BEKLENTİ NEYDİ, HALA O BEKLENTİ DEVAM EDİYOR MU?
Yazılı basın açıklamasında bulunan Başkanı Mümtaz Torunlu; ?Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz. Türkiye`de geçen yıl yapılan referandumla Anayasa`nın 10. Maddesi`ne eklenen bu ek fıkranın amacı şehit ailelerine pozitif ayrımcılık yapmaktır, bu yolla onların yaşamlarını kolaylaştırmaktır? Niyet gerçekten çok güzel. Şehit ailelerine şüphesiz böyle bir pozitif ayrımcılık da yapılmalıydı, mutlaka daha ilerisi de yapılmalıdır. Çünkü onlar bunu fazlasıyla hak ediyor. En başta bu ayrımcılığı yapması gereken ise devlettir? Aradan geçen bir yıla rağmen devlet acaba bu pozitif ayrımcılığı ne kadar hayata geçirebildi? Beklenti neydi, hala o beklenti devam ediyor mu? Bu iki sorunun yanıtını İstanbul`da yaşayan adını ve adresini vermek istemediğim bir şehit kızından aldığım uzun bir mailden kısa bir bölümle vermek istiyorum.
İFTAR YEMEĞİNE ŞEHİT AİLELERİNİ ALMAK POZİTİF AYRIMCILIKSA?
?Bakın o şehit kızı ne diyor; anayasaya eklenmiş olan pozitif ayrımcılık ilkesi anayasamızda süs olarak kalmasın adaletli bir şekilde şehitler üzerinden prim yapılarak bazı şeyleri halletmeyi bildiklerine göre biraz da gerçek sorunlarımızla ilgilensinler artık şehit yakınları için Anayasamıza konulan pozitif ayrımcılık maddesi bir yıldan beri hiç işletilmedi, bu bağlamda şehit çocuklarının elinden tutulmadı. Şehit çocukları işe yerleştirilirken; diplomaları dün olduğu gibi bugün de dikkate alınmadı. Sadece Ramazanlarda iftar yemeğine şehit ailelerini almak pozitif ayrımcılıksa; bu yapılmaya devam ediliyor. Maalesef şehitler için pozitif ayrımcılık Anayasada bir süs maddesi olarak kaldı şehit çocuğu, bu ülkede fotokopi çeksin diye işe alındı, psikolojisi altüst edildi, idealleri yok edildi. Daha fazla dayanamayan şehit kardeşleri var sokaklarda dolaştığı ülkemizde kendisini tekrar sokağa attı, daha fazla sağlığım bozulmasın diye? Garip değil mi? Anayasamızda şehit yakınları için pozitif ayrımcılık maddesi varken bunlar yaşandı? İyi ki Anayasamızda şehit yakınları için pozitif ayrımcılık maddesi var(!) Belki de bu madde sayesinde en iyi üniversitelerden mezun olan şehit çocukları bile eğitimleri ile alakasız işlere yerleştiriliyor. Şu bir gerçek ki; bu madde ne yazık ki bugüne kadar tersine işledi.?
VEFA BORCU VAR
?Şehit babası koç gibi evladını kara toprağa verdi. 262 lira maşa alıyor bunu bilmeyen kendini bilmez bazı il müdürleri bazı siyasiler var şehitlerin yanındayız diyorlar kesinlikle yalan söylüyorlar isim vermek istemiyorum ama gerekirse açıklayacağım. Böyle mi olmalıydı? Şehit çocuklarına böyle mi sahip çıkılmalıydı? Yine aynı şekilde şehit yakınlarından iki kişiye iş verileceği hükümet üyeleri tarafından söylendiği halde; bu konuda da henüz bir şey yok. Keşke böyle bir söz verilmeseydi, hiç olmazsa kimse umutlanmazdı. Bu konularda gerçekleşmeyecek sözler verilmemeli ve yavaş hareket edilmemelidir. Çünkü beklenti oluşuyor, gerçekleşmeyince ya da gecikince insanların sağlıkları bozuluyor. Kırıkkale?den bir kez daha etkili ve yetkili kişilere seslenmek istiyorum. Anayasada şehitler için pozitif ayrımcılık maddesi süs maddesi olarak kalmasın. Bu işin gereğini yapmak en başta hükümete düşer, muhalefetin ise buna şartsız destek vermesi gerekir. Bu konular siyasi malzeme yapılacak konular değildir. Herkes ayrımsız şehitlere ve yakınlarına sahip çıkmalıdır. Şehit çocuklarının iş hakkı yeniden ele alınmalı ve işe yerleştirmelerde şehit çocuklarının diplomaları vasıfsız kabul edilmemelidir. İş olsun da nasıl olursa olsun mantığı ile işe yerleştirmeler yapılmamalıdır. İşe yerleştirmelerde şehit çocuklarının diplomalarına bağlı idealleri de dikkate alınarak işe yerleştirmeler yapılmalıdır. Şehit çocuklarını korumayan Anayasa maddesi olsa olsa sadece süs maddesi olur. Anayasamızda şehit yakınlarına sahip çıkmayan süs maddesi istemiyoruz. Yetkilileri, şehit yakınları için pozitif ayrımcılık yapmaya davet ediyorum. Devletin şehitlere ve yakınlarına vefa borcu var. Bu doğru değil mi??