5 YIL GERİYE GİDİLMESİN
Başka Basri Keskin yaptığı açıklamada şu ifadeleri verdi. ?İntibakta 5 yıl geriye dönük hesap yapılmıyorsa hatalı hesaplama sonucu ortaya çıkan borçlarda da 5 yıl geriye gidilmesin. İntibak çalışmaları sırasında yaklaşık 2 milyon dosyayı incelemeye alan SGK, geçmişte yanlış hesaplanmış aylıkları tespit etti. Kurum hatası olarak yanlış hesaplanan emekli aylıklarının eksik olanlarına ödemelere başlayan SGK, fazla hesaplanmış aylıklardan da kesinti yapmaya başlıyor. Bugüne kadar yapılan dosya incelmelerinde bu durumda da yaklaşık 5000 kişi olduğu ve kendilerine tebligatların yapılmaya başlandığı gelen bilgiler arasındadır.?
EMEKLİLERİMİZ KIT KANAAT GEÇİNİYOR
"Konu hakkında bir inceleme başlatan Genel Merkezimiz hazırlanacak raporu SGK Yönetim Kurulu?nun ve bakanlığının gündemine sunmaya hazırlanıyor. Geçmişte yapılmış hatalar olabilir ama bunun sorumluğunu hesaplamalarda hiçbir dahli olmayan emeklilerimize yüklemeye çalışmak yeni mağduriyet ortaya çıkaracaktır. Zaten kıt kanaat geçinmeye çalışan emekli, dul yetimlerimizin intibakla ellerine birkaç kuruş katkı geleceğini umarken geriye dönük 3-5 bin lira borçlarla karşılaşmıştır.??
EMEKLİLERİMİZİN MAĞDURİYETLERİ GİDERİLSİN
??Bu durumdaki emeklilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz. 20 yıldır süren intibak sorunumuzun çözümünde geçmişe dönük ödemeyi kabul eden irade, emeklilerimize çıkarılan ve üstelik kurum hatası olan yanlış hesaplamaların bedelini de emeklimize ödetmemelidir. İntibak 5 yıl geriye dönük hesaplama yapılmıyor ve emekliye toplu ödeme yapılmıyorsa, hatalı hesaplama sonucu ortaya çıkan borçlarda da 5 yıl geriye dönük tahsilata gitmek adil bir yaklaşım değildir.
YARGITAYA TAŞIYACAĞIZ
Yargıtay?ın yerleşmiş kararlarına göre olayımızda sebepsiz zenginleşmeye yoktur. Zenginleşenin kötü niyetli ispat kurumuna düşer. Kurum ortaya böyle bir iddia atamamıştır. İyi niyetli zenginleşenin de borcu geri verme yükümlülüğü yoktur. Ayrıca kuruma re?sen işlem yapma imkânı veren 5510Sayılı yasanın 96. maddesi açıkça hukukun genel prensiplerine ve anayasaya aykırıdır. 6283 Sayılı yasaya göre hesaplama sonucu bulunan aylıktan düşük çıkarsa mevcut aylık ödemeye devam olunacaktır.
KURUMUN GERİ ALMA HAKKI YOKTUR
Bu kanuna göre de kurumun geri alma hakkı yoktur. Kurum emekliyi yeniden mahkeme kapılarına sürüklemekte, taptığı tebliğ işlemini de kendi çıkarttığı yönetmeliklere uygun yapmamaktadır. Bu şekliyle de idari yargı yolunu kapatmayı amaçlamaktadır. Kurumun, yapılan bu yanlıştan dönmesi ve intibak bekleyen emeklilerimizi mağdur etmemesi dileğimizdir. Bu arada konuyu öncelikle Kurum yetkileriyle çözümleme arayışımız sürmektedir. Buradan bir sonuç alınamadığı takdirde her türlü sürecide işleteceğimiz bilinmelidir? dedi.