Sigara sizi bırakmadan sigarayı siz bırakın
Kırıkkale Belediyesi tarafından her ay düzenli olarak gerçekleştirilen hizmet içi eğitim seminerinde ?Sigaranın zararları, bırakma ve tedavisi´ konusu üzerinde duruldu. Sigaranın insan sağlığını tehdit eden en etkili unsur olduğu belirtilerek dinleyiciler uyarıldı.
TÜM BİRİMLERDEN KATILIM OLDU
Belediye Meclis Toplantı Salonu´nda gerçekleştirilen hizmet içi eğitim seminerinde İl Halk Sağlığı Müdürlüğü´nde görevli Dr. Elmas Şen, belediyemiz personellerine sigaranın zararlarını anlatarak, bir sunum yaptı. Yaklaşık bir saat süren toplantıya personellerin yoğun katılımı oldu. Hizmet içi eğitim seminerlerinin her ay düzenli olarak devam edileceği bildirildi.
SİGARA NEDEN ZARARLIDIR?
Şen, Sigara içerdiği nikotin, katran ve diğer zehirli gazlar sebebiyle insan bedeninde toksik etki yaratmaktadır. Özellikle katranın içeriğinde 4500 civarında insan vücudu için zehirli kimyasal bileşik bulunmaktadır. Bu kimyasal bileşiklerden 40 kadarının ?kesinlikle´ kansere yol açabileceği bilim adamları tarafından 90´lı yıllarda tespit edilmiştir. Sigaranın dumanında bulunan karbon monoksit ve nitrojen oksit gibi gazlar kandaki oksijen miktarını azaltıp, organlara ve beyine yeterli miktarda oksijen gitmemesine sebep olmaktadırlar. Bu sebeple kalp daha hızlı çalışıp, daha fazla oksijen içeren kan pompalama arzusu ile hareket ettiği için kalp krizi riski sigara içen insanlarda, içmeyen insanlara göre yüzde 80 daha fazladır. Diğer yandan sigaranın içerisinde bulunan ve esas bağımlılık yaratan madde nikotin ise tarih boyunca ?zehir? olarak kullanılmıştır. Her ne kadar sigarada bir insanı direk öldürecek kadar nikotin bulunmasa da, yeterli miktarda nikotin alan bir insan birkaç saat içerisinde ölebilir.?
SİGARA BAĞIMLILIK YAPAR MI?
Sözlerine devam eden Şen, şöyle konuştu: ?Sigara içerdiği nikotin sebebiyle, yukarda da belirttiğimiz gibi bağımlılık yapmaktadır. Ancak sigara bağımlılarını bu denli zorlayan yoksunluk duygusu sadece nikotin sebebiyle oluşmamaktadır. Sigara, aynı zamanda kokain ve amfetamin de içermektedir. Bu sebeple uzun yıllar süren sigara kullanımında, tiryakilerde bu maddelere karşı da bir yoksunluk duygusu oluşmaktadır. Nikotin beyindeki hayati fonksiyonları düzenlemekle sorumlu olan bölgedeki nöronların gereksiz hareket etmesine sebep olur ve kişide bir ?haz ve zevk alma´ hissi uyandırır. Bu his, her ne kadar eroin ve kokain içen bağımlılarınki kadar yüksek değilse de sigarayı tekrar ve tekrar içme isteği uyandırır.?