İSTİHDAM HAKKI KAPSAMININ GENİŞLETİLDİ
İstihdam hakkı kapsamının genişletilmesi konusunda bilgiler veren Can, “13 Kasım 1995 tarihinde ilk olarak terörle mücadele kapsamında şehit yakını ve gazilerimize bir istihdam hakkı verilmiştir. 04 Temmuz 2012 tarihinde ise Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki şehit yakılarına iki, terör eylemlerinin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması ve bertaraf edilmesinde etkin rolünden ötürü hayatını kaybettiği veya engelli geldiği belirlenen sivil vatandaşlarımıza ise bir istihdam hakkı verilerek kapsam genişletilmiştir.
34 BİN 984 KİŞİ FAYDALANACAK
TBMM’de 12 Temmuz 2013 tarihinde kabul edilen kanun ile; Vazife ve harp malullüğü kapsamındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu ve güvenlik görevlilerinin hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara bir istihdam hakkı sağlanmıştır. Vazife malullüğü kapsamında bulunan diğer kamu görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve malul olanlara bir istihdam hakkı sağlanmıştır. Terör mağduru sivil vatandaşlardan terör eylemleri nedeniyle hayatını kaybeden veya engelli hale gelenlere bir istihdam hakkı getirilmiştir. Kanun ile 34 bin 984 kişinin istihdam hakkından faydalanabileceği öngörülmektedir” bilgisini verdi.
TERÖR MAĞDURLARINA ŞARTSIZ MAAŞ
Terör mağduru sivil vatandaşlara istihdam hakkı ve şartsız aylık bağlanması konusunda açıklamalarda bulunan Can; 17 Temmuz 2004 tarih ve 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun ile terörden mağdur olan sivil vatandaşlarımıza tazminat hakkı verilmiş, devletin koruyucu, kapsayıcı çatısı altında yer aldığının gösterilmesi amaçlanmıştır. 4 Temmuz 2012 tarihinde maaş hakkı getirilmiştir. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan mevzuatı gereği kurumdan herhangi bir maaş alanlar bu haktan yararlanamamaktaydılar.
SİVİLLERE İSTİHDAM HAKKI
Yine 12 Temmuz 2013 tarihinde kabul edilen kanun ile; Terör mağduru sivil vatandaşlardan hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya engelli hale gelenlere Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan başka bir maaş alıp almadığına bakılmaksızın aylık bağlanabilme imkanı getirilmiştir. Terör mağduru sivil vatandaşlardan terör eylemleri nedeni ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya engelli hale gelenlere bir istihdam hakkı sağlanmıştır” dedi.
FAİZSİZ KONUT KREDİSİ KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
Faizsiz konut kredisi kapsamanın genişletilmesi değişikliği hakkında detaylı bilgiler veren Can, “10 Mayıs 1990 tarihinde şehit yakınları ve terörle mücadele kapsamında gazi olanlara faizsiz konut kredisinden yararlanma hakkı verilmişti. Kabul edilen kanun tasarısı ile; Vazife ve harp malulü kapsamında olup faizsiz konut kredisinden yararlanamayan şehit yakını ve gazilerimizin de bu haktan yararlandırılması sağlanmıştır. Bu çerçevede hak sahipleri 73 bin TL, yirmi yıl vadeli faizsiz konut kredisi kullanabileceklerdir” dedi.
DERECE KADEME İLERLEME DEĞİŞİKLİĞİ
Vazife malullerine derece kademe ilerleme yapılması hakkında açıklama yapan Can şunları söyledi; “2012 yılı öncesi er ve erbaş ile kamu görevlisi vazife malullerine hariç diğer şehit yakını ve gazilerimize uygulanan derece kademe ilerlemesi genişletilerek er ve erbaşlar dahil edilmiştir. Kabul edilen kanun tasarısı ile; Vazife malulü kamu görevlilerine de derece kademe ilerlemesi yapılarak aylıklarında artış sağlanması ve diğerleriyle arasındaki uygulama farklılıkları giderilmiştir”
EĞİTİM YARDIMI KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
Can, Ek Ödeme ve Eğitim-Öğretim yardımı kapsamının genişletilmesi hakkında şu bilgileri verdi; “Kabul edilen tasarı ile; Vazife malullüğü kapsamında ek ödeme ile eğitim-öğretim yardımı alamayanlarda bu imkandan faydalanması sağlanmıştır. Ayrıca Özel eğitim okullarında okumak zorunluluğunda olan engelli çocuklarımızın da bu haktan yararlandırılması amaçlanmıştır”
ÜCRETSİZ SEYAHAT HAKKI
Ücretsiz seyahat ile su ve elektrik ücret indirimi kapsamının genişletildiğini söyleyen Can şu bilgileri verdi; “24 Şubat 1968 tarihinde İstiklal Madalyası bulunan vatandaşlarımıza yönelik ücretsiz seyahat, 9 Kasım 1995 yılında yönetmelikle elektrik indirimi, 4 Mart 2007 tarihinde ise su indirimi uygulaması başlatılmıştı. Kabul edilen yeni kanun tasarısı ile Vazife ve harp malullüğü kapsamında su ve elektrikler ücretlerinde indirim imkanından yararlanamayanların tamamı bu haktan yararlanma imkanına kavuşmuş olacaktır. Ayrıca gazilerimizin 25 yaşından küçük çocukları ile anne ve babaya da ücretsiz seyahat hakkı sağlanmıştır”
MUHTAÇLIK ŞARTI KALDIRILDI
Anne ve babaya aylık bağlamada muhtaçlık şartı da kaldırıldı. Can bu değişiklik hakkında şunları söyledi; “2012 yılında yapılan düzenleme ile şehit erbaş ve erlerin anne ve babalarında aranan malullük ve muhtaçlık şartı kaldırılarak ödenen maaşa bir alt taban (Asgari ücretin net tutarı kadar)Böylelikle şehit erbaş ve erlerin anne ve babalarının maaşlarında artış sağlanmıştır. Yeni kabul edilen tasarı ile; Görevin etkisi ve tesiriyle hayatını kaybeden kamu görevlilerinin anne ve babasına aylık bağlamada aranan muhtaçlık şartı kaldırılarak aylık alamayan anne ve babalara da aylık bağlama imkanı sağlanmıştır. Ayrıca bu aylıklara asgari ücretin net tutarında alt taban getirilmiştir”
MKE VE YAHŞİHAN KAPSAMA ALINDI
Can patlayıcı maddeler ile ilgili düzenleme konusunda da detaylı açıklamalarda bulundu; “Yapılacak düzenleme öncesinde patlayıcı maddelerin incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi işlemleri sebebiyle hayatını kaybedenler veya malul olanlar malullüğü kapsamındaki haklardan yararlanmaktaydı. Kabul edilen yeni düzenleme ile; Patlayıcı maddelerin incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi işlemleri sebebiyle hayatını kaybedenler veya malul olanların, 2330 Sayılı Kanun kapsamına alınarak hakları genişletilmiştir (Aylıklarında artış, iki istihdam hakkı, tazminat) Bu düzenleme Afyonkarahisar’da ki patlamada ve MKE’deki patlamada ölenleri de kapsıyor”
MALULLER EMEKLİ OLACAK
Aylık miktarlarının artırılması ve malullerin çalışması durumunda aylığının kesilmesi konusunda yapılan değişiklik hakkında bilgiler veren Can şunları söyledi; “TBMM’de kabul edilen kanun tasarısı ile; “2330 sayılı kanun, harp malulü kapsamındakiler ile tüm er ve erbaşların aylıklarında artış sağlanmıştır. Çalışmaya devam eden malullerin maluliyet aylığı kesilmeyerek iki aylığı birden alma ve sonraki çalışmalarından dolayı emekli olabilme imkanı getirilmiştir”