YEŞİL DEDEKTÖRÜ AKILLI TELEFONUNUZA İNDİREREK, SİGARA YASAĞINI İHLAL EDEN TİRYAKİLERİ İHBAR EDEBİLECEKSİNİZ!
Sigaraya yeni önlem: ?Yeşil detektör´
Sağlık Bakanlığı ile Yeşilay tarafından ?Dumansız hava sahası? ihlallerinin yetkililere anında bildirilmesini sağlayan ?Yeşil Detektör? isimli akıllı telefon uygulaması geliştirildi. Uygulama sayesinde sigara içilen kapalı bir mekânının konumu anında sisteme bildirim olarak düşüyor ve yetkililerin en doğru ve kısa şekilde işlem başlatması sağlanıyor.
MECLİSE GELECEK
Sağlık Bakanlığı´ndan yapılan açıklamada, bakanlığının sigarayla mücadele çalışmalarıyla ilgili bilgiler aktarıldı. ?Dumansız hava sahasının kapsamının genişletilmesi ve düz paket uygulamasına geçilmesinin de aralarında olduğu birtakım çalışmaları tamamlanıyor. Bu çalışmalarla ilgili yasal düzenlemenin anayasa referandumundan sonra Meclise getirileceğini bildirildi. Düz paket uygulamasıyla ilgili ayrıntılarda açıklanmaya başlandı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, her ne kadar sigara paketlerinin üzerine uyarılar koyduysak da şimdi paketin hemen bütününün uyarıyla kaplandığı, markanın bir köşede küçücük kaldığı, adeta ancak okunabildiği yeni bir sigara paketi olacak. Bu Avustralya´da başlayan bir uygulama ve başarılı sonuçları var? dedi.
KAPALI DOLAP UYGULAMASI
İşletmelerde sigara satışının yapıldığı bölümlerle ilgili kapalı dolap uygulamasına geçileceğini açıklayan Akdağ, şu bilgileri verdi: ?Sigaraların dükkânlarda dışarı camekândan görünmeyen bir yerde olması gerekiyor. Kanunu yazarken görünmemeyi böyle planlamıştık. Sigaralar raflara konulup satılabilir, buna karşın ´Sigara görünür bir yerde tutulamaz´ diye kanun maddesi hazırladık. Sigara dolabın içerinde olacak. Genelde marketler satmayı çok istedikleri ürünleri kapı ve kasaya yakın yerlere koyuyorlar. Bunun caydırıcı olması için sigarayı kapalı dolaba sokan bir madde getiriyoruz.?
?TENTE MESELESİYLE İLGİLİ TEDBİRİMİZİ ALMIŞ DURUMDAYIZ?
Bakan Akdağ, ?Dumansız hava sahası?nın kapsamına, üzeri açılıp kapanabilen alanların da gireceğini belirterek, ?Tente meselesiyle ilgili tedbirimizi almış durumdayız. Kapatılabilir bir alan varsa oranın açık olması yasal olarak bir şeyi değiştirmiyor. Orası bize göre kapalı. Orası kapatılabilir ise burası da kapalı alan. Yani yasada bir arıza yok, takipte arıza var. Bu görev valilerin görevidir. Yani bu işi takip etmek valilerimizin görevidir? uyarısında bulundu.
184 HATTINI ARAYIN
Bakanlık olarak sigarayla mücadele çalışmaları kapsamında teknolojiyi de en etkin biçimde kullanmak istediklerini bildiren Akdağ, bu kapsamda Yeşilay ile ?Dumansız hava sahası? ihlallerinin yetkililere bildirilmesini sağlayan ?Yeşil Detektör? isimli akıllı telefon uygulamasının geliştirildiğini söyledi. Akdağ, ?Şimdi kapalı mekânda sigara içildiğinde ne yapıyorsunuz ´Alo 184´ü arayıp, ´Şurada sigara içiliyor´ diyorsunuz. Alo 184, oraya en yakın denetleyiciye haber veriyor. Denetleyici de hemen oraya geçiyor. Buna rağmen iş istediğimiz gibi yürümüyor. Bunun yerine şimdi ´Yeşil Detektör´ uygulamasına girdiğiniz zaman bu bizim sistemimizde konum da bildiren bir uyarı haline dönüşüyor. Doğrudan oraya gideceğiz. Burada vatandaşlarımızın duyarlılığı çok önemli. Vatandaşlarımız ´İçiliyor, ben de sesimi çıkartmayayım.´ demeyecek, şikâyet edecek? diye konuştu.
