer fiziksel aktiviteler insanları mutlu ediyor? dedi.

HASTA OLMADAN ÖNCE SAĞLIKLI OLMAYI ÖĞRENMEK GEREK

Kırıkkale Valiliği Bilim Sanat Merkezinde verdiği konferansta öğrencilere hitap eden Kırıkkale Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Melike Taşbilek Yoncalık, öğrencilere, spor yapmanın insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı. Yoncalık, ?Günümüzde hastalık yerine sağlıkla ilgilenilmektedir. Çünkü insanlar yüksek iyilik durumunu hastalık durumuna tercih etmekte, yaşamı sevmekte ve yaşama aktif olarak katılabilmeyi istemektedir. Sağlık, ?Sadece hasta veya sakat olmamak değil, bedenen, ruhen ve sosyal yönlerden tam bir iyilik hâlinde bulunma´ şeklinde tanımlamıştır? dedi.

/resimler/2019-12/1/0415045102348.jpg

30-60 DAKİKALIK FİZİKSEL AKTİVİTE İNSAN SAĞLIĞINDA OLUMLU ETKİLER OLUŞTURMAKTADIR

İnsanın gün boyunca yiyecek ve içecekler yoluyla aldığı enerjiyi, vücudumuzun çeşitli özellikleri vasıtasıyla atması gerektiğini, bunlar arasında Fiziksel Aktivitenin yüzde 15-30 gibi önemli bir orana sahip olduğunu kaydetti. Haftada 3-4 kez yapılan, 30-60 dakikalık fiziksel aktivitenin insan sağlığında olumlu etkiler oluşturmak için yeterli olduğuna vurgu yapan Yoncalık, en basit fiziksel aktivitenin egzersiz olduğunu ifade etti. Yoncalık, egzersizini faydalarını şöyle sıraladı: ?Egzersiz, her yaşta sağlığa yararlıdır. Düzenli fiziksel aktivite, çocukların ve gençlerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesinde; karakter gelişiminde istenmeyen kötü alışkanlıklardan kurtulmada; sosyalleşmede, yetişkinlerin çeşitli kronik hastalıklardan korunmasında veya bu hastalıkların tedavisinde veya tedavinin desteklenmesinde; yaşlıların aktif bir yaşlılık dönemi geçirmelerinin sağlanmasında; zihinsel ve bedensel fonksiyonların korunmasında bir başka deyişle tüm hayat boyunca yaşam kalitesinin artırılmasında önemli farklar yaratabilmektedir? diye konuştu.

/resimler/2019-12/1/0415241352710.jpg

SPOR KASLARI GÜÇLENDİRİYOR

Fiziksel aktivite yetersizliğinin, dünya üzerinde gerçekleşen ölümlere yol açan faktörlerin oluşmasında 4. sırada olduğunun altını çizen Yoncalık, ?Düzenli egzersiz sağlıklı bir vücuda sahip olmanın ve bunu korumada önemli bir etkiye sahiptir. Fiziksel aktiviteyi sadece spor ile özdeşleştirmemeliyiz. Dans, yürüyüş, bahçe işleri de insanı hareketli kılabilir. Yürümek, koşmak, sıçramak, yüzmek, bisiklete binmek, çömelmek, kalkmak, kol ve bacak hareketleri, baş ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümünü ya da bir kısmını içeren çeşitli spor dalları fiziksel aktivite olarak kabul edilebilirler? şeklinde konuştu.

OBEZİTENİN DÜŞMANI: SPOR

Obezitenin tam dünyada son dönemlerin en önemli sağlık sorunu haline geldiğini ifade eden Kırıkkale Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Melike Taşbilek Yoncalık, obezitenin engellenmesi için fiziksel aktivitenin en önemli iyileştirici faktör olduğunu belirtti. Yoncalık, sporun faydaları konusunda verdiği bilgilere şöyle devam etti: ? Herhangi bir fitness programına başlayan kişinin bedeni zamanla değişmeye başlar. Hemen birkaç hafta içinde kişi kendinde belirgin bir seviyede belde incelme, kol ve bacak kaslarında büyüme ve gelişme gözlemleyebilir. Yağ yakımına göre daha etkin bir metabolizma hızına sahip olan kas hücreleri vücudun en fazla enerji tüketen hücrelerine dâhildir. Kas hücreleri sadece spor esnasında yüksek kalori tüketmekle kalmaz, aynı zamanda, spor dışı zamanlarda da yüksek kalori tüketirler ve dolayısıyla kalori ihtiyaçları oldukça yüksektir.?

/resimler/2019-12/1/0415422446923.jpg

DİYABETİN BİR NUMARALI İLACI: SPOR

?Ailesinde diyabet hastalığı bulunan kişiler riskli grubu oluşturmaktadır. Bu kişilerin, koruyucu önlem olarak, koşu ve düzenli kas egzersizleri yapması muhtemel diyabet riskini büyük oranda düşürmektedir. Çünkü vücut spora başlar başlamaz enerjisini en kolay karşılayacağı kaynağa başvurur ki, bu da kandaki şekerdir. Kan şekerini en iyi düşüren spor faaliyetlerinden biri de haftada en az üç kez 45 dakika tempolu koşudur. Bunun dışında, düzenli kas egzersizleri de diyabet riskini %25-35 oranında düşürmektedir.?

SPOR, SIRT VE BEL AĞRILARINI GİDERİYOR

?İskelet kaslarımız bize ömür boyu lazım ve onlara iyi bakmak zorundayız. Hareketsiz yaşam tarzı kasların en büyük düşmanı. Bu yüzden, bel ve sırt ağrıları, işi gereği masa başında oturmak zorunda olan büro çalışanlarıyla hareketsiz bir yaşamı tercih edenlerde kaçınılmazdır. Bel ve sırt kaslarının güçlendirmenin en iyi yolu spor yapmaktır. Bu konuda en ideal spor ise yüzme veya en azından su dolu havuzda yürümedir. Bu tür aktiviteler en ufak ve en derinlerdeki kasların uyarılarak çalışmalarını ve böylece yapılarında sürekliliği sağlar. Ayrıca evde de bel ve kasları güçlendirecek egzersizler uygulanabilir. Örneğin Airex-Kissen denilen hafif-sert bir sünger üzerinde dengede kalmaya çalışarak yapılan egzersizler bel ve sırt kaslarını güçlendirmede etkilidir. Bunun dışında bu egzersizler çok yumuşak bir top ya da katlanmış bir havlu üzerinde de yapılabilir.?

/resimler/2019-12/1/0415597915893.jpg

SPOR KALP VE KAN DOLAŞIM SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Spor sırasında vücutta kan ve oksijen ihtiyacının arttığının altını çizen Yoncalık, ?Hiç spor yapmayıp ilk defa koşuya çıkanlarda vücut özellikle nefes alıp vermekte güçlük çeker ve vücuda yeterli miktarda kan pompalanamaz. Bu normaldir. Ama bu arada vücut bir sonraki koşu için hazırlıklara başlamıştır ve hemen ilk egzersiz sonrası kaslara glikojen depolamaya başlar. İlerleyen gün ve aylarda spor esnasında daha rahat nefes alınmaya ve kalp vücuda daha rahat kan pompalamaya başlar? dedi.

SPOR MUTLU EDİYOR

Spor esnasında ?mutluluk hormonu? adı verilen iki hormonun (endorfin ve serotonin) salgılanmasında belirgin bir artış meydana geldiğini kaydeden Yoncalık, koşuyla kaslarda beliren fiziksel yorgunluğu gidermeye yarayan bu artışın, aynı zamanda, psikolojiyi de destekleyen belirgin faydaları olduğunu ifade etti. Yoncalık, mutluluk hormonunu salgılatacak egzersizlerin 30-45 dakikalık süreyle olması gerektiğini ve bu egzersiz düzenli şekilde haftada en az 3 gün yapılması gerektiğini söyledi.

SPORUN 99 FAYDASI

Spor yapmanın 99 faydası olduğunu ifade eden Yoncalık, bu faydaları şöyle sıraladı:

?1. Sağlığınızın değerini anlamanıza yardımcı olur.

2. Yaşam kalitenizi arttırmanıza ve geliştirmenize yardımcı olur.

3. Fiziksel performansınızı geliştirir.

4. Kalp rahatsızlığı riskini azaltır.

5. Maksimum oksijen kapasitenizi arttırır.

6. Yüksek tansiyon riskini veya ilerlemesini azaltır.

7. Yüksek tansiyonu olanların, tansiyonu kontrol altında tutmasına yardımcı olur.

8. Kandaki Trigliserit seviyesinin azaltır.

9. Kandaki iyi kolesterolü (HDL) artırır.

10. Dinlenme kalp atımını düşürür.

11. Kalp-damar dolaşımını geliştirir.

12. Anaerobik eşiği arttırır, bu da çabuk yorulmayı ve dolayısıyla kanda laktik asit birikiminin erken oluşmasını engeller.

13. Kalp rezervini artırır.

14. Kalbinizin bir atımda vücuda pompaladığı kan miktarını artırır.

15. Vücut ısınızı soğutma için, deri yüzeyine gerekli kan akış kabiliyetini artırır.

16. Akciğer kapasitenizi arttırarak, oksijenin akciğerlerden kana geçebilme kabiliyetini arttırır.

17. Kalp krizi geçirdikten sonra, hayatta kalma şansınızı arttırır.

18. Koronerde kan pıhtılaşma hassasiyetini düşürür.

19. Kandaki yoğunlaşmayı azaltır.

20. Kalbinizin daha verimli pompalama işlevini yapmasını sağlar

21. Kanınızın kan plazma hacmini genişletir.

22. Orta seviyeli egzersizler sırasında, kalp atım sayısını düşürür.

23. Anormal nabız atım incinmelerini azaltır.

24. Kaslarınızın kandan oksijen çıkarma kabiliyetini artırır.

25. Çarpıntı riskini azaltır.

26. Çok çeşitli sebeplere bağlı baş ağrılarından kurtulmanızı sağlar.

27. Hamilelikte karşılaşılan birçok rahatsızlıklardan (ör. Kabızlık, bel ağrısı, mide ekşimesi gibi) kurtulmanızı sağlar.

28. Sıcaklığa karşı tahammülünüzü artırır.

29. Endişe ve kuruntularınızı azaltır.

30. Streslerden korunmaya ve kurtulmaya yardımcı olur.

31. Vücudun üst solunum yolları enfeksiyonuna karşı direncini artırır.

32. Şeker hastalığınızın gelişme riskini azaltır.

33. Şeker toleransınızın gelişmesini sağlar.

34. Prostat kanserinin gelişme riskini azaltır.

35. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olur.

36. Bağırsak kanserinin gelişme riskini azaltır.

37. Göğüs kanserinin gelişme riskini azaltır.

38. Eklem rahatsızlıklarından dolayı, eklemlerin bozulma oranını yavaşlatır.

39. Kan şekerinin kontrol altında tutulması için gerekli insülin miktarının düşürülmesine yardımcı olur.

40. Yüksek tansiyona bağlı ciddi komplikasyonlara maruz kalma oranını azaltır.

41. Yaralanmalara karşı korunmayı sağlar.

42. Eklemlerdeki kıkırdak dokunun yoğunluğunu arttırır.

43. Stresle başa çıkmanıza yardımcı olur.

44. Bağışıklık sisteminizin iyi şekilde çalışmasını geliştirir.

45. Kabızlıktan kurtulmanıza yardımcı olur.

46. Depresyonun hafifletilmesine ve atlatılmasına yardımcı olur.

47. Soğuk ortamlara çabuk adapte olma kabiliyetinizi artırır.

48. Bel ağrılarının hafiflemesine ve kurtulmanıza yardımcı olur.

49. Bel ağrılarından doğan sıkıntıların azalmasını sağlar.

50. İnsüline karşı, doku duyarlılığını artırarak, kan şekerinin daha iyi kontrol edilmesine yardımcı olur.

51. Yüksek tansiyonu kontrol için alınan ilaçların, yan etkilerine karşı koymaya yardımcı olur.

52. Eklem esnekliğini korur ve gelişmesine yardımcı olur.

53. Eğer yüksek tansiyonunuz varsa, bunu kontrol etmek için aldığınız ilaç ihtiyacını 20-30 % azaltır.

54. Kemik erimesi hastalığı riskinin gelişmesini azaltır.

55. Zihinsel uyanıklığınızı artırır.

56. Yaşa bağlı olarak oluşan kemik bozulmalarının yavaşlamasına yardımcı olur.

57. Endometriyoya karşı riski azaltır.

58. Eklem rahatsızlıklarından doğan acılara karşı koyma toleransınızın artmasını sağlar.

59. Kilonuzu korumanıza veya kilo kaybetmenize yardımcı olur. Sadece diyet yaparak değil.

60. Yaratıcılık gücünüzün artmasına yardımcı olur.

61. Yağsız vücut dokularınızın korunmasına yardımcı olur.

62. Sağlık harcamalarının ve ilaç kullanımının azalmasına yardımcı olur.

63. Yabancı madde kullanımı ile mücadeleye yardımcı olur.

64. Fazla kalorilerin yakılmasına yardımcı olur.

65. Yüksek oranda gıda tüketmenizi sağlar, fakat buna rağmen, kalori dengenizin aynı kalmasına yardımcı olur.

66. Ağır ilerleyen şişmanlığa karşı korur.

67. Denge ve koordinasyonunuzun gelişmesine yardımcı olur.

68. İştahınızın kısa süreli etkilerle azaltılmasına yardımcı olur.

69. Ani kabarmaların üstesinden gelmeye yardımcı olur.

70. Yaşlı bireylerdeki kısa süreli belleklerin gelişmesine yardımcı olur.

71. Adet kanamalarından doğan belirtilerin hafiflemesine yardımcı olur.

72. Genel ruhsal durumunuzun gelişmesini sağlar.

73. Kolay ve iyi uyumanıza yardımcı olur.

74. Kilo kaybına, özellikle vücuttaki yağdan kaybetmenize yardımcı olur.

75. Kemiklerinizin kırılmalara karşı direncini ve yoğunluğunu artırır.

76. Dinlenme durumundaki metabolik seviyeyi korumanıza yardımcı olur.

77. Kassal güç seviyenizi arttırır.

78. Kassal dayanıklılık seviyenizi artırır.

79. Egzersizden sonra çabuk toparlanabilme kabiliyetinizi artırır.

80. Uygun kas dengenizi korumanıza yardımcı olur.

81. Özel hayatınızın istenen doyumda ve düzeyde artmasını sağlar.

82. Vücudunuzun dik durmasının gelişmesini sağlar.

83. Egzersiz sırasında vücudun enerji elde etmede yağ kullanabilme kabiliyetini arttırır.

84. Solunum sistemindeki kasların gücünün ve dayanıklılığın artmasını sağlar.

85. İyi bir fiziksel görünüş sağlar.

86. Kendinize olan güven duygunuzu arttırır.

87. Rahat olmanıza yardımcı olur.

88. Kısa süreli bilgileri hafızanızda tutma kabiliyetini geliştirir.

89. İş veriminizi arttırır.

90. Bol enerji verir. Günlük hayatınızda acil durumlarda ihtiyacınız olan enerjiyi sağlar ve sonradan ihtiyaç olabilecek daha fazla enerjinizi korumanıza yardımcı olur.

91. Hastalıklara bağlı olarak iş günü kaybınızı azaltır.

92. Bağımsız hayat tarzını korumanıza yardımcı olur.

93. Yeni insanlarla karşılaşmanıza ve yeni arkadaşlar edinmenize yardımcı olur.

94. Fiziksel zindeliğinizi geliştirerek, hayata daha yaratıcı olarak adapte olmanızı sağlar.

95. Aktiviteler, kemiklerin güç depolamasına ve orta şiddetli egzersizler sırasında daha fazla baskı yaparak hem daha çok güç depolamasına hem de kemik yoğunluğunun artmasını yardımcı olur.

96. Egzersiz, bağ ve bağ dokularını kuvvetlendirerek, yaşa bağlı olarak oluşabilecek sakatlıkları azaltır.

97. Önceden hareketsiz bir yaşam tarzına sahip kişilerin, yorgunluğa karşı direncini artırır ve dinçlik hissinin oluşmasını sağlar.

98. Hatta kalp hastaları bile, kalp ve solunum sistemlerini çalıştırıcı egzersizler yaparak, hastalığının üstesinden gelmek için gayret sarf ederek, korkularından kurtulmalarına ve normal yaşamlarına dönmelerine yardımcı olur.

99. Spor yapmak, sıkıntılarınızın azalmasına, eğlenme ve neşelenmenize, kısaca hayattan zevk almanıza yardımcı olur.?



1

Tüm okullarımız kütüphaneli oldu

2

Zor ama kutsal Bir görevimiz var

3

Özel Yetenekler BİLSEM’DE buluştu

4

Sorumluluğumuzun bilincindeyiz

5

Kırıkkale MEM ödüle doymuyor

6

45 okulumuzda kütüphane yokmuş

7

Belediye’den eğitime Rehberlik hizmeti