Sağlık okuryazarlığı hayatımızın bir parçası

Sağlık okuryazarlığı  hayatımızın bir parçası

Avrupa Birliği Erasmus+ Programı Yetişkin Eğitiminde Stratejik Ortaklık projeleri kapsamında desteklenen sağlık eğitimi açısından yenilikçi yetişkin eğitimi modelleri proje sonuçlarının tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantının ev sahipliğini yapan Sağlık İl Müdürü Dr. Murat Ağırtaş sağlıkta okuryazarlığın halatımızın bir parcası olması gerektiğini vurguladı

ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

Toplantıda Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığına bağlı Proje Birimi ekiplerince 2019 yılından itibaren üzerinde çalışmalar yapılarak oluşturulan MobiHealth uygulamasının tanıtımı yapıldı. Mersan Congresscenter’da gerçekleştirilen programa Kırıkkale Vali Yardımcısı Mehmet Miraç Topaloğlu, Kırıkkale Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Erol Bakır, Kırıkkale Defterdarı Yaşar Derinkuyu, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Şinasi Kaya, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur Atar, İl Müftüsü Hasan Hayri Yaşar,  İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mahmut Coşkun, Enerji-Sa İl Müdürü Mustafa Düzgün ile çok sayıda davetli katıldı.

SAĞLIKTA KALİTE ARTIŞ GÖSTERİYOR 
Toplantıda proje hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, “Değişen dünya koşulları teknoloji okuryazarlığı, gıda okuryazarlığı gibi sağlık okuryazarlığı kavramını da hayatımızın bir parçası halini almasını sağlamıştır. Sağlık okuryazarlığı basit tabirle; bir hastaya tıbbi bir bilgi vermek istendiğinde, bireyin bu bilgiyi anlayıp, yorumlaması ve buna uygun davranış göstermesi olarak tanımlanabilir. Son yıllarda sağlık hizmetlerinde nitelik ve nicelik yönünden görülen kalite artışının daha da anlamlı olabilmesi, sağlık hizmeti alanlar için sağlık okuryazarlığı seviyesinin daha da yükseltilmesini zorunlu kılmaktadır. Daha anlaşılır bir şekilde ifade etmek gerekirse, bir hekimin hasta üzerinde göstereceği tedavi başarısı, hastanın hekim önerilerini ve tedavi süreçlerini anlaması, yorumlaması ve doğru uygulamasına da önemli ölçüde bağlıdır” dedi. 

ÇALIŞMA KAPSAMINDA SEVİYE TESPİT ÇALIŞMASI YAPILDI 
Ağırtaş, “Sağlık Eğitimi Açısından Yenilikçi Yetişkin Eğitimi Modelleri projesi, Türkiye ile birlikte Avusturya ve Portekiz’den toplam 6 kuruluşun bir araya geldiği bir stratejik ortaklık projesidir. AB Erasmus + Yetişkin Eğitiminde Stratejik Ortaklıklar programı kapsamında 82060,00 Avro hibeyle desteklenmiş, bu kapsamda 3 ortak ülkenin Kırıkkale, Viyana ve Braga şehirlerinde Sağlık Okuryazarlığı Seviye Tespit çalışması yapılmıştır. Avrupa Birliği ölçekleri kullanılarak yapılan sağlık okuryazarlığı araştırmalarında Avrupa Birliği ülkelerinde yeterli veya mükemmel düzeyde sağlık okuryazarlığına sahip olanların düzeyi %52 iken aynı ölçekler kullanılarak ülkemizde yapılan çalışma sonucunda bu oran yüzde 32 olarak belirlenmiştir.  Müdürlüğümüz tarafından ilimizde yapılan anket çalışması sonucunda ise bu oran %29 ile Türkiye ortalamasının da altında çıkmıştır” şeklinde konuştu.

MOBİL SAĞLIK OKURYAZARLIĞI UYGULAMASI HAZIRLANDI 
Sağlık Eğitimi Açısından Yenilikçi Yetişkin Eğitimi Modelleri projesinin ülkemiz ile birlikte tüm Dünya için birçok ilki bünyesinde barındırdığına dikkat çeken Ağırtaş, “Türkçe ile birlikte İngilizce, Almanca ve Portekizce dillerinde hazırlanan Mobil Sağlık Okuryazarlığı Uygulaması teknolojinin sağladığı imkanlar sayesinde ilimiz ve ülkemiz ile birlikte tüm dünya halklarının kullanımına sunulacak bir mobil sağlık eğitimi platformu olarak bu alanda yapılan ilk çalışmadır. Uygulamanın tüm vatandaşlarımız tarafından aktif olarak kullanılması ile sağlık okuryazarlığı seviyesinin arttırılmasını temenni ediyor, uygulamanın ilimiz başta olmak üzere ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

YENİLİKÇİ YETİŞKİN EĞİTİMİ MODELLERİ
Avrupa Birliği Erasmus+ Programı Yetişkin Eğitiminde Stratejik Ortaklık programı kapsamında desteklenen Sağlık Eğitim Açısından Yenilikçi Yetişkin Eğitimi Modelleri projesi hakkında bilgiler veren Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Hafçı ve Proje Koordinatörü Osman Akyurt, toplumun sağlık okuryazarlığı seviyesini yükseltmek amacıyla yenilikçi yetişkin eğitimi modelleri doğrultusuyla projenin geliştirildiğini, Türkiye, Avusturya ve Portekiz ülkelerinden 6 kuruluş bir araya gelerek stratejik ortaklık sağlayarak, uygulamanın geliştirildiğini ve 4 dilde yayınlanmaya başladığına dikkat çekerek, Mobil Sağlık Okuryazarlığı Uygulaması sağlık bilgilerinin yetişkinlere ulaştırılmasında kolaylaştırıcı, sağlık bilgilerini anlaşılır hale getiren, hayatın doğal akışına entegre edilerek zaman tasarrufu sağlayan, sade ara yüzü ile kolay anlaşılan yetişkin eğitimine uygun ve sürekliliği sağlayan yenilikçi bir eğitim modeli olduğunu konuşmalarında ifade ettiler. Program sonrasında katılımcılarla masa çalışmaları yapılarak uygulama hakkında fikirlerinin geri dönüşleri alındı.

 



1

Ahmet Önal Hızlı Başladı

2

Erdoğan; Mehmet Kardeşimi Kucaklıyorum

3

Kırıkkale’nin Milli Şahsiyeti Hiçbir Şeyle Ölçülemez

4

Romanlar’dan Saygılı’ya Tam Destek

5

Saygılı : Sivil Toplum Örgütleri Bizim İçin Kıymetli

6

Ulusoy; 900 Araçlık Otopark Yapacağım

7

Baran; Saygılı'nın Yanındayız