?ÇOK YÖNLÜ BİR MÜCADELEYE YENİDEN BAŞLIYORUZ?
Son dönemde sigara kullanım oranlarının tekrar artmaya başladığına dikkati çeken Akdağ, şunları kaydetti: ?2008 ile 2012 yılı arasındaki uygulamalarımızla Dünya Sağlık Örgütünden üst üste sigarayla mücadele kapsamında ödül aldık. Sigara içme oranları dört yıl içerisinde yüzde 31´lerden yüzden 26-27´lere geriledi ama şu anda oran yine yüzde 30´unun üzerine çıktı. Gevşeme oldu. Kapalı mekânlarda sigara içilmesi hususunda gevşeme var, yeni birtakım tedbirler almak lazım. Toplumda yeniden bir farkındalık oluşturmalıyız. Bunun için de ciddi bir medya kampanyası hazırlıyoruz. Şimdi Yeşilay ile bir kampanya hazırladık. Yeşilay bugünlerden başlayarak 3 ay boyunca bu kampanyayı yürütecek. Bunların sonuçlarını ölçeceğiz. Dolayısıyla çok yönlü bir mücadeleye yeniden başlıyoruz.?
CİDDİ MÜCADELE BAŞLATACAĞIZ
Akdağ, bundan sonraki dönemde sigarayla ilgili talebi azaltıcı çalışmalara ağırlık vereceklerini dile getirerek, ?Yüksek vergilerin sigarada çok etkili olduğu görülüyor. Fiyatı artınca kullanım azalıyor. Türkiye´de 10 liralık bir sigaranın yaklaşık 8,5 lirasında vergi var. Talebi azaltmalıyız. Özellikle gençlerde talebi azaltıcı çalışmalara yoğunlaşmamız lazım.? değerlendirmesinde bulundu. Sigaranın ?akciğer ve gırtlak kanseri demek? olduğunu vurgulayan Akdağ, ?Sigara içerek bir taraftan kendimize bir taraftan da çevremizdekilere zarar veriyoruz. Sigarayla mücadeleye devam edeceğiz, bu mücadeleyi bırakmayız. Bir toplumun geleceğini önemsiyorsanız sigara ve alkolle çok ciddi mücadele etmelisiniz? ifadelerini kullandı.
?ELEKTRONİK SİGARA DA ZARARLI?
Son dönemde sigaradan daha az zararlı olduğu kanaatiyle bunun yerine elektronik sigaranın tercih edilmesine de değinen Akdağ, bu konuda önemli uyarılarda bulundu. Özellikle İngiltere´de elektronik sigaranın, sigaradan daha az zararlı olduğu yönünde birkaç yayın çıktığını belirten Akdağ, bu yayınlarda bile elektronik sigarayla ilgili ?risk yok? denilmediğine dikkat çekti. Bakan Akdağ, Dünya Sağlık Örgütünün de kendilerinin de ?Elektronik sigaranın, sigara gibi zararlı bir kullanım olduğu? görüşüne sahip olduklarını vurgulayarak, ?Çıkan yayınların bir kısmını da ilgili firmalar yaptırıyor. Dolayısıyla bu konuda meta analiz dediğimiz birçok yayın çıkmalı. Sigara zararlı, elektronik sigara da zararlı? dedi.