Tarih: 05.12.2011 07:07

Rekabet edilen bir dönemdeyiz

Facebook Twitter Linked-in

ÇAĞIMIZIN ÖNEMLİ KONUSU
Hacettepe Üniversitesi öğrenci ve öğretim üyeleri Kırıkkale halk kütüphanesini ziyaret ettiler. Ziyaretin ardından vatandaşlara ve öğrencilere okuma alışkanlığı üzerine seminer veren Prof. Dr. Bülent Yılmaz, ?Eğitim başarısında okuma kültürü ve kütüphanenin rolü? üzerine konuşmalar yaptı. Yılmaz, ?Bu kütüphaneye bilimsel incelemelerde bulunmak için geldik. Konu çağımızın önemli bir konusudur. Anne, babaların kütüphanecilerin çok hassas olması gereken bir dönem. Herkesin birbiri ile rekabet ettiği bir dönem içerisindeyiz? dedi
 
İNSANLIK 5 BİN YILDIR OKUYOR
Yılmaz, ?Bizim böyle bir dünyada rekabet etmemiz gerekir. Buda eğitimden geçiyor yılda 1 Milyon 100 kişi sınava giriyor. 40 bini sadece istediği bölüme yerleşebiliyor rekabet etme gücünü kendimizde taşımamız gerekiyor insanlık 5bin yıldır okuyor. Bu yılar içerisinde sadece araçlar değişiyor insanlar ne kadar değişirse değişin okuma değişmiyor. Okuma Kültürü? matbaanın bulunması ve özellikle ?Sanayileşme? ve ?Aydınlanma? ile birlikte bilginin toplumsallaşması sonucu olarak hep güçlendirilmek ve geliştirilmek istenen evrensel bir toplumsal istem ve gereksinim olmuştur? dedi.
 
YÜZ ELLİ YILA YAKIN BİR GEÇMİŞE DAYANDIRILABİLİR
Yılmaz ?Sözü edilen kültürün Türkiye?deki gelişim süreci de yüz elli yıla yakın bir geçmişe dayandırılabilir. Dünya?da ?yazı? olduğu ve kullanıldığı sürece okumanın ve dolayısıyla okuma kültürünün de var olacağı açıktır. 21. yüzyılda okuma kültürü konusunda geri kalmak ya da geliştirici olmayan anlayışları bir politika olarak uygulamak, bu kültürün temel amaçlarının değişmesini ve kültürel kuşatmaları beraberinde getirecektir. Okuma alışkanlığı kişinin bir gereksinim olarak algılaması sonucu okuma eylemini, yaşam boyu sürekli ve düzenli biçimde gerçekleştirmesidir? şeklinde konuştu.
 
AİLE VE ÖĞRETMENLERİN ROLÜ BÜYÜK
Yılmaz okuma alışkanlığının ebeveynlerle ilgili olduğunu belirterek ?Kişilerin okumayı öğrendikten sonra bu eylemi zevkle yapmalarını sağlamak için kazanmaları gereken önemli bir beceridir. Okuma alışkanlığının, temelinin aile içinde atıldığı ve devamının eğitim sisteminde öğretmenler tarafından öğrenciye kazandırıldığı düşünülürse bu alışkanlığın kazanımında aile ve öğretmenlerin rolü büyüktür. Çocukların ilk alışkanlıklarını kazandığı ve ilk öğrendiklerinin ailede gerçekleştiği düşünülürse çocuğun önünde ebeveynlerin sergilemiş olduğu tutum ve davranışlar, ileride çocuğun okuma alışkanlığını önemli ölçüde etkiler? ifadelerinde bulundu.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —