Türkiye Yüzyılı Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Başalan, Prof. Dr. Erol Yılmaz Prof. Dr. Sedat Aktan, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci ve çeşitli fakülte ve bölümlerden öğrenciler katılım sağladı.
Yakın Geleceğin Büyük Türkiye’sinde öğrencilerin yer almasının öneminden bahseden Rektör Aslan, ''Hepiniz hoş geldiniz. 1925 Kurtuluş Savaşı yıllarında savunma sanayisine olan ihtiyacımız çok fazlaydı. O zamanlarda Osmanlı coğrafyasından gelen bir müteşebbis var: Şakir Zümre. 1925'te İstanbul'da tüm gönül coğrafyamıza mühimmat satmak üzere fabrika kuruyor. Türkiye çevresindeki ülkelere ihraç etmeye başlayınca ‘Sen bomba üretmeyi bırak soba üret’ diyorlar. Bu fabrika 1940'lı yıllarda soba fabrikasına çevriliyor. Aynı dönemlerde Pilot Vecihi Hürkuş Kafkasya Cephesi’nde Ruslara karşı savaşıp esir düşüyor. Türkiye’ye döndüğünde ilk yerli uçağımızı üretiyor ve sonrasında önüne engeller konuluyor. Nuri Demirağ yerli aksamda bir uçak üretiyor. Türk Hava Kurumu ihaleye çıkıyor Nuri Demirağ ihaleyi kazanıyor. Türk Hava Kurumu’na 90 civarı uçak teslim ediyor. Sonrasında ne oluyorsa uçaklar kullanılmadan kullanımdan kalkıyor. Nuri Killigil Paşa var. Bakü'yü işgalden kurtarmış. İstanbul Sütlüce'de fabrika kuruyor ve bunun üzerine 27 arkadaşıyla birlikte şehit ediliyor. 1960 yılında Devrim arabalarını üretiyoruz. Sudan sebeplerle üretimden vazgeçiliyor. 1962 yılında Ankara Ziraat Fakültesinde iki hocanın üretmiş olduğu şimendifer; yani lokomotif yine engelleniyor. O yıllardaki bu girişimler gelişerek günümüze ulaşsaydı şuan elimizde ne gibi bir zenginlik olacaktı hayal bile edemezsiniz. 1600 yıllarında Hezârfen Ahmed Çelebi ile başlayan uçuş tecrübemiz günümüze Tayfun Füzesi olarak çıkıyor. 1916 yılında ABD tarafından Boeing Uçak Fabrikası, 1942 yılında Kanada’da Bomberdier Uçak Fabrikası, 1969 yılında Brezilya’da Ambraer Uçak Fabrikası ve 1970 yıllarında Fransa’da Airbus Uçak Fabrikası kuruldu. Biz ilk uçak fabrikamızı ne zaman kurduk? 1936 yılında kurduk. Aslında biz yıllar öncesinden başarmışız fakat devamı engellenmiş. Dolayısıyla hangi alana bakarsanız bakın bu millet bu medeniyet üretti ve üretmeye devam edecek.'' dedi
‘’Yakın Geleceğin Büyük Türkiyesi’nde Sizler Olacaksınız’’
Savunma sanayisinin öneminden bahseden Rektör Ersan Aslan, ''Günümüze baktığınız zaman bizlerin de katkısının olduğu T625 GÖKBEY var. TCG Anadolu, TCG Heybeliada, Bayraktar, HÜRKUŞ, HÜRJET, KORKUT hava savunma sistemi, TÜRKSAT 6A, Keskin Nişancı Tüfeği gibi ürünler üretmişiz. Milli Muharip Uçağımız KAAN ve İnsansız Savaş Uçağı Bayraktar KIZILELMA gibi birçok savunma ürünleri de yolda. Bir rüyanızın olması lazım, üniversiteden mezun olmak sizler için rüya olmamalı. Türkiye’de yapılan büyük işlerde her birinize ihtiyaç var. Bu memleketin yakın veya orta gelecekteki rüyasıyla sizlerin rüyasının örtüşmesi lazım. Yakın Geleceğin Büyük Türkiyesi’nde sizler olacaksınız. Rahmetli Fuat Sezgin Hocamız 90 yaşında 16-17 saat çalışırdı ve ‘Öldüğüm zaman dinlenirim’ derdi. Dolayısıyla sizlerin Yakın Geleceğin Büyük Türkiyesi’nde mutlak suretle projelerde yerinizi almalısınız.'' şeklinde konuştu.