Sivas ayıbı örtülemez

Sivas ayıbı örtülemez

CHP Merkez İlçe Başkanı Kemal Olcay kamuoyunda ?Sivas davası? olarak bilinen Sivas olaylarının 19. yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada katliamın insanlık sucu, verilen kararın ise insanlık ayıbı olduğunu söyledi.

CHP Kırıkkale Merkez İlçe Başkanı Kemal Olcay Siuvas olaylarının 19. yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada alınan kararın düzeltilmesi gerektiğini savundu Olcay;

KARAR TAM BİR İNSANLIK AYIBI
Olcay ?Sivas katliamının 19 yılında aydınlığa, demokrasiye, halkların kardeşliğine ve bir arada yaşama kültürüne yapılan bütün saldırıların karşısında olduğumu belirtip katliamda hayatlarını  kaybeden tüm canları sevgi saygı ve hasretle anıyorum? dedi. CHP Merkez ilçe Başkanı Olcay konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi, ?Hatırlayalım Sivas olaylarından bir gün sonra 35 kişi gözaltına alındı. Daha sonra gözaltına alınanların sayısı 190`a çıktı. Gözaltına alınan 190 kişiden 124`ü hakkında "laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma" suçlamasıyla dava açıldı, geri kalanlar serbest bırakıldı. Kamuoyunda Sivas Davası olarak bilinen davanın ilk duruşması, Ankara 1 No`lu Devlet Güvenlik Mahkemesi`nde 21 Ekim 1993 günü yapıldı. 26 Aralık 1994`te karara bağlanan dava sonucunda, 22 sanık hakkında 15`er yıl, 3 sanık hakkında 10`ar yıl, 54 sanık hakkında 3`er yıl, 6 sanık hakkında 2`şer yıl hapis cezası, 37 sanık hakkında da beraat kararı verildi?

AVUKATLAR TEMYİZE GİTTİ
Olcay açıklamasında avukatların temyize gittiğini belirterek ?Müdahil avukatlar, Devlet Güvenlik Mahkemesi`nin kararını "taraflı, hukuka ve adalete aykırı" olarak niteleyerek, ayrıntılı bir savunmayla temyize gittiler. Yargıtay 9. Ceza Dairesi katliamın "Cumhuriyete, laikliğe ve demokrasiye yönelik olduğunu" belirterek Devlet Güvenlik Mahkemesi`nin kararını esastan bozdu. Ankara 1 No`lu Devlet Güvenlik Mahkemesi, Yargıtay`ın bozma kararına uyarak yargılamayı yeniden başlattı. 28 Kasım 1997`de açıklanan kararda, 33 sanık Türk Ceza Yasası`nın 146/1 maddesine göre idama ve 14 sanık 15 yıla kadar değişen hapis cezasına mahkûm edildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi 24 Aralık 1998`de hapis cezalarını onadı, 33 idam cezasını ise usul noksanlıkları nedeniyle bozdu. Şubat 1999 tarihinde usul eksikliklerinin giderilmesi için başlayan yargılama sonucunda 16 Haziran 2000`de 33 sanık Devlet Güvenlik Mahkemesi`nce yeniden idam cezasına çarptırıldı. 2002 yılında idam cezasının yürürlükten kaldırılmasıyla idam cezası hükümlülerinin cezaları müebbet ağır hapis cezasına çevrildi?

AVUKATLAR AKP VE SAADET PARTİLİ
O dönemdeki avukatların şimdi AKP?li ve Saadet partili olduklarını savunan Olcay?ın açıklamasının sonunda şu ifadelere şyer verdi ?Sanıkların avukatlığını üstlenenler arasında olan Refahyol iktidarının Adalet Bakanı Şevket Kazan, bakanlığı sırasında onları hapishanede ziyaret etti.[10] Geniş avukat listesinde çok sayıda Refah Parti üyesi ve yöneticisi olması eleştiri konusu oldu. Bu avukatlar ilerleyen yıllarda AKP ve Saadet Partisi`ne katıldılar ve içlerinden üst yönetim görevlerine yükselenler oldu. Geçen bu zaman zarfı içerisinde sanık sayısı tahliyelerle 33`e düştü. Olayın kilit ismi olarak nitelendirilen, dönemin Sivas Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak ve Yargıtay`ın 1997`deki bozma kararından sonra firar eden 8 sanık ise halen yakalanamamıştır. Dava, 13 Mart 2012 tarihinde zaman aşımından düşürülmüştür.
Bu tablonun içinde AKP?nin ağırlığı var. Çünkü o faillerin büyük çoğunluğunu AKP milletvekilleri savunuyordu ve şimdi çoğu Meclis?te ?Zaman aşımı ile neyi aşmayı planladığınızı? sormak istiyorum?



Anahtar Kelimeler: 